Yhtiökokoukset sopeutuvat koronan muuttamiin olosuhteisiin

Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallituksen jäsenille tekemän kyselyn perusteella miltei 40 prosenttia arvelee, että yhtiökokous järjestetään perinteisesti ja siihen pääsee osallistumaan myös etäyhteydellä. Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää.

Perinteisen kokouksen järjestämisen ohella osakkaiden ennakkokantoja aikoi kerätä vajaat viisi prosenttia taloyhtiöistä. Vastaajista 15 prosenttia ilmoittaa, että tänä vuonna yhtiökokouksen järjestämistapaa ei ole vielä valmisteltu, kun vuosi sitten samaan aikaan lukema oli 30 prosenttia.

Viime vuonna yleisin tapa järjestää varsinainen yhtiökokous oli sellainen, johon oli mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Tämän vaihtoehdon osuus oli 44 prosenttia. 27 prosenttia vastaajista ilmoitti taloyhtiönsä järjestäneen yhtiökokouksen perinteiseen tapaan ilman etäyhteyttä ja ennakkokannan ilmoitusmahdollisuutta. 14 prosenttia vastanneista järjesti yhtiökokouksen, johon oli mahdollista ilmoittaa ennakkokanta ja osallistua etäyhteydellä.

Vuonna 2020 perinteisen kokouksen osuus oli hieman alle 40 prosenttia, ja etäyhteydellä varustetun kokouksen yhteensä 38 prosenttia. Vuonna 2021 noin neljä prosenttia vastaajista ilmoitti järjestäneensä varsinaisen yhtiökokouksensa ulkotiloissa. Vuotta aikaisemmin yhtiökokouksen järjesti ulkona lähes 10 prosenttia vastaajista.

72 prosenttia varsinaisista yhtiökokouksista järjestettiin viime vuonna kesäkuun loppuun mennessä

Vuonna 2021 varsinaisista yhtiökokouksista järjestettiin vastanneiden yhtiöissä 72-prosenttisesti kesäkuun loppuun mennessä, kun vuotta aikaisemmin lukema oli 58 prosenttia. Lisäajalla (1.7. – 30.9.2021) yhtiökokouksen ilmoitti järjestäneensä viime vuonna 18 prosenttia taloyhtiöistä. Vuonna 2020 lukema oli 31 prosenttia.

− Ero on huomattavan suuri, kun huomioidaan myös se, että keväällä 2020 noin 10 prosenttia yhtiöistä ehti järjestää varsinaisen yhtiökokouksensa jo ennen koronarajoitustoimien alkamista maaliskuun puolivälissä. Tämäkin osoittaa, että koronapandemian tapaiseen haasteeseen on pystytty sopeutumaan taloyhtiöissä verrattain hyvin ja nopeasti, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero toteaa.

Taloyhtiöiden hallituksen kokouksissa on kyselyn mukaan käytössä sähköisiä järjestelmiä jo 70 prosentilla, kun vielä vuosi sitten lukema oli hieman yli 50 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla osuus oli jo 87 ja muualla Suomessa keskimäärin 63 prosenttia.

− Mitä isompi yhtiö on kyseessä, sitä suuremmalla osuudella niistä on käytössään sähköisiä kokousjärjestelmiä. Suurella valtaosalla käytössä on jokin valmisohjelmisto ja 13 prosentilla isännöintitoimiston järjestelmä. Puhelinyhteyttä tai sosiaalisen median sovelluksia ilmoitti käyttävänsä kokouksissa yhteensä noin 15 prosenttia vastaajista, Jukka Kero kertoo.

Korona-ajan yhtiökokoukset taloyhtiöissä 2022-kysely:

Kiinteistöliitto toteutti taloyhtiöiden vastuuhenkilöille kohdistetun kyselyn helmikuun alkupuolella 2022. Kysely oli osa Taloyhtiöiden hallituskysely 2022-kyselyä, jonka tuloksista raportoidaan kevään aikana erikseen. Tarkoituksena oli tarkentaa kahdella aikaisemmalla koronakyselyllä saatua tilannekuvaa taloyhtiöiden yhtiökokousten järjestämisestä ja sähköisten kokousjärjestelmien käyttöönotosta. Kyselyyn vastasi runsaat 5400 vastaajaa, joista suuri valtaosa Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöistä kaikkialta Suomesta.

Kyselyn tuloksiin pääset tästä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2021

Näin vältät mokat sisäilman ylläpidossa

Aren IV- ja rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa vinkit sisäilmaolosuhteiden seurantaan ja valvontaan. Kotikonstein ei kaikkea pysty tekemään, mutta alla olevien vinkkien pohjalta selviävät yleisimmät ongelmien aiheuttajat. 1.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

21.3.2022

Maaliskuun Kiinteistölehti varautuu ilmastonmuutokseen

Helsingin Punavuoressa sijaitseva taloyhtiö sai päätökseen mittavan korjausrakennushankkeen, joka huipentui aurinkopaneelien asennukseen. Maaliskuun Suomen Kiinteistölehdessä kerromme, kuinka hyvityslaskentamallin ansiosta yhtiö hyödyntää aurinkosähköä muun muassa sähköautojen lataukseen. Ilmastonmuutos haastaa myös hyvää kiinteistönpitoa.

5.1.2022

Korona sulkee myös taloyhtiöiden kuntosalit ja lenkkisaunat

Kuntosalien sulkemiset koskevat myös taloyhtiöiden kuntosaleja Jos alueen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen kuntosalien sulkemisesta, tämä koskee myös taloyhtiöiden omia kuntosaleja. Nämä tulee siis sulkea rajoitusten voimassaolon ajaksi. Omat saunavuorot saavat jatkua Aluehallintoviranomaisen päätös yleisten saunojen sulkemisesta ei koske asukkaiden omaan käyttöön varattuja saunavuoroja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti