Yhtiölainan riskiä ei tunnisteta

Taloyhtiöiden luotot ovat kasvaneet Suomessa viiden viime vuoden aikana 83 prosenttia. Merkittävin osa yhtiölainoista kohdistuu uudisrakentamiseen, kirjoittaa Ilkka.

Uusia asuntoja ostetaan matalilla hinnoilla, mutta samalla sitoudutaan pitkiin yhtiölainoihin, joita ei aluksi tarvitse edes lyhentää.

Yhtiölainamuotoisessa rahoituksessa asunnonostajalle ei aina välttämättä tule realistista kuvaa niistä riskeistä, joita isoihin lainoihin liittyy.

-Kun laina otetaan kokonaan pankista, riskit ja asiakkaan maksukyky käydään aina läpi. Toisin on yhtiömuotoisen rahoituksen kanssa, muistuttaa Nordea Kiinteistöluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Yhtiölainat ovat innostaneet myös asuntosijoittajia, koska rahoitusvastikkeen voi vähentää vuokratuloista, jos se on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Uusissa taloyhtiöissä näin on käytännössä aina.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen on kuitenkin maltillista muihin Pohjoismaihin verrattuna. Tämän vuoden puolivälissä kotitalouksilla oli velkaa 145 miljardia euroa, mikä on 127,6 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Ruotsissa vastaava luku on noin 185 prosenttia, Norjassa 225 prosenttia ja Tanskassa 270 prosenttia.

Alkuperäinen uutinen on julkaistu Ilkka-lehdessä 14.11.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sääolosuhteet

5.9.2023

Taloyhtiöiden varauduttava vaikeutuviin sääoloihin

Ilmastonmuutoksen seurauksena sääolosuhteet vaikeutuvat tulevina vuosina. Taloyhtiöiden tulee varautua niihin hyvissä ajoin, sillä esimerkiksi rankkasade ja tulvat voivat aiheuttaa vahinkoja. Materiaalivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon pitkittyvät helle- ja kuivuusjaksot.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

muuttuva ilmasto

5.4.2023

Muuttuva ilmasto lisää homehtumisriskiä

Suurin osa Suomessa yleisesti käytössä olevista ulkoseinärakenteista pärjää myös muuttuvassa ilmastossa. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ilmiöt, kuten viistosateet, lisäävät kuitenkin ulkoseinien homehtumisriskiä.

talousarvion laadintaan

15.3.2023

Tarkkuutta talousarvion laadintaan

Talousarvion laadinta on tänä vuonna hankalaa kasvavien hoitomenojen vuoksi. Talousarviota viimeisteltäessä keskeistä on punnita eri kuluerien vaikutusta asumiskustannuksiin. Talousarvioon kannattaa jättää pelivaraa, sillä väärässä paikassa säästäminen kostautuu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti