Asumisoikeusjärjestelmän asukasvalinta ja hakujärjestelmä remonttiin

Hallitusohjelmassa olevan asumisoikeusjärjestelmän uudistamisprosessi on edennyt Ympäristöministeriössä vaiheeseen, jossa pyydetään kommentteja suuntaviivoista, joiden mukaan asumisoikeusjärjestelmää koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan. Ympäristöministeriön valmisteleman luonnoksen on määrä lähteä lausuntokierrokselle vuoden 2017 alussa.

Aamuset-kaupunkimedia kirjoittaa, että hallitusohjelman mukaisesti asumisoikeusjärjestelmään tehdään uudistuksia itsenäisenä hallintomuotona, ja tavoitteena on kehittää asumisoikeudesta huomionarvoinen kolmas hallintamuoto.

Suunnitelmana on kehittää asumisoikeustalojen asukasvalintaa ja hakujärjestelmää. Esimerkiksi jonotuksessa siirrytään mahdollisesti määräaikaisiin järjestysnumeroihin tehokkaamman ja asukaslähtöisemman palvelun takaamiseksi.

Asumisoikeusasukkaiden asema tulee suunnitelman mukaan paranemaan siten, että asukkaat voivat tulevaisuudessa vaikuttaa enemmän yhtiön asioihin. Asukkaiden muodostama yhteistyöelin osallistuisi asioiden käsittelyyn yhtiötasolla.

Suunnitelmien mukaan myös asumisoikeustalojen omavastuukorkoa alennettaisiin. Peruskorjauksia varten muodostettaisiin uusi yhdistetty lainamuoto, joka helpottaisi tilannetta, jossa rakentamislainaa on vielä jäljellä, kun peruskorjaukset alkavat. Asukkailla olisi oikeus lunastaa asunto omakseen tilanteessa, jossa rakennusta ei kannattaisi enää peruskorjata asumisoikeustalona, tai jos talon asumisoikeusvaihtoehdon kysyntä lakkaisi.

Ympäristöministeriön hallitussihteeri Anu Gertz kertoo, että ministeriö päätti pyytää kommentteja lainvalmistelun tässä vaiheessa, koska uudistuksen onnistuminen riippuu yhteisymmärryksestä asumisoikeusjärjestelmän kehittämisen suunnasta.

Linkki lähteeseen

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

julkisivuremontista

14.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön julkisivuremontista tulee tietää

Julkisivuremontti on yksi taloyhtiön suurimmista remonteista. Hyvin toteutettuna se lisää kiinteistön arvoa ja parantaa asumismukavuutta. Lue tästä, miten remontissa voi onnistua parhaalla tavalla.

Raksystems

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

lattiaremontti

10.8.2023

Ota nämä huomioon lattiaremontissa

Lattiaremonttiin ryhtyessään osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus on tehtävä, jos niitä ei ole taloyhtiössä jo tehty. Remontissa kannattaa käyttää apuna suunnittelijaa.

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti