Ajattelemattomuus aiheuttaa tulipaloja

Tuhopolttojen kohteina ovat useimmiten yrityskiinteistöt tai taloyhtiöt. Palot eivät syty vahingossa. Ne syttyvät tarkoituksella, mutta leviävät vahingossa tarkoitettua suuremmaksi roihuksi.

– Roskisten polttajat eivät ole sairaita pyromaaneja vaan todennäköisemmin huolettomia nuoria, jotka valitsevat kohteet täysin sattumanvaraisesti ja usein seurauksia ymmärtämättä, kertoo Ifin vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto.

Pahimmassa tapauksessa tuhopoltosta voi aiheutua miljoonien eurojen vahingot, jotka lankeavat palon sytyttäjän niskaan.

– Tuli on elementtinä arvaamaton. Vaikka tarkoitus olisi vain hieman leikkiä tulitikuilla, tuli saattaa esimerkiksi roihahtaa roska-astiasta lähellä oleviin syttyviin materiaaleihin ja siitä vielä eteenpäin. Tällaisissa tilanteissa palo voi riistäytyä käsistä minuuteissa. Yritysten roska-astioissa on usein kuivaa ja hyvin palavaa jätettä, muovia ja mahdollisesti jopa kemikaalijäämiä, kertoo Satto.

Tuhopolton kohde on yleensä täysin sattumanvarainen

Turun yliopiston tutkija Päivi Mäkelä on tutkinut paljon tahallisesti sytytettyjä paloja ja niiden sytyttäjiä.

– Mitä vähäisemmästä vahingonteosta on kysymys, sitä sattumanvaraisemmin kohde valitaan. Varsinkaan pienten vahingontekojen tekijät eivät juuri koskaan ymmärrä aiheuttavansa vaaraa muille tai sitä, millaista tuhoa leviävä palo saattaa aiheuttaa, Mäkelä kertoo.

– Psykiatrisesti diagnosoitu pyromania, jossa henkilöllä on pakonomainen tarve saada sytytettyä tulipaloja, on erittäin harvinainen ilmiö, Mäkelä jatkaa.

Vinkkejä yrityksille ja kiinteistöille tuhopolton riskin vähentämiseen

Säilytä jäteastiat ja syttyvät materiaalit turvaetäisyyden päässä rakennuksesta.

• alle 600 litran jäteastia vähintään 4 metrin päähän
• yli 600 litran jäteastia tai astiaryhmä vähintään 6 metrin päähän
• kuormalavat ja jätekatokset vähintään 8 metrin päähän

Jos jäteastioita ei voi siirtää turvaetäisyyden päähän,

• lukitse astiat ja jätekatokset
• estä ulkopuolisten pääsy piha-alueelle lukittavalla aitauksella; samalla suojaudut myös murroilta
• tee ulkoseinärakenteista palamattomia
• suojaa jäteastiat palamattomalla jätekatoksella tai astiasuojalla

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2021

Näin vältät mokat sisäilman ylläpidossa

Aren IV- ja rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa vinkit sisäilmaolosuhteiden seurantaan ja valvontaan. Kotikonstein ei kaikkea pysty tekemään, mutta alla olevien vinkkien pohjalta selviävät yleisimmät ongelmien aiheuttajat. 1.

22.3.2018

Eurolla saa euron tuotteen – Verkkokaupasta ostettu valaisin ei välttämättä ole turvallinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt verkkokaupoista ostettavien led-valaisinten turvallisuutta testauttamalla 13 valaisinta. Yksikään valaisin ei ollut täysin määräysten mukainen. Seitsemän valaisinta voi aiheuttaa sähköiskun vaaran ja kolme näistä voi aiheuttaa lisäksi tulipalon vaaran.  Tukes hankki testattavaksi 13 kattoon upotettavaksi tarkoitettua led-spottivalaisinta valaisimia myyvistä suomalaisista ja kiinalaisista verkkokaupoista.

16.6.2017

Vaihda ilmanvaihdon suodattimet siitepölykauden jälkeen

Suomessa pitkä siitepölykausi aiheuttaa yhden kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille. Kun suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä tippuu jyrkästi, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa.

3.3.2017

Suuret lumimassat saattavat aiheuttaa vaurioita kattopinnoille – nämä asiat on syytä huomioida

Lumimassat rasittavat kattorakenteita ja saattavat aiheuttaa kattopinnoille vaurioita, minkä vuoksi lumien poisto katoilta ajoissa on tärkeää. Lumen hallittu poistaminen riittävän ajoissa lyhentää rakenteiden kuormituksen kestoaikaa ja näin ollen edesauttaa rakennuksen kattopinnan kestävyyttä ja pitkittää käyttöikää. Keskuskauppakamarin hyväksymät katto-alan tavarantarkastajat (HTT) tuntevat hyvin kaikki yleisimmät ongelmat, joita suuret lumimassat voivat katoille aiheuttaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti