Anna kesän lämmittää

Kesäkelit ovat viimeinkin alkamassa ja lämmityskausi päättyy. Mutta onko kodissasi lämmitys todella kytketty pois päältä?

Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä.

– Säätöventtiilit eivät toimi sulkuventtiileinä. Niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttääkin ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Lämpimään käyttöveteen lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämpimään suihkuun pääsee kesälläkin, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– Vanhemman talon verkoston vedessä on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa jumiutumista. Niissä pumppu kannattaa käynnistää pieneksi hetkeksi pari kertaa kesän aikana.

Aika tarkistuttaa

Kun lämmitys on kytketty pois kesäksi, on oiva aika tarkistuttaa järjestelmän muiden osien toiminta. Se pienentää talvisia häiriötilanneriskejä.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa ajoittain tarkistaa ja tarvittaessa uusia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto on hyvä teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen, Mäkinen vinkkaa.

Silkkaa säästöä

Mäkisen mukaan toimiva järjestelmä on myös kustannustehokas. Samoin lämmityksen poiskytkeminen kesäksi säästää energiaa.

– Kiinteistön omistajien kannattaa ottaa harrasteisiinsa mukaan lämmitysjärjestelmien toiminnan ja energian kulutuksen seuraaminen. Pienenevät energialaskut tuovan hymyn huulille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

1.11.2023

Anna Perho tunnistaa taloyhtiömaailman ja hallitustyöskentelyn viestinnälliset haasteet

Suosittu luennoitsija ja kolumnisti Anna Perho saapuu Taloyhtiö2024-tapahtumaan pääpuhujaksi. Hänen puheenaiheensa on viestinnän voima ja vaikeus.

grillaaminen parvekkeella

16.5.2023

Grillaus sallittua myös kerrostalon parvekkeella

Moni kerrostaloasuja haluaa kesän tullen grillata parvekkeella tai terassilla. Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliiton mukaan parvekegrillaamista on kuitenkin vaikea kieltää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti