Asianajaja kertoo, mitä asunnon lyhytaikaisessa vuokraamisessa pitää ottaa huomioon

Hämeenlinnalainen asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo Hämeen Sanomissa, että perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa kuitenkin olla määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa.

Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen. Asunnon lyhytaikainen vuokraus voi olla kiellettyä myös rakennuslupamääräysten perusteella.

Asunnon myynnistä saatava luovutusvoitto on verovapaa, jos omistaja, hänen puolisonsa tai alaikäiset lapset ovat asuneet asunnossa omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Verovapauteen riittää, että kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen vaatimus milloin tahansa omistusaikana täyttyy.

Yhdenkin päivän vuokraaminen katkaisee yhtäjaksoisen asumisen

Koko asunnon vuokraaminen lyhyeksi ajaksi katkaisee yhtäjaksoisen asumisajan kertymisen. Aika voi olla vaikkapa vain yksi vuorokausi. Jos asunnosta on ollut omistusaikana yhtäjaksoisesti omassa käytössä vähintään 50 %, ei yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen katkea.

Yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen ei katkea sen johdosta, että asunto on lomamatkan, ulkomaan työkomennuksen tai muun syyn johdosta pitkänkin ajan tyhjillään. Asunnon tulee kuitenkin olla tuona aikana varattu omaan käyttöön eikä sitä tuona aikana vuokrata.

Oman asunnon lyhytaikainen vuokraus on hyvin yleistä eri maissa. Toiminnan hyvällä valmistelulla ja asioiden riittävällä dokumentoinnilla se voi olla myös järkevää. Vuokrattaessa kannattaa kuitenkin muistaa sopia vuokrauksen ehdoista ja vuokralaisen vastuista myös asunnon irtaimiston osalta. Kannattaa myös tarkistaa, onko oma vakuutusturva riittävä asunnon lyhytaikaista vuokrausta ajatellen.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

18.11.2021

Muista tehdä taustaselvitykset ostaessasi uudiskohdetta!

Uudiskohteita markkinoidaan näyttävin havainnekuvin hyviltä paikoilta. Hintakin saattaa vastata alueen muuta tarjontaa. Ostohalut nousevat, mutta ennen kaupoille kiirehtimistä kannattaa rauhassa selvittää muutama asia.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Rakennusfirma, joka saa asiakkailtaan kiitosta tarjousvaiheesta alkaen – ”Meille on tärkeää, että asiakas tietää mitä tilaa”

Priimatyö Oy on kiinteistöjen märkätiloihin erikoistunut rakennusalan yritys, joka toimii Oulun ja Tampereen seudulla. Priimatyö Oy toimittaa asiakkailleen läpinäkyvästi hinnoiteltuja ja laadukkaasti toteutettuja kylpyhuoneita, saunoja sekä muita märkätiloja. Asiakkaat kuvailevat palvelua sanoilla: laadukas, asiantunteva, tarkka, ahkera, ystävällinen ja rehellinen.

Priimatyö Oy

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti