Asuinkiinteistön peruskuntoarvio, taloyhtiön kunnossapidon oikea ”kompassisuunta”

Jos taloyhtiössä ei ole käytössä huoltokirjaa (valmistumisvuosi ennen 1999), tai asuinkiinteistön peruskuntoarviota ei ole teetetty viimeisen 15–20 vuoden aikana, ollaan todennäköisesti tilanteessa, jossa yhtiön hallinto ”seilaa kunnossapito- ja korjaustarvekarikoissa hernerokkasumussa”.

Paras ensihoito / -lääke näiden karikoiden välttämiseksi on teettää taloyhtiöön asuinkiinteistön peruskuntoarvio.

No mikäs ihme se asuinkiinteistön peruskuntoarvio oikein on?

 • Peruskuntoarvio on rakennus-, lvi- ja sähköasiantuntijaryhmien laatima arvio kiinteistön nykyisestä kunnosta ja korjaustarpeesta. Se toteutetaan sekä aistinvaraisesti että kokemukseen perustuen, pääosin ainetta rikkomattomin menetelmin. Tarvittaessa käytetään apuna mittauksia esim. pintakosteuden ja huoneen lämpötilan selvittämiseksi.
 • Peruskuntoarvio laaditaan Rakennustietosäätiön Suoritusohjekorttien KH 90-00294, LVI 01-10325 mukaisesti.
 • Kuntoarviossa kiinteistöstä tarkastetaan piha-alueet ja rakennustekniikka, lvi- ja sähköjärjestelmät sekä energiatalouteen, sisäoloihin, turvallisuuteen ja terveellisyyteen liittyvät asiat.
 • Rakenneosista ja järjestelmistä kirjataan nykytilanne, havaitut vauriot ja jatkotoimenpiteet sekä arvioidaan mahdollisia vaurioprosesseja. Lisäksi laaditaan uuden asunto-osakeyhtiölain vaatima pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS). Kuntoarviossa PTS laaditaan kymmenelle vuodelle.
 • Huoneistoista tarkastetaan 10–20 % kuntoarvio-ohjeen mukaisesti.
 • Sisältää kirjallisen asukaskyselyn.
 • Lisäksi eri tilauksesta voidaan tehdä esimerkiksi märkätilakatselmukset kaikkiin huoneistoihin ja kiinteistölle laajennettu energiaselvitys.
 • Tarkastus ja raportointi toimivat työkaluna taloyhtiön johdolle eli hallitukselle ja isännöitsijälle, ja se täyttää uuden asunto-osakeyhtiölain kunnossapitotarveselvitysvaatimuksen.

Asuinkiinteistön peruskuntoarvion raportin tultua esitellyksi yhtiön hallinnolle, on sillä käsissään tärkein yksittäinen työkalu, jolla he voivat vastata yhtiökokouksessa osakkaiden esittämiin tärkeisiin kysymyksiin, muun muassa:

 • mitä ihmettä yhtiössä on tapahtunut?”, eli yhtiön korjaus- ja kunnossapitohistoria on selvitetty asuinkiinteistön peruskuntoarvion kautta.
 • missä kohtaa teknistä elinkaartaan meidän kiinteistön rakennusosat, koneet, laitteet ja järjestelmät ovat?”, eli nykytilanne on kartoitettu puolueettomien ammattilaisten toimesta.
 • mitä ihmettä meidän pitäisi tulevaisuudessa tehdä, ja milloin?”, eli milloin yhtiön tulee varautua investointeja vaativiin peruskorjaus- ja -parannusprojekteihin tavanomaisen, jokavuotisen ylläpitävän kunnossapidon lisäksi.

Näin ollen voinkin lämpimästi suositella asuinkiinteistön peruskuntoarviota ensimmäisenä ja yksittäisenä tärkeimpänä askeleena oikeaan suuntaan, kun yhtiön hallinto haluaa selvittää oman yhtiönsä kunnossapidon ja korjauksen tarpeet, aikataulut ja saada mahdollisesti karkeita kustannusarvioita niistä.

Perusteellista lisätietoa aiheesta saa hankkimalla itselleen Rakennustietosäätiön ohjekortin:

KH 90-00534 ”Asuinkiinteistön kuntoarvio. Tilaajan ohje

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan rakenne- ja rakennustekniikan neuvontainsinööri.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti