Hämeenlinnalainen asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo Hämeen Sanomissa, että perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa kuitenkin olla määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa.
Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen. Asunnon lyhytaikainen vuokraus voi olla kiellettyä myös rakennuslupamääräysten perusteella.
Asunnon myynnistä saatava luovutusvoitto on verovapaa, jos omistaja, hänen puolisonsa tai alaikäiset lapset ovat asuneet asunnossa omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Verovapauteen riittää, että kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen vaatimus milloin tahansa omistusaikana täyttyy.
Yhdenkin päivän vuokraaminen katkaisee yhtäjaksoisen asumisen
Koko asunnon vuokraaminen lyhyeksi ajaksi katkaisee yhtäjaksoisen asumisajan kertymisen. Aika voi olla vaikkapa vain yksi vuorokausi. Jos asunnosta on ollut omistusaikana yhtäjaksoisesti omassa käytössä vähintään 50 %, ei yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen katkea.
Yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen ei katkea sen johdosta, että asunto on lomamatkan, ulkomaan työkomennuksen tai muun syyn johdosta pitkänkin ajan tyhjillään. Asunnon tulee kuitenkin olla tuona aikana varattu omaan käyttöön eikä sitä tuona aikana vuokrata.
Oman asunnon lyhytaikainen vuokraus on hyvin yleistä eri maissa. Toiminnan hyvällä valmistelulla ja asioiden riittävällä dokumentoinnilla se voi olla myös järkevää. Vuokrattaessa kannattaa kuitenkin muistaa sopia vuokrauksen ehdoista ja vuokralaisen vastuista myös asunnon irtaimiston osalta. Kannattaa myös tarkistaa, onko oma vakuutusturva riittävä asunnon lyhytaikaista vuokrausta ajatellen.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään