Asumismenot

Asumismenot taloyhtiössä koostuvat pääsääntöisesti seuraavista osista:

  • Hoitovastike – Hoitovastikkeella katetaan yhtiön juoksevat kulut eli hoitokulut, siis esimerkiksi kiinteistöhuollon ja vuosikorjausten kulut. Kulut jaetaan osakkaiden kesken yhtiöjärjestyksen vastikeperusteiden mukaisesti. Vastikkeet määritellään yleensä neliömetriä kohden, eli mitä isompi asunto osakkaalla on, sitä suurempaa vastiketta hän maksaa.
  • Hoitovastikkeet vahvistetaan yhtiökokouksessa.
  • Pääomavastike – Pääomavastikkeella tai rahoitusvastikkeella katetaan yhtiön lainanlyhennykset, korkokulut ja muut mahdolliset taloyhtiön yhteiset rahoituskulut. Pääomavastiketta peritään vain niiltä osakkailta, joiden osakkeille kohdistuu yhtiön pitkäaikaisia lainoja, yleensä liittyen korjaushankkeeseen. Samanaikaisesti voidaan periä useita eri pääomavastikkeita. Pääomavastikeperusteet määrätään yhtiöjärjestyksestä ja on huomioitava, että ne voivat poiketa hoitovastikeperusteista.
  • Erillisvastikkeet, kuten vesimaksu vai laajakaistamaksu – Taloyhtiö voi periä myös erillisvastikkeita esimerkiksi veden tai laajakaistan käytöstä.
  • Käyttömaksut, kuten saunamaksu. Vastikkeiden lisäksi yhtiö voi periä osakkailta ja asukkailta myös käyttökorvauksia, esimerkiksi saunamaksuja. Käyttökorvauksia ei peritä vastikeperusteisesti vaan ne ovat usein saman suuruisia asunnon koosta riippumatta.

Lisäksi osakkaan asumismenoihin vaikuttavat hänen omat kulunsa, kuten

  • asuntolainan kulut
  • sähkölasku
  • mahdolliset autopaikkamaksut
  • laajakaistamaksu, ellei laajakaistaa/internetyhteyttä makseta taloyhtiön kautta
  • kotivakuutukset

Vuokralainen maksaa usein edellä mainittuja kuluja vuokrassaan asunnon omistajalle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.8.2017

Asumismenot vievät yhä suuremman osan suomalaisten tuloista – kaupunkien erot suuria

Asumismenot haukkaavat tulevina vuosina yhä suuremman osuuden suomalaisten tuloista, kertoo Pellervon taloustutkimuksen selvitys. Asumismenot kasvavat 2017-2019 noin 2,5 prosenttia vuodessa, joskin tilanne vaihtelee kotitalouden, asumismuodon ja asuinpaikan mukaan. Selvityksessä on mukana 21 kaupunkia.

19.8.2015

Asumismenot kasvavat voimakkaammin kuin nettotulot

Kotitalouksien asumismenot nousevat keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa vuoteen 2019 mennessä. Asumismenojen kasvun ennakoidaan jatkuvat voimakkaampana kuin nettotulojen kasvun vuosina 2015–2019. Tämä käy ilmi Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tänään julkistetusta tutkimuksesta.

21.8.2018

Asumismenot kasvavat yhä – Tulojen kasvu parantaa kotitalouksien asemaa

Suomalaisten asumismenot kasvavat vuosina 2018-2020 keskimäärin arviolta 2,1 prosentin vuosivauhtia, kertoo Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella PTT:llä teettämä asumismenoselvitys. Vaihtelu asuinpaikan, asumismuodon ja kotitalouden tyypin mukaan on kuitenkin suurta. Samoin vaihtelee se, miten suuren osan käytettävissä olevista nettotuloista asumismenot nielaisevat.

17.8.2016

Asumismenojen osuus tuloista kasvaa edelleen

Pellervon taloustutkimuksen mukaan asumismenojen kasvu jatkuu. Asumismenot-tutkimuksessa PTT ennustaa asumismenojen kasvavan keskimäärin 2,8 prosenttia vuodessa vuosina 2016–2018. Asumismenot nousevat kerrostalossa omistusasunnossa asuvilla kotitalouksilla keskimäärin 3,2 prosenttia, kerrostalossa vuokra-asunnoissa 2,7 prosenttia ja omakotitaloissa 2,3 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti