Yhä useampi vanhus elää vanhan ja liian isoksi käyneen asunnon loukussa

Monet vanhukset haaveilevat uudesta hyväkuntoisesta kodista lähellä palveluja. Voimat eivät enää riitä ison talon tai kodin kunnossapitoon, mutta ajatukset rakkaasta kodista luopumisesta ja raskaasta muuttorupeamasta ahdistavat. Erityisen hankala tilanne on maaseudulla omakotitalossa yksin asuvalla vanhuksella. Kuitenkin mitä pidemmälle myynti- ja muuttopäätöstä siirtää, sitä vaikeampaa vanhan talon myyminen ja toiveiden mukaisen uuden asunnon hankkiminen saadulla kauppahinnalla on.

– Vanhoihin omakotitaloihin on kertynyt korjausvelkaa usein huomaamatta. Harva leskimummo kykenee yksin huolehtimaan jo edesmenneen miehensä muinoin itse rakentaman ison omakotitalon ja pihapiirin kunnossapidosta. Talon kunto rapistuu ja myytävyys vaikeutuu väistämättä. Vanhojen omakotitalojen kysyntä on muutenkin ollut hiljaista pitkään, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Omakotitalojen kauppa on hiipunut Suomessa jo vuosikausia. Rintamamiestalobuumia ei enää ole. Vuositasolla omakotitalokauppoja tehdään noin 12 000 kappaletta. Vielä vuonna 2007 kauppoja tehtiin noin 15 000 kappaletta.

– Kuluneen vuoden tammikuussa käytettyjen omakotitalojen kauppa näyttäisi kuitenkin hieman piristyneen. Toivotaan, että hyvä suuntaus jatkuisi ja kysyntä vilkastuisi pysyvämmin, sanoo Rantanen.

Vanhojen omakotitalojen kauppa on varovaista monestakin syystä

– Vanhojen omakotitalojen myyntiin on vaikuttanut remonttilainan saannin ja ehtojen kiristyminen viime heinäkuussa voimaan astuneen lainakaton myötä. Myynnissä olevan kohteen hyvä kunto on tänä päivänä entistä vahvempi myyntivaltti hyvän sijainnin lisäksi, kertoo Jukka Rantanen.

– Erityisesti isoissa kaupungeissa kaupungistuminen on nähtävissä oleva kasvava ilmiö. Yhä useampi arvostaa neliöiden sijaan sijaintia. Tämä näkyy luonnollisesti kaupunkiasuntojen hinnoissa.

– Lisähaasteita vanhan talon myyntiin tuovat omakotiasumisen viime vuosien aikana tuntuvasti nousseet kustannukset esimerkiksi kiinteistö- ja energiaverojen sekä sähkön hinnan osalta. Myös kertyneestä korjausvelasta johtuvien pakollisten remonttien kustannukset pelottavat potentiaalisia ostajia.

Ikäihmisten toiveet ja todellisuus eivät kohtaa

Monen vanhuksen unelma uudesta avarasta kerrostalokodista hissitalossa kaupungin tai taajaman palveluiden ääreltä jää valitettavasti toteutumatta. Isoja peruskorjauksia vaativasta vanhasta omakotitalosta saatu raha pakottaa tinkimään neliöistä, huoneista, sijainnista ja asunnon kunnosta. Tilalle ei ehkä saakaan sitä, mistä on jo pitkään haaveillut: uuden kodin tarjoamaa asumisturvaa ja -mukavuutta loppuelämän ajaksi. Erityisesti uudiskohteiden hinnat ovat karanneet pienituloisilta ja eläkkeidensä varassa eläviltä vanhuksilta.

– Monet yksinäiset vanhukset ovat loukussa myös isoissa kerrostaloasunnoissa, joiden kunto on päässyt rapistumaan vuosikymmenten saatossa. Vielä jos taloyhtiölläkin on korjausvelkaa ja tulossa on isoja kalliita remontteja, voi olla vaikeaa saada asunto myytyä järkevään hintaan. Ja mitä sillä rahalla saa lähialueelta tilalle, on taas toinen kysymys, toteaa Rantanen.

– On myös vanhuksia, jotka haluaisivat asua kerrostalokodissaan elämänsä viimeiset vuodet, mutta jotka joutuvat pakon edessä myymään asuntonsa esimerkiksi putkiremontin vuoksi, kun eläke ei riitä remontin lainavastikkeisiin. Silti he joutuvat käytännössä maksamaan putkiremontin asunnon alhaisemman myyntihinnan kautta.

Mikä sitten on oikea hetki vanhemmalle ihmiselle vaihtaa asumismuotoa? Jukka Rantasen mukaan silloin, kun sekä oma että vanhan asunnon kunto ovat vielä suhteellisen hyvät. Vaikka muutto uuteen kotiin ahdistaisikin, kannattaa muistaa, että useimmiten elämänlaatu paranee huomattavasti sen myötä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti