Vuokrien nousu on taittunut

Tilastokeskus sekä Pellervon taloustutkimus (PTT) ovat ennustaneet vuokrien nousun jatkuvan vuonna 2016. Suomen Vuokranantajat ry näkee, että markkina on kuitenkin muuttunut viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Vuokrien nousu on hidastunut ja kääntynyt monin paikoin jopa laskuun. Vuokrien nousun taittuminen on nähtävissä myös kasvukeskuksissa ja pienissä asunnoissa, joissa nousu on perinteisesti ollut voimakkainta.

”Vuokrien nousun taittuminen on ilmennyt jäsenistömme mukaan esimerkiksi siten, että vuokratasossa on jouduttu tinkimään vuokralaisen vaihtuessa. Uusi vuokralainen ei välttämättä olekaan valmis maksamaan poismuuttavan vuokralaisen verran vuokraa. Vuokranantajat, jotka ovat yrittäneet tehdä tasokorotusta vuokraan vuokralaisen vaihtuessa, ovat saattaneet jäädä pitkäksikin aikaa ilman vuokralaista”, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Tilanne tarkoittaa vuokranantajille sitä, että vuokrankorotuksista kannattaa pidättäytyä, mikäli vuokrataso on kutakuinkin käyvällä tasolla. Tällä hetkellä vuokrankorotuksia tärkeämpää on pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta. Lähestyvien taloyhtiöremonttien osalta vuokranalennusneuvotteluihin kannattaa suhtautua erittäin suopeasti. ”Jos vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen remontin vuoksi, ovat remontinaikaiset tyhjät kuukaudet vuokranantajalle huomattavasti huonompi vaihtoehto ja suurempi lovi vuokratuottoon kuin reilunkin vuokranalennuksen kautta tuleva väliaikainen tuoton alentuminen”, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokrien nousua on hidastanut myös uusien toimijoiden tulo markkinoille ja vuokra-asumisen vaihtoehtojen lisääntyminen. Vapaarahoitteisissa kohteissa on vuokralaisille tarjolla paljon vaihtoehtoja niin kasvukeskuksissa kuin muuallakin.

Yleisen taloustilanteen heijastuminen vuokramarkkinoihin on ollut selvästi nähtävissä viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Markkinoilla on puhuttu paljon mahdollisesta hintakuplasta. Suomen Vuokranantajat kiistää puheet hintakuplasta: ”Kun palkat eivät kehity, se hidastaa asuntojen hintojen kehitystä ja viiveellä myös vuokrien nousua. Markkinan kehittyminen näin tarkoittaa, ettei kuplaa ole päässyt kehittymään, vaikka nousua onkin tapahtunut”, kommentoi Koro-Kanerva.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.4.2016

Kasvukeskuksissa vuokra-asuntotarjonta lisääntyy

RAKLIn vuokra-asuntobarometrin vastaajat arvioivat asuntotarjonnan jatkavan voimakasta kasvuaan. Myös kansainvälisten sijoittajien uskotaan lisäävän omistustaan suomalaisilla vuokra-asuntomarkkinoilla. Vuokrien nousuvauhti alkaa barometrin vastaajien mukaan hiljentyä myös pääkaupunkiseudulla, vaikka lähes 90 prosenttia vastaajista arvioi nousun kuitenkin yhä jatkuvan.

29.9.2016

Suomalaisten vuokra-asuntojen arvioidaan kiinnostavan ulkomaalaisia sijoittajia

Vahva vuokrakysyntä houkuttelee lisää investointeja vuokra-asuntomarkkinoille. Kaikkien omistajaryhmien ennakoidaan kasvattavan asunto-omistuksiaan. Kiivas asuntorakentaminen nostaa rakentamisen kustannuksia ja kiristää työvoiman saatavuutta, vastaajat arvioivat.

27.4.2017

Asuntojen saatavuus paranee, vuokrat kehittyvät maltillisesti

Vuokra-asuntojen kysyntä on edelleen suurta ja etenkin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa kasvuaan. Asuntovuokrien odotetaan tarjonnan kasvusta huolimatta nousevan maltillisesti. Vilkas rakentaminen näkyy nyt markkinoilla rakennuskustannusten nousuna ja työvoiman saatavuuden heikentymisenä, mikä haittaa asuntorakentamista.

24.4.2018

Vuokra-asuntojen tarjonta lisääntyy, kysyntä myös korkealla

RAKLIn Vuokra-asuntobarometrin mukaan vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa kasvuaan. Peräti 94 prosenttia barometrin vastaajista ennakoi vuokra-asuntojen tarjonnan jatkavan kasvuaan tulevan vuoden aikana. Kasvua siivittää etenkin vilkas uudisrakentaminen: 96 prosenttia vastaajista arvioi, että vapaarahoitteista vuokra-asuntokantaa rakennetaan lisää, ja yli 80 prosenttia vastaajista uskoo myös valtion tukeman asuntotuotannon kasvuun.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti