Asianajaja kertoo, mitä asunnon lyhytaikaisessa vuokraamisessa pitää ottaa huomioon

Hämeenlinnalainen asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo Hämeen Sanomissa, että perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa kuitenkin olla määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa.

Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen. Asunnon lyhytaikainen vuokraus voi olla kiellettyä myös rakennuslupamääräysten perusteella.

Asunnon myynnistä saatava luovutusvoitto on verovapaa, jos omistaja, hänen puolisonsa tai alaikäiset lapset ovat asuneet asunnossa omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Verovapauteen riittää, että kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen vaatimus milloin tahansa omistusaikana täyttyy.

Yhdenkin päivän vuokraaminen katkaisee yhtäjaksoisen asumisen

Koko asunnon vuokraaminen lyhyeksi ajaksi katkaisee yhtäjaksoisen asumisajan kertymisen. Aika voi olla vaikkapa vain yksi vuorokausi. Jos asunnosta on ollut omistusaikana yhtäjaksoisesti omassa käytössä vähintään 50 %, ei yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen katkea.

Yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen ei katkea sen johdosta, että asunto on lomamatkan, ulkomaan työkomennuksen tai muun syyn johdosta pitkänkin ajan tyhjillään. Asunnon tulee kuitenkin olla tuona aikana varattu omaan käyttöön eikä sitä tuona aikana vuokrata.

Oman asunnon lyhytaikainen vuokraus on hyvin yleistä eri maissa. Toiminnan hyvällä valmistelulla ja asioiden riittävällä dokumentoinnilla se voi olla myös järkevää. Vuokrattaessa kannattaa kuitenkin muistaa sopia vuokrauksen ehdoista ja vuokralaisen vastuista myös asunnon irtaimiston osalta. Kannattaa myös tarkistaa, onko oma vakuutusturva riittävä asunnon lyhytaikaista vuokrausta ajatellen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

kaunis kerrostalo

31.10.2023

Kaunis kerrostalo maalla paljastui painajaiseksi

Kaunis kerrostalo maaseudun rauhassa kaukana kaupungin hälinästä voi kuulostaa unelmalta, mutta osoittautua painajaiseksi, jos talonpito on ollut retuperällä. Ostajan kannattaakin tutustua talon papereihin etukäteen eikä antaa halvan hinnan sokaista itseään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti