Anna taloyhtiön avata hajulukkosi

Hajulukon avaaminen kuuluu nykyisin taloyhtiön vastuulle. Vuoden 2019 alussa vastuunjakotaulukkoa täsmennettiin, ja nyt hajulukon avaamisen katsotaan kuuluvan taloyhtiölle. Asukkaan täytyy kuitenkin muistaa pitää huolta altaan siisteydestä, kertoo Mtv Uutiset.

Osakkaan tai asukkaan ei pidä enää omin päin avata hajulukkoa. Hajulukossa on tiivisteet, joita ei aina osata avata ja laittaa kunnollisesti takaisin. Jos tiivistettä ei laiteta hyvin takaisin paikoilleen, on aikamoinen riski vesivahingosta, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Kaikki taloyhtiön järjestelmät, kuten LVI-järjestelmät, kuuluvat taloyhtiön korjaus- ja kunnossapitovastuulle. Vastuunjakotaulukon vuoden 2019 täsmennyksen mukaan hajulukko on osa LVI-järjestelmää, Pynnönen sanoo.

Osakkaan tai asukkaan vastuulle jää pitää allas ja putket puhtaana niin, ettei niihin joudu roskaa, hiuksia tai muuta tukkivaa materiaalia. Jos hajulukon pystyy puhdistamaan avaamatta sitä, sen tekeminen kuuluu asukkaalle tai osakkaalle. Putkenavaamiseen tarkoitettua puhdistusainetta voi siis yhä kaataa viemäriin. Jos hajulukko on syytä avata, toimenpide tilataan taloyhtiöltä.

Jos asukas avaa ilman asianmukaista koulutusta hajulukon ja jokin menee pieleen, huolimattomuus on vahingonkorvausvastuun peruste. Pahimmillaan korvausvastuu laajalle levinneestä vesivuotovahingosta on putkitöihin ryhtyneellä.

Myös ilmanvaihdon suodattimien vaihtovastuu on nykyisin taloyhtiöillä. Muutoksella on haluttu varmistaa, että sisäilma rakennuksessa on puhdasta ja hyvää, Pynnönen kertoo.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti