Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaa yhtiökokouksessa ja kunkin osakkaan äänimäärä riippuu taloyhtiön omasta yhtiöjärjestyksestä. Yhtiöjärjestyksessä on määräykset äänimäärien perusteista ja jakautumisesta osakkeenomistajien kesken. Osakkeenomistaja voi valtuuttaa toisen henkilön edustamaan itseään yhtiökokouksessa.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yksi osake tuottaa yhden äänen kaikissa yhtiökokouksessa käsiteltävissä asioissa. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että jokainen osakeryhmä tuottaa yhden äänen.
Yhtiökokouksessa järjestettävässä äänestyksessä yhden osakkeenomistajan äänimäärä on enintään viidesosa kokouksessa edustettujen osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.
Kannattaa siis perehtyä oman taloyhtiön yhtiöjärjestykseen!
- Osakkeenomistaja tai hänen valtuutettunsa ei saa äänestää asiassa, joka koskee:
- osakkeenomistajan itsensä ja yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustointa
- vastuuvapauden myöntämistä osakkeenomistajalle itselleen, kannetta osakkeenomistajaa itseään vastaan taikka hänen vapauttamistaan vahingonkorvausvelvollisuudesta tai muusta velvoitteesta yhtiötä kohtaan
- sellaista osakkeenomistajan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien hallinnassa olevien huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta tai
- osakkeenomistajan osakehuoneiston ottamista yhtiön hallintaan.
Osakkeenomistaja tai hänen valtuutettunsa ei myöskään saa äänestää yhtiön ja kolmannen välisestä asiasta, jos hänellä on odotettavissa siitä olennaista etua, joka saattaa olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään