19 helsinkiläistaloa irti kaukolämpöverkosta

Maalämpöjärjestelmä ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotto tuovat kahdelle energiaviisaalle taloyhtiölle yhteensä yli 200 000 euron säästöt vuotuisiin lämmityskuluihin.

Joulukuussa 2020 Helsingin Suurmetsässä sijaitseva 270 asunnon asunto-osakeyhtiö Jakolehto irtautuu Helsingin kaukolämpöverkosta ja siirtyy uuteen hybridilämmitysjärjestelmään. Jakolehdon naapuri, 144 asunnon asunto-osakeyhtiö Jakometsä, seuraa perässä alkuvuodesta 2021.

Kahden suuren taloyhtiön noin 1000 asukasta tekevät ympäristöteon. Uusitulla järjestelmällä talojen lämmityksen hiilidioksidipäästöt tippuvat neljäsosaan nykyisestä. Samalla lämmityskulut puolittuvat. Taloihin rakennettu maalämpöjärjestelmä ja poistoilman lämmön kierrättäminen takaisin patteriverkostoon tuovat yli 50 prosentin säästön talojen lämmityskuluihin.

– Onhan se ollut hullua, että ensin tuloilma on lämmitetty 20-asteiseksi, ja sitten puhallettu lämmin ilma ulos, kertoo Arto Tulimäki, asunto-osakeyhtiö Jakolehdon hallituksen puheenjohtaja.

Poistoilman lämpö kierrätykseen

Tilanne on sama kymmenissä tuhansissa 1960-90-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa. Poistoilman lämpö päätyy taivaan tuuliin. Jakolehdon hallitus oli pohtinut lämmöntalteenoton rakentamista jo vuosikausia, mutta Jakolehdon kaltaisen matalan 1970-luvun kerrostaloryppään tarpeisiin sopivia järjestelmiä ei ollut tarjolla.

Jakolehdon isännöitsijä Tuomo Tahkolalla oli ratkaisu. Vanhojen kerrostalojen poistoilman lämmöntalteenottoon ja maalämpöjärjestelmiin erikoistunut Smart Heating Oy oli hoitanut toisen hänen isännöimänsä taloyhtiön energiaremontin. Yritys rakentaa yksilöllisesti taloyhtiön tarpeisin suunniteltuja järjestelmiä kokonaistoimituksena ja tuottotakuulla.

Smart Heatingin asiantuntijat ehdottivat Suurmetsän taloyhtiöille siirtymistä maalämpöön ja uudenlaista tapaa rakentaa poistoilman lämmöntalteenotto.

– Kaukolämmön korvaaminen lämmöntalteenoton ja maalämmön yhdistelmällä on ehdottomasti järkevin vaihtoehto, kertoo Tuomo Tahkola.

Lämmöntalteenoton rakentaminen parantaa hintavan maalämpöinvestoinnin kannattavuutta.

– Ilman lämmöntalteenottoa meidän olisi pitänyt rakentaa paljon isompi maalämpöjärjestelmä. Olisimme tarvinneet 80 maalämpökaivoa, nyt pärjättiin 20 kaivolla, Tulimäki kertoo.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.10.2021

Heka kieltää pihatupakoinnin – monessa asunnossa saa silti polttaa sisällä

Hekan uudet vuokrasopimukset kieltävät tupakoinnin asunnoissa ja parvekkeilla. Kiellot ovat kiristyneet vuodesta 2016 lähtien. Tätä vanhempiin vuokrasopimuksiin kieltoja ei ole kuitenkaan kirjattu, joten monessa talossa poltetaan yhä sisällä.

31.1.2022

Mistä sijaisasunto putkiremontin ajaksi?

Sijaisasunnon etsinnässä kannattaa huomioida, että arjen on pyörittävä evakossakin. Vaikka väistöasunnossa ei tarvitsisi asua kuin muutama viikko tai kuukausi, useimmiten on silti myös käytävä töissä tai opinnoissa, kaupassa ja harrastuksissa sekä pestävä pyykkiä ja tiskattava astioita. Jos ei ole mahdollista mennä kesämökille tai sukulaisten tai tuttavien luokse, valmiiksi kalustettu asunto on usein helppo ja käytännöllinen […]

21.2.2022

Huonosti tehty loppusiivous voi tulla kalliiksi

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa asuntoon jälkiä, eikä vuokranantaja voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, jollei toisin ole sovittu. Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan ajan myötä ja vähitellen tapahtuvaa kulumista.

hinnankorotus

16.6.2022

Taloyhtiö, tarkkana sopimushintojen korotusten kanssa

Hyödykkeiden ja palvelujen kustannukset ovat nousseet Ukrainan sodan myötä. Myös taloyhtiö voi saada sopimuskumppaneiltaan hinnankorotusilmoituksia. Ne kannattaa tarkastaa huolella, sillä aina korotukselle ei ole perustetta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti