
Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP
SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.
Satakunnan ensimmäinen Energiaremontti-kohde kustantaa mittavan remontin energialaskusta säästämillään rahoilla. Samalla taloyhtiöstä tulee hiilineutraali.
Huittisten keskustassa sijaitseva As Oy Vehnä-Hovi tekee laajan energiaremontin. Remontissa vaihdetaan kaukolämpö maalämmön ja aurinkosähkön yhdistelmään, minkä lisäksi poistoilman lämpö otetaan talteen. Samalla uusitaan taloyhtiön poistoilmapuhallin ja modernisoidaan pihavalaistus sekä päivitetään kiinteistön rakennusautomaatio nykyaikaan.
Laskelmien mukaan taloyhtiön lämmityskulut putoavat lähes kolmasosaan nykyisestä.
– Kustannussäästö on merkittävä, kertoo As Oy Vehnä-Hovin hallituksen puheenjohtaja Timo Juurikko.
Nelikerroksinen ja nelirappuinen Vehnä-Hovi on rakennettu 1973, ja siinä on yhteensä 44 huoneistoa. Tällä hetkellä lämmitykseen kuluu vuodessa 350 megawattitunnin verran kaukolämpöä.
Seuraavaan lämmityskauteen mennessä lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen tarvittava energia saadaan kiinteistön pihalle porattavista energiakaivoista ja auringosta. Muutokset pienentävät taloyhtiön energialaskua reilut 19 000 euroa vuodessa.
Maalämpöpumppujen teho on noin 100 kilowattia. Se vastaa kymmenen suurehkon omakotitalon lämmittämiseen tarvittavaa tehoa.
Remontin toteuttaa Suomen johtava energiapalveluyhtiö LeaseGreen, joka on erikoistunut tekemään kustannustehokkaita energiaremontteja suuriin kiinteistöihin. Viime vuodesta lähtien se on tarjonnut remontteja myös taloyhtiöille.
Taloyhtiön katolle asennettavan 65-neliön aurinkosähkövoimalan teho on yhdeksän kilowattia (kWp). Järjestelmä suunnitellaan niin, että sitä voidaan myöhemmin laajentaa. Taloyhtiö aikoo myydä sähköä omille asukkailleen, kun se on lainsäädännön kannalta mahdollista. Timo Juurikko on silminnähden innostunut.
– Nämä loivasti joelle päin laskevat katot sopivat erinomaisesti aurinkosähkölle.
Säästöjen lisäksi energiaremontti parantaa asukkaiden olosuhteita: ilmanvaihto paranee ja pihalla näkee paremmin. Etävalvonnan avulla varmistetaan, että olosuhteet ja säästöt toteutuvat luvatusti.
Juurikolle itselleen on tärkeää myös se, että energiaremontti poistaa asumisen hiilijalanjäljen kokonaan. Lämpöpumput käyttävät täysin päästötöntä vihreää sähköä.
– Kaukolämmöstä luopuminen on minusta suurin ympäristöteko, minkä kerrostaloasukas voi tehdä, Timo Juurikko sanoo.
Kaukolämmön polttoaineet vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti. Huittisissa kaukolämpö syntyy polttamalla turvetta, öljyä ja haketta. Tampereella kaukolämmön pääenergianlähteenä ovat puu ja turve, Helsingissä ja Turussa puolestaan kivihiili.
As Oy Vehnä-Hovi käynnisti lähes samaan aikaan energiaremontin kanssa hissihankkeen, joka maksetaan perinteiseen tapaan yhtiölainalla.
– Meidän kannalta on tärkeää, että voimme maksaa energiaremontin leasing-mallilla, Juurikko sanoo.
– Näin emme joutuneet ottamaan sitä varten erillistä lainaa.
Energiaremontti rahoitetaan OP:n uudenlaisella rahoitusmallilla, jossa remontin kustannukset veloitetaan taloyhtiöltä kiinteällä kuukausimaksulla. Vehnä-Hovissa remontin kustannukset maksetaan kokonaan uuden energiajärjestelmän tuottamilla säästöillä.
Asukkaiden yhtiövastike pysyy siis ennallaan, vaikka talon tekniikka paranee. Vehnä-Hovin lähes 30 vuotta palvelleet kaukolämmönvaihtimet olivat jo elinkaarensa päässä, ja ne korvataan maalämpöpumpuilla. Tavoitteena on, että remontin ansiosta talon tekniikka on kunnossa seuraavat 20 vuotta.
– Minulta on muutama asukas kysynyt, voiko tämä olla tottakaan, kun kaikki vaikuttaa niin hyvältä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Juurikko sanoo.
– Se on meille iso helpotus, että yksi toimija ottaa kokonaisvastuun koko projektista alusta loppuun saakka.
Samaa sanoo Vehnä-Hovin isännöitsijä Päivi Valkama Realia Isännöinti Oy:stä.
Energiaremontin pointtina on, että saamme nyt kokonaisuuden, jossa kaikki osat toimivat varmasti yhteen. Olisimme voineet hankkia maalämmön jostain, lämpöpumpun toisaalta ja aurinkopaneelit kolmannelta toimittajalta, mutta tällöin kokonaisuus ei olisi ollut kenelläkään hanskassa.
Valkama on huomannut, että monessa taloyhtiössä mietitään nyt energia-asioita. Hän uskoo, että Vehnä-Hovin esimerkki saa monet taloyhtiöt miettimään kaukolämmöstä luopumista.
– Itse olen jo pidemmän aikaa kauhulla ajatellut erityisesti vanhojen taloyhtiöiden tilannetta, kun kaukolämmön hinta nousee ja sitä ei voi mitenkään kilpailuttaa. Vanhoissa taloissa on niin paljon korjausvelkaa ja remonttitarvetta, että asukkaiden maksuosuus voi kasvaa kohtuuttomaksi.
LeaseGreen toimii Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Tukholmassa. Tampereen toimisto vastaa myös Satakunnan energiaremonteista. As Oy Vehnä-Hovi on Satakunnan ensimmäinen Energiaremontti-kohde.
– Satakunnassa ja Pirkanmaalla on toistatuhatta kerrostaloa, jotka voivat hyötyä Energiaremontista. Koko Suomessa niitä on tuhansia, kertoo Energiaremonttien asiantuntija Ilkka Mäkelä.
– Vehnä-Hovi on hieno ja monipuolinen kohde. Toivon, että pääsemme toteuttamaan vastaavia remontteja monissa muissakin taloyhtiöissä.
Asiakkuusjohtaja Katja Malmberg OP Tampereen Asumisen palveluista on ylpeä siitä, että OP on mukana säästämässä asukkaiden energiakustannuksia ja pienentämässä kiinteistöjen hiilijalanjälkeä.
– Energiaremontissa on minusta parasta helppous. Taloyhtiön ei tarvitse sitoutua rahallisesti vielä suunnitteluvaiheessa eikä tietää valmiiksi, mitä energiatehokkuusasioita sen kannattaa tehdä. Sen sijaan yksi yritys kokoaa erilaisista teknisistä mahdollisuuksista optimaalisen kokonaisuuden ja toteuttaa ne taloudellisesti kannattavalla tavalla.
LeaseGreen on Suomen johtava energiapalveluyhtiö. Yhtiön palveluksessa työskentelee Suomessa ja Ruotsissa yli 80 talotekniikan asiantuntijaa, ja se tarjoaa työtä noin 400 kiinteistöammattilaisen verkostolle. LeaseGreenin kehittämälle palvelumallille on myönnetty useita julkisia tunnustuksia. Yhtiön perustajat Tomi Mäkipelto ja Juho Rönni palkittiin syksyllä 2017 vuoden nuorina kasvuyrittäjinä.
SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.
Taloyhtiön energiatodistus kertoo kiinteistön energiantarpeesta. Todistus täytyy esittää aina, kun taloyhtiöstä myydään tai vuokrataan asuntoa. Energiatodistus täytyy uusia kymmenen vuoden välein, ja monilla taloyhtiöillä uusimisen aika on nyt.
Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.
Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään