Asumismenot

Asumismenot taloyhtiössä koostuvat pääsääntöisesti seuraavista osista:

  • Hoitovastike – Hoitovastikkeella katetaan yhtiön juoksevat kulut eli hoitokulut, siis esimerkiksi kiinteistöhuollon ja vuosikorjausten kulut. Kulut jaetaan osakkaiden kesken yhtiöjärjestyksen vastikeperusteiden mukaisesti. Vastikkeet määritellään yleensä neliömetriä kohden, eli mitä isompi asunto osakkaalla on, sitä suurempaa vastiketta hän maksaa.
  • Hoitovastikkeet vahvistetaan yhtiökokouksessa.
  • Pääomavastike – Pääomavastikkeella tai rahoitusvastikkeella katetaan yhtiön lainanlyhennykset, korkokulut ja muut mahdolliset taloyhtiön yhteiset rahoituskulut. Pääomavastiketta peritään vain niiltä osakkailta, joiden osakkeille kohdistuu yhtiön pitkäaikaisia lainoja, yleensä liittyen korjaushankkeeseen. Samanaikaisesti voidaan periä useita eri pääomavastikkeita. Pääomavastikeperusteet määrätään yhtiöjärjestyksestä ja on huomioitava, että ne voivat poiketa hoitovastikeperusteista.
  • Erillisvastikkeet, kuten vesimaksu vai laajakaistamaksu – Taloyhtiö voi periä myös erillisvastikkeita esimerkiksi veden tai laajakaistan käytöstä.
  • Käyttömaksut, kuten saunamaksu. Vastikkeiden lisäksi yhtiö voi periä osakkailta ja asukkailta myös käyttökorvauksia, esimerkiksi saunamaksuja. Käyttökorvauksia ei peritä vastikeperusteisesti vaan ne ovat usein saman suuruisia asunnon koosta riippumatta.

Lisäksi osakkaan asumismenoihin vaikuttavat hänen omat kulunsa, kuten

  • asuntolainan kulut
  • sähkölasku
  • mahdolliset autopaikkamaksut
  • laajakaistamaksu, ellei laajakaistaa/internetyhteyttä makseta taloyhtiön kautta
  • kotivakuutukset

Vuokralainen maksaa usein edellä mainittuja kuluja vuokrassaan asunnon omistajalle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

ikkunaremontti

6.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön ikkunaremontista on hyvä tietää

Ikkunaremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Se tuo taloyhtiölle asumismukavuutta sekä usein myös rahallista säästöä arvon nousun ja lämmityskulujen laskun myötä. Miten remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems

kynttilät

7.12.2022

Polta kynttilöitä aina valvotusti

Joulukuussa sattuu eniten kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja koko vuonna. Kynttilöitä on aina poltettava valvotusti, ja ne on sammutettava huoneesta lähtiessä. Myös ulkolyhtyjen turvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Jukka Moilanen

9.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Jukka Moilanen hakeutui saumausalalle perheen innoittamana

Jukka Moilasen koko perhe on saumausalalla, ja alaa vaihtaessaan Jukkakin päätyi Saumalaaksoon. Hän aloitti heti harjoittelun jälkeen projektipäällikkönä ja on pitänyt työssään erityisesti siitä, että voi aikatauluttaa itse oman työnsä.

Saumalaakso

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti