Maalämpöjärjestelmä ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotto tuovat kahdelle energiaviisaalle taloyhtiölle yhteensä yli 200 000 euron säästöt vuotuisiin lämmityskuluihin.
Joulukuussa 2020 Helsingin Suurmetsässä sijaitseva 270 asunnon asunto-osakeyhtiö Jakolehto irtautuu Helsingin kaukolämpöverkosta ja siirtyy uuteen hybridilämmitysjärjestelmään. Jakolehdon naapuri, 144 asunnon asunto-osakeyhtiö Jakometsä, seuraa perässä alkuvuodesta 2021.
Kahden suuren taloyhtiön noin 1000 asukasta tekevät ympäristöteon. Uusitulla järjestelmällä talojen lämmityksen hiilidioksidipäästöt tippuvat neljäsosaan nykyisestä. Samalla lämmityskulut puolittuvat. Taloihin rakennettu maalämpöjärjestelmä ja poistoilman lämmön kierrättäminen takaisin patteriverkostoon tuovat yli 50 prosentin säästön talojen lämmityskuluihin.
– Onhan se ollut hullua, että ensin tuloilma on lämmitetty 20-asteiseksi, ja sitten puhallettu lämmin ilma ulos, kertoo Arto Tulimäki, asunto-osakeyhtiö Jakolehdon hallituksen puheenjohtaja.
Poistoilman lämpö kierrätykseen
Tilanne on sama kymmenissä tuhansissa 1960-90-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa. Poistoilman lämpö päätyy taivaan tuuliin. Jakolehdon hallitus oli pohtinut lämmöntalteenoton rakentamista jo vuosikausia, mutta Jakolehdon kaltaisen matalan 1970-luvun kerrostaloryppään tarpeisiin sopivia järjestelmiä ei ollut tarjolla.
Jakolehdon isännöitsijä Tuomo Tahkolalla oli ratkaisu. Vanhojen kerrostalojen poistoilman lämmöntalteenottoon ja maalämpöjärjestelmiin erikoistunut Smart Heating Oy oli hoitanut toisen hänen isännöimänsä taloyhtiön energiaremontin. Yritys rakentaa yksilöllisesti taloyhtiön tarpeisin suunniteltuja järjestelmiä kokonaistoimituksena ja tuottotakuulla.
Smart Heatingin asiantuntijat ehdottivat Suurmetsän taloyhtiöille siirtymistä maalämpöön ja uudenlaista tapaa rakentaa poistoilman lämmöntalteenotto.
– Kaukolämmön korvaaminen lämmöntalteenoton ja maalämmön yhdistelmällä on ehdottomasti järkevin vaihtoehto, kertoo Tuomo Tahkola.
Lämmöntalteenoton rakentaminen parantaa hintavan maalämpöinvestoinnin kannattavuutta.
– Ilman lämmöntalteenottoa meidän olisi pitänyt rakentaa paljon isompi maalämpöjärjestelmä. Olisimme tarvinneet 80 maalämpökaivoa, nyt pärjättiin 20 kaivolla, Tulimäki kertoo.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään