Rakennusyhtiö Lehdon kokemuksen mukaan yhä useampi pääkaupunkiseudun taloyhtiö valitsee putkiremonttinsa ratkaisuksi KVR-mallin eli kokonaisvastuu-urakan.
Lehto Group on tehnyt pääkaupunkiseudun kerrostaloihin viime vuosina noin sata putkiremonttia vuodessa. Isännöintiliiton putkiremontti-barometrin mukaan jo muutaman vuoden ajan KVR-malli on valittu ratkaisuksi noin 10 % kohdalla hankkeista.
Lehdolle tuli vuoden 2021 aikana 20 tarjouspyyntöä, joissa taloyhtiöt olivat tehneet päätöksen KVR-mallista. Tämä tarkoittaisi sitä, että määrä on tuplaantunut vuoden 2020 barometrin tulokseen verrattuna, vaikka kyse on ainoastaan Lehdon saamista tarjouspyynnöistä.
Lehdon putkiremonttien liiketoiminnasta vastaava johtaja Ari Saartoala kertoo, että aikaisemmin ja koronaa edeltävinä aikoina remontteja tehtiin enemmän ns. valmiilla suunnitelmilla eli perinteisellä tavalla, jossa taloyhtiö kilpailuttaa ja teettää itse valitsemillaan suunnittelijoilla suunnitelmat. Nyt KVR-urakoiden määrä vaikuttaa olevan selvässä nousussa.
− Uskon, että KVR-mallin suosio on vahvistunut, koska se on asiakkaalle monella tavalla turvattu valinta ja asiakkaat näkevät jo referenssejä selkeistä kustannussäästöistä. KVR-mallissa sama taho on vastuussa putkiremontin suunnittelusta ja toteutuksesta. Mallin avulla voidaan varmistaa helpommin budjetin ja aikataulun pitävyys, Saartoala kertoo.
KVR-urakka sopii erityisen hyvin lähiöhankkeisiin, joissa kohteena ovat 1960-luvun lopun ja 1970-luvun betonikerrostalot. Tyypillisesti tällaisista kohteista löytyy vakioasuntopohjat ja paljon toiston mahdollisuuksia remontin näkökulmasta.
− Myös suunnittelijoiden ja konsulttien antaman palautteen mukaan kokeneen KVR-urakoitsijan kanssa saadaan kohteita nopeammin käynnistymään. Lisäksi toteutussuunnitelmista saadaan laadukkaat ja lisätyöt pystyään karsimaan jo ennalta minimiin, lähtökohtaisesti lähes nollaan, Saartoala kertoo.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään