Astianpesukoneen poistoletku hajoaa ja aiheuttaa vesivahingon

Maija huomaa eräänä päivänä astianpesukoneen käydessä, että keittiön lattialle on ilmestynyt lammikko vettä. Veden lähteeksi paljastuu astianpesukone – astianpesukoneen poistoletku on hajonnut.

video_ikooni27x25Video (kesto: 2 min 10 s)

Vahingon toteaminen ja siitä ilmoittaminen

Maija soittaa välittömästi huoltoyhtiön päivystykseen, ja päivystävä huoltomies tulee paikalle tarkistamaan asian. Maija kuivaa jo ennen huoltomiehen saapumista lattialle valuneen veden.

Huoltomies toteaa, että astianpesukoneen poistoletku on rikkoontunut ja aiheuttanut vesivahingon. Letku on rikkoontunut, koska se on hankaantunut keittiökaapin kulmaa vasten. Huoltomiehen mukaan rakenteet pesukoneen ympärillä vaikuttavat kosteilta, mikä viittaa siihen, että letku on vuotanut jo jonkin aikaa.

Maija ilmoittaa asiasta heti seuraavana aamuna isännöitsijälle ja isännöitsijä käy vielä saman päivän aikana toteamassa vahingon.

 • Sulje astianpesukoneen hana ja keskeytä pesuohjelma, jos se on vielä päällä.
 • Kutsu päivystävä huoltomies paikalle välittömästi ja isännöitsijä niin pian kuin mahdollista.
 • Estä lisävahinkojen synty kuivaamalla vedet lattialta.

Älä jätä pesukonetta yksin päälle, kun poistut kotoa. Pidä pesukoneen hana suljettuna aina, kun kone ei ole käynnissä. Muista vaihdattaa pesukoneen letkut vähintään 10 vuoden välein.

Vahingon korjaaminen

Maijan keittiön lattia joudutaan purkamaan ja kuivattamaan. Astianpesukoneen vieressä oleva keittiön alakaappi joudutaan myös vaihtamaan uuteen, koska se on kostunut ja homehtunut alareunastaan. Myös astianpesukoneen poistoletku luonnollisesti uusitaan.

Isännöitsijä ehdottaa Maijalle, että taloyhtiö hoitaa kaikki korjaukset kerralla: se kuivaa lattiarakenteet, uusii niiden päällä olevat pinnoitteet perustasoon sekä vaihtaa Maijan vaurioituneen keittiönkaapin. Maijalle tämä sopii hyvin. Sekä hänen laminaattilattiansa että keittiönkaappinsa ovat olleet yhtiön perustason mukaisia. Maija tilaa itse vielä erikseen kodinkoneasentajan asentamaan uuden poistoletkun astianpesukoneeseen.

Maija joutuu muuttamaan pois kotoaan lattian kuivatuksen ajaksi. Onneksi hän pääsee asumaan samassa kaupungissa asuvien vanhempiensa luokse.

 • Selvitä isännöitsijän kanssa, kuka korjaukset hoitaa ja joudutko itse osallistumaan niihin.
 • Jos lattiarakenteita joudutaan kuivaamaan, joudut todennäköisesti muuttamaan kuivatuksen ajaksi pois kotoa. Etsi siis itsellesi väliaikainen asunto.

Taloyhtiön ei ole mikään pakko korjata osakkaan pintoja ja keittiönkaappeja, jos vesivahingon on aiheuttanut osakkaan astianpesukone. Taloyhtiö on velvollinen korjaamaan osakkaan pinnat ja kiinteät kalusteet vain silloin, jos vahinko on aiheutunut yhtiön vastuulle kuuluvan rakenteen, eristeen tai perusjärjestelmän rikkoontumisesta tai korjaamisesta.

Kuka korjauksen maksaa?

Astianpesukoneen poistoletku kuuluu osakkaan kunnossapitovastuulle, samoin kuin koko kone ja sen asennus (ks. Taloyhtiön vastuunjakotaulukko). Osakas vastaa siitä, että astianpesukone on asennettu asianmukaisesti.

Maijan helpotukseksi isännöitsijä kertoo, että astianpesukoneen aiheuttamat vuotovahingot korvataan tässä tapauksessa taloyhtiön vakuutuksesta. Taloyhtiö ryhtyy siis tarvittaviin korjauksiin Maijan asunnossa. Jos kiinteistövakuutus ei korvaisi vahinkoja, Maija joutuisi itse maksamaan kunnossapitovastuullaan olevien pintamateriaalien ja kiintokalusteiden sekä astianpesukoneen korjauskustannukset.

 • Selvitä isännöitsijän kanssa, kenen maksettavaksi korjauskustannukset lankeavat.
 • Menettelytavat samantapaisissa tilanteissa löydät tarvittaessa Taloyhtiön vastuunjakotaulukko Plus -kirjasta.

Vahingon korvaaminen vakuutuksesta

Taloyhtiöllä on kiinteistön täysarvovakuutus, joka korvaa sekä Maijan asunnon kuivatuksesta sekä pinnoitteiden ja kalusteiden ennallistamisesta koituvat kustannukset.

Isännöitsijä kertoo, että Maija on kuitenkin velvollinen maksamaan osan vakuutuksen omavastuuosuudesta. Maija maksaa omavastuusta käytännössä vastaavan prosenttiosuuden kuin mikä on hänen kunnossapitovastuulleen kuuluvien pinnoitteiden ja kalusteiden (keittiön lattiapinnoite ja keittiönkaappi) osuus korjauskustannuksista.

Mikäli Maija olisi toiminut huolimattomasti, taloyhtiö olisi voinut vaatia häneltä vahingonkorvauksia yhtiölle koituneista korjauskustannuksista. Tällaisessa tilanteessa vahingonkorvaus olisi voitu kokonaan tai osittain hakea Maijan kotivakuutuksesta.

 • Selvitä isännöitsijältä, mitä korjauskuluja taloyhtiön vakuutuksesta korvataan.
 • Maksa vastuullesi kuuluva osa taloyhtiön vakuutuksen omavastuuosasta.
 • Pidä huoli siitä, että sinulla on voimassa oleva kotivakuutus. Jos vakuutusta ei ole, vesivahinkokorjaus voi tulla sinulle osakkaana todella kalliiksi!

Taloyhtiön vakuutuksesta ei yleensä korvata osakkaan irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja. Taloyhtiön vakuutus korvaa tavallisesti vain rakenteille, eristeille ja niiden päällä oleville pinnoille aiheutuneita vahinkoja.

TUTUSTU KIINTEISTÖMEDIAN TUOTTEISIIN

1 kommentti

 • [email protected] Reply

  8.2.2020 at 12:34

  Kenen vastulla on huoltomiehen palkkion maksu? Isännöitsijä ilmoittaa että asukas maksaa eikä taloyhtiö.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti