Alkupääoma nettilahjoituksilla

Alhainen korkotaso saa yhä useamman ranskalaisen suunnittelemaan ensiasunnon ostoa. Jo useat tuhannet ovat saaneet projektinsa alkuun ryhmärahoitusperiaatteella toimivan alustan kautta.

Paitsi lähisukulaiset, myös ystävät, työtoverit tai vaikka pinnansa polttaneet naapurit voivat osallistua alkupääoman kartoittamiseen vähintään 20 euron lahjoituksella. Pienistä puroista voi syntyä iso joki.

Rahan kerjääminen ensiasunnon ostoa varten on monesti vaikeaa, jopa omalta apelta tai anopilta. Tästä oivalluksesta syntyi Ranskan Orleansissa liikeidea, joka pyörittää jo miljardin liikevaihtoa. Crowdfunding-periaatteella toimivan alustan kautta ensiasunnon hankkijat voivat haalia kasaan pankkilainan saamiseen vaadittavan pesämunan.

– Olen itse ollut aikanaan samassa tilanteessa. Jos vanhempani eivät olisi kyenneet auttamaan minua, en ymmärrä, kuinka olisin päässyt alkuun. Liikeidea lähti tästä ajatuksesta, ketoo Devenez Proprio -alustan perustajajäsen Ludovic Laborde.

Rahankeruukampanja kestää 21 päivää. Toteuttamisessa käytetään hyväksi ostajien some-verkostoa. Tavoitteena on kaksi prosenttia asunnon hinnasta. Keskimääräinen kertynyt summa on 3 854 euroa, toiset saavat kokoon enemmän, toiset vähemmän. Ludovic Laborden mukaan parhaimmat potit keräävät sosiaalisessa mediassa vilkkaasti liikkuvat nuoret ostajapariskunnat. Tämä käy ilmi jo alustalla julkaistuista lukuisista kiitosposteista, joissa onnellinen nuoripari poseeraa uuden kotinsa edustalla.

– Toki jokaisessa potissa on yleensä yksi tai useampi iso lahjoitus lähisukulaisilta, mutta asunnon ostajan aktiivisuus somessa vaikuttaa siihen, miten paljon lahjoituksia kertyy.

Huutokauppahysteriaa

Keruukampanjan alettua lähestyy ostaja sukulaisia ja tuttavia ensin sähköpostitse ja rohkaisee näitä jakamaan viestit ja kuvat somessa. Harva nimittäin rohkenee ottaa asian itse puheeksi työpaikalla tai taloyhtiön pihan siivoustalkoissa, vaikka näistäkin kontakteista löytyy lahjoittajia. Kissasi vierailuihin kukkapenkissään kyllästynyt naapuri saattaa hänkin nimittäin antaa mielellään muutaman kympin muuttoprojektisi tueksi.

– Näin kampanja tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä ja summien kertyessä tilille some-yhteisöön luodaan tietynlainen huutokauppahysteria, Ludovic Laborde kertoo.

Jo tuhannet ensiasunnon ostajat ovat saaneet projektinsa alkuun alustan avustuksella. Devenez Proprio laskuttaa poteista komission, mutta vain siinä tapauksessa, että keruutavoitteeseen päästään ja pankkilaina irtoaa.

Vaikka pienistä puroista kertyy mukavia summia, valtaosa alustan käyttäjistä ostaa asuntonsa seudulta, missä hinnat ovat alhaisempia kuin Ranskan suurissa kaupungeissa. Pariisilaiskaksion hankkijan ei siis kannata kuvitella, että kaksi prosenttia asunnon hinnasta kertyisi helposti crowdfundingilla. Miljoonakämppien rahoittamiseen tarvitaan järeämpiä keinoja.

Bordeaux pariisilaisten suosiossa

Ranskan asuntomarkkinat ovat kuumentuneet entisestään alhaisen korkotason takia. Kaikkien aikojen ennätysvuosi oli 2017, jolloin tehtiin noin miljoona asuntokauppaa. Kauppaa käydään edelleen vilkkaasti, mutta miljoonan raja ei mene enää rikki.

Ostohysteria näkyy myös neliöhinnoissa. Suur-Pariisin alueella neliöhintoihin tupsahti keskimäärin kahdeksan prosenttia lisää, ja maaseudullakin nousu oli 4,5 prosentin luokkaa. Kovin nousu oli kuitenkin Bordeaux’ssa, jossa neliöhinnat kohosivat vuoden aikana peräti 12 prosenttia. Paikalliset syyttävät tästä pariisilaisia asunnon ostajia, jotka nauttivat Garonne-joen laakson halvemmista neliöistä ja paremmasta elämän laadusta, mutta hurauttavat parissa tunnissa TGV-junalla pääkaupunkiin töihin. Sama pariisilaisilmiö nostaa muun muassa loma-asuntojen hintoja kohtuullisen junamatkan päässä pääkaupungista olevissa Normandian ja Bretagnen kaupungeissa.

Pariisin keskihinta on 10 115 euroa neliöltä, mikä tarkoittaa käytännössä vaihtelua 6 600 ja 16 000 euron välillä, kaupunginosasta riippuen. Bordeauxlaisasunnon keskineliöhinta on puolet vähemmän eli noin viisi tuhatta euroa. Ranskan halvimmat asunnot löytyvät keskusylängöllä sijaitsevasta Saint-Etiennestä, jossa neliöhinta on vain 1 296 euroa. Myös Saksan rajalla olevasta Mulhousesta sekä Bretagnen niemimaan äärimmäisessä kärjessä kököttävästä Brestistä saa neliöitä halvalla.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2021

Asumisoikeusasuntoon pääsee kiinni pienellä pääomalla − sijoituksen saa takaisin asunnosta luovuttaessa

Asumisoikeuden voi hankkia maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on enintään 15 prosenttia asunnon hankinta-arvosta. Sen jälkeen asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta. − Kodissa voi asua niin kauan kuin haluaa, mutta asuntoa ei voi ostaa omaksi, kertoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n 1.

korjausrakentaminen

12.5.2022

Taloyhtiöiden korjaushankkeet kasvussa – Sähköautojen latauspisteet listan kärjessä

Korjausrakentaminen lisääntyy taloyhtiöissä tulevina vuosina. Yleisimpiä korjaushankkeita ovat sähköautojen latauspisteiden asennus, julkisivujen saneeraus ja piharakenteiden parannus. Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometrista selviää, miksi korjaushankkeet ovat nyt kasvussa.

9.12.2021

Asuntomarkkinoiden hurmos on rauhoittumassa, vuokralaisten markkinat jatkuvat

Kuluva vuosi on ollut asuntomarkkinoilla monin tavoin vilkas, ja erityisesti kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen kysyntä on ollut kovaa. Kolmannella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,6 prosenttia ja muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

27.1.2022

Jo kymmenesosa uusista asuntolainoista on yli 30-vuotisia

Tavanomaista pidemmät asuntolainat ovat kääntyneet selvään nousuun kolmena viime vuotena. Suomen Pankin mukaan yli 26 vuoden mittaisia lainoja oli viime vuonna keskimäärin 12–14 prosenttia uusista asuntoluotoista. Yli 25-vuotisia lainoja on reilut 40 prosenttia uusista lainoista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti