Yhtiökokoussanastoa

Tuntuvatko yhtiökokouskutsussa ja itse kokouksessa vilisevät termit joskus vierailta tai vaikeilta ymmärtää? Kiinteistöliitto on laatinut Yhtiökokous-suomi-sanakirjan, joka löytyy hiukan laajempana myös liiton verkkosivuilta.

Enemmistöpäätös vs. määräenemmistöpäätös

Enemmistöpäätös tarkoittaa, että yhtiökokouksen päätökseksi tulee ehdotus, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Vaalissa tulee valituksi eniten ääniä saanut. Äänten mennessä tasan henkilövaali ratkaistaan arvalla ja muu äänestys puheenjohtajan äänellä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhtiöjärjestyksen määräyksellä enemmistövaatimusta voidaan lieventää vain vaalien osalta.

Määräenemmistöpäätöksessä yhtiökokouksen päätökseksi tulee ehdotus, jota on kannattanut vähintään 2/3 annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Vaatimusta ei voi lieventää yhtiöjärjestyksen määräyksellä.

Hoitovastike

Hoitovastikkeella katetaan muut paitsi pääoma- ja erillisvastikkeella (mm. vesimaksu) katettavat yhtiön menot.

Kunnossapitotarveselvitys

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää taloyhtiön hallituksen esittävän vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa – tilinpäätöskokouksessa – kirjallisen selvityksen seuraavien 5 vuoden kunnossapitotarpeista. Laki ei aseta selvitykselle määrämuotoa.

Pääomavastike

Pääomavastikkeella katetaan As Oy lain olettamasäännöksen mukaan pitkävaikutteiset menot, jotka aiheutuvat kiinteistön ja rakennuksen hankinnasta, rakentamisesta, peruskorjauksesta ja uudistuksesta, ellei yhtiöjärjestys niitä tarkemmin määrittele.

Tilinpäätös

Taloyhtiön tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot osakkaille taloyhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Tilinpäätöksestä selviää, mihin taloyhtiössä on käytetty rahaa ja miten menot on katettu. Tilinpäätös koostuu tuloslaskelmasta, taseesta ja liitetiedoista.

Tilintarkastuskertomus

Tilintarkastuskertomus on KHT- tai HT-tilintarkastajan tekemä tarkastuskertomus. Kertomuksen sisältö ja muoto on määritelty hyvin tarkkaan.

Toiminnantarkastuskertomus

Toiminnantarkastuskertomuksen laatii toiminnantarkastaja, yleisimmin osakkeenomistajien keskuudesta valittu henkilö. Kertomuksen sisällöstä löytyy laista määräyksiä, mutta määrämuotoa sille ei ole asetettu.

Toimintakertomus

Toimintakertomus on sanallinen selvitys yhtiön tilikaudesta, taloudellisesta tilanteesta ja asioista, jotka eivät suoraan käy ilmi tilinpäätöksestä. As Oy lain mukaan asunto-osakeyhtiöiden on aina laadittava toimintakertomus. Toimintakertomus ei ole osa itse tilinpäätöstä, mutta kuuluu tilinpäätöskokonaisuuteen.

Äänileikkuri

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokouksessa järjestettävässä äänestyksessä osakkeenomistajan äänimäärä on enintään viidesosa kokouksessa edustettujen osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.

Jos yhden henkilön tai samojen tahojen yhdessä omistamat osakeryhmät yksinään tuottavat yli 20 % ääniosuuden, tulee äänileikkuri sovellettavaksi. Valtuutuksella saatuja ääniä ei lasketa yhteen voimassa olevan lain mukaista ä

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.3.2017

Rakennetun ympäristön tilaa selvittävä ROTI julki

Rakennetun omaisuuden tila ROTI on joka toinen vuosi tehtävä asiantuntija-arvio rakennetun omaisuuden tilasta. Se tarjoaa puolueetonta tietoa ja näkemyksiä niin asiantuntijoille, päätöksentekijöille kuin kansalaisillekin. Tuorein ROTI-raportti julkistettiin 14.3.2017.

27.1.2022

Myytävistä asunnoista on nyt kova pula

Myytävien asuntojen tarjonnan hiipumisesta ja kauppatahdin hidastumisesta huolimatta markkinaodotukset tälle vuodelle ovat positiiviset, kertoo Helsingin uutiset. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla. – Vaikka tänä vuonna kasvu hidastuu, se ei tule hyytymään.

16.8.2017

Suomen ensimmäinen koko talon kattava muraaliteos maalataan Sipooseen

Kuvataiteilija Rustam Qbic maalaa syyskuussa Sipooseen Suomen ensimmäisen muraalin, joka kiertyy yhtenäisenä teoksena talon kaikille neljälle ulkoseinälle. Teos syntyy keskeiselle paikalle Nikkilään kunnantalon viereen, osoitteeseen Pohjoinen koulutie 1. Taidokas teos on osa valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys.

15.12.2021

Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia. Palvelutalo vai hoivakoti? Kunnallinen tai yksityinen?

Monet ikäihmiset ovat pysyneet virkeinä esimerkiksi omakotitalon ylläpitämisen vaatimien askareiden ansiosta, mutta vanhana lumenluonti, ruohonleikkuu ja muut pikkutyöt alkavat tuntua rasitteilta. Tilaakin on todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mikä olisi sopiva asumisratkaisu juuri itselle?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti