19 helsinkiläistaloa irti kaukolämpöverkosta

Maalämpöjärjestelmä ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotto tuovat kahdelle energiaviisaalle taloyhtiölle yhteensä yli 200 000 euron säästöt vuotuisiin lämmityskuluihin.

Joulukuussa 2020 Helsingin Suurmetsässä sijaitseva 270 asunnon asunto-osakeyhtiö Jakolehto irtautuu Helsingin kaukolämpöverkosta ja siirtyy uuteen hybridilämmitysjärjestelmään. Jakolehdon naapuri, 144 asunnon asunto-osakeyhtiö Jakometsä, seuraa perässä alkuvuodesta 2021.

Kahden suuren taloyhtiön noin 1000 asukasta tekevät ympäristöteon. Uusitulla järjestelmällä talojen lämmityksen hiilidioksidipäästöt tippuvat neljäsosaan nykyisestä. Samalla lämmityskulut puolittuvat. Taloihin rakennettu maalämpöjärjestelmä ja poistoilman lämmön kierrättäminen takaisin patteriverkostoon tuovat yli 50 prosentin säästön talojen lämmityskuluihin.

– Onhan se ollut hullua, että ensin tuloilma on lämmitetty 20-asteiseksi, ja sitten puhallettu lämmin ilma ulos, kertoo Arto Tulimäki, asunto-osakeyhtiö Jakolehdon hallituksen puheenjohtaja.

Poistoilman lämpö kierrätykseen

Tilanne on sama kymmenissä tuhansissa 1960-90-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa. Poistoilman lämpö päätyy taivaan tuuliin. Jakolehdon hallitus oli pohtinut lämmöntalteenoton rakentamista jo vuosikausia, mutta Jakolehdon kaltaisen matalan 1970-luvun kerrostaloryppään tarpeisiin sopivia järjestelmiä ei ollut tarjolla.

Jakolehdon isännöitsijä Tuomo Tahkolalla oli ratkaisu. Vanhojen kerrostalojen poistoilman lämmöntalteenottoon ja maalämpöjärjestelmiin erikoistunut Smart Heating Oy oli hoitanut toisen hänen isännöimänsä taloyhtiön energiaremontin. Yritys rakentaa yksilöllisesti taloyhtiön tarpeisin suunniteltuja järjestelmiä kokonaistoimituksena ja tuottotakuulla.

Smart Heatingin asiantuntijat ehdottivat Suurmetsän taloyhtiöille siirtymistä maalämpöön ja uudenlaista tapaa rakentaa poistoilman lämmöntalteenotto.

– Kaukolämmön korvaaminen lämmöntalteenoton ja maalämmön yhdistelmällä on ehdottomasti järkevin vaihtoehto, kertoo Tuomo Tahkola.

Lämmöntalteenoton rakentaminen parantaa hintavan maalämpöinvestoinnin kannattavuutta.

– Ilman lämmöntalteenottoa meidän olisi pitänyt rakentaa paljon isompi maalämpöjärjestelmä. Olisimme tarvinneet 80 maalämpökaivoa, nyt pärjättiin 20 kaivolla, Tulimäki kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.9.2023

Millä perusteella isännöitsijän voi vaihtaa?

Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.

vuokrasopimus

7.8.2023

Ota nämä asiat huomioon asuntoa vuokratessa

Vuokrasopimus on sitova jo ennen sen allekirjoittamista, heti kun toinen osapuoli on hyväksynyt toisen tarjouksen. Hyvässä vuokrasopimuksessa kerrotaan ehdot selvästi, ja se kannattaa vielä käydä yhdessä läpi ennen allekirjoittamista.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

osakkaiden rakentamia

9.10.2023

Kuka hallinnoi osakkaiden rakentamia autotalleja ja -katoksia?

Osakkaiden yhtiön tontille rakentamien autotallien ja -katosten hallintaoikeus on aikojen saatossa voinut jäädä epäselväksi. Vastaus löytyy yhtiöjärjestyksestä. Autotalli on osakkaan hallinnassa vain, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti