Hajulukon avaaminen kuuluu nykyisin taloyhtiön vastuulle. Vuoden 2019 alussa vastuunjakotaulukkoa täsmennettiin, ja nyt hajulukon avaamisen katsotaan kuuluvan taloyhtiölle. Asukkaan täytyy kuitenkin muistaa pitää huolta altaan siisteydestä, kertoo Mtv Uutiset.
Osakkaan tai asukkaan ei pidä enää omin päin avata hajulukkoa. Hajulukossa on tiivisteet, joita ei aina osata avata ja laittaa kunnollisesti takaisin. Jos tiivistettä ei laiteta hyvin takaisin paikoilleen, on aikamoinen riski vesivahingosta, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Kaikki taloyhtiön järjestelmät, kuten LVI-järjestelmät, kuuluvat taloyhtiön korjaus- ja kunnossapitovastuulle. Vastuunjakotaulukon vuoden 2019 täsmennyksen mukaan hajulukko on osa LVI-järjestelmää, Pynnönen sanoo.
Osakkaan tai asukkaan vastuulle jää pitää allas ja putket puhtaana niin, ettei niihin joudu roskaa, hiuksia tai muuta tukkivaa materiaalia. Jos hajulukon pystyy puhdistamaan avaamatta sitä, sen tekeminen kuuluu asukkaalle tai osakkaalle. Putkenavaamiseen tarkoitettua puhdistusainetta voi siis yhä kaataa viemäriin. Jos hajulukko on syytä avata, toimenpide tilataan taloyhtiöltä.
Jos asukas avaa ilman asianmukaista koulutusta hajulukon ja jokin menee pieleen, huolimattomuus on vahingonkorvausvastuun peruste. Pahimmillaan korvausvastuu laajalle levinneestä vesivuotovahingosta on putkitöihin ryhtyneellä.
Myös ilmanvaihdon suodattimien vaihtovastuu on nykyisin taloyhtiöillä. Muutoksella on haluttu varmistaa, että sisäilma rakennuksessa on puhdasta ja hyvää, Pynnönen kertoo.
Lue lisää täältä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään