Vuokrien nousu on taittunut

Tilastokeskus sekä Pellervon taloustutkimus (PTT) ovat ennustaneet vuokrien nousun jatkuvan vuonna 2016. Suomen Vuokranantajat ry näkee, että markkina on kuitenkin muuttunut viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Vuokrien nousu on hidastunut ja kääntynyt monin paikoin jopa laskuun. Vuokrien nousun taittuminen on nähtävissä myös kasvukeskuksissa ja pienissä asunnoissa, joissa nousu on perinteisesti ollut voimakkainta.

”Vuokrien nousun taittuminen on ilmennyt jäsenistömme mukaan esimerkiksi siten, että vuokratasossa on jouduttu tinkimään vuokralaisen vaihtuessa. Uusi vuokralainen ei välttämättä olekaan valmis maksamaan poismuuttavan vuokralaisen verran vuokraa. Vuokranantajat, jotka ovat yrittäneet tehdä tasokorotusta vuokraan vuokralaisen vaihtuessa, ovat saattaneet jäädä pitkäksikin aikaa ilman vuokralaista”, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Tilanne tarkoittaa vuokranantajille sitä, että vuokrankorotuksista kannattaa pidättäytyä, mikäli vuokrataso on kutakuinkin käyvällä tasolla. Tällä hetkellä vuokrankorotuksia tärkeämpää on pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta. Lähestyvien taloyhtiöremonttien osalta vuokranalennusneuvotteluihin kannattaa suhtautua erittäin suopeasti. ”Jos vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen remontin vuoksi, ovat remontinaikaiset tyhjät kuukaudet vuokranantajalle huomattavasti huonompi vaihtoehto ja suurempi lovi vuokratuottoon kuin reilunkin vuokranalennuksen kautta tuleva väliaikainen tuoton alentuminen”, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokrien nousua on hidastanut myös uusien toimijoiden tulo markkinoille ja vuokra-asumisen vaihtoehtojen lisääntyminen. Vapaarahoitteisissa kohteissa on vuokralaisille tarjolla paljon vaihtoehtoja niin kasvukeskuksissa kuin muuallakin.

Yleisen taloustilanteen heijastuminen vuokramarkkinoihin on ollut selvästi nähtävissä viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Markkinoilla on puhuttu paljon mahdollisesta hintakuplasta. Suomen Vuokranantajat kiistää puheet hintakuplasta: ”Kun palkat eivät kehity, se hidastaa asuntojen hintojen kehitystä ja viiveellä myös vuokrien nousua. Markkinan kehittyminen näin tarkoittaa, ettei kuplaa ole päässyt kehittymään, vaikka nousua onkin tapahtunut”, kommentoi Koro-Kanerva.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti