Vuokrien nousu on taittunut

Tilastokeskus sekä Pellervon taloustutkimus (PTT) ovat ennustaneet vuokrien nousun jatkuvan vuonna 2016. Suomen Vuokranantajat ry näkee, että markkina on kuitenkin muuttunut viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Vuokrien nousu on hidastunut ja kääntynyt monin paikoin jopa laskuun. Vuokrien nousun taittuminen on nähtävissä myös kasvukeskuksissa ja pienissä asunnoissa, joissa nousu on perinteisesti ollut voimakkainta.

”Vuokrien nousun taittuminen on ilmennyt jäsenistömme mukaan esimerkiksi siten, että vuokratasossa on jouduttu tinkimään vuokralaisen vaihtuessa. Uusi vuokralainen ei välttämättä olekaan valmis maksamaan poismuuttavan vuokralaisen verran vuokraa. Vuokranantajat, jotka ovat yrittäneet tehdä tasokorotusta vuokraan vuokralaisen vaihtuessa, ovat saattaneet jäädä pitkäksikin aikaa ilman vuokralaista”, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Tilanne tarkoittaa vuokranantajille sitä, että vuokrankorotuksista kannattaa pidättäytyä, mikäli vuokrataso on kutakuinkin käyvällä tasolla. Tällä hetkellä vuokrankorotuksia tärkeämpää on pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta. Lähestyvien taloyhtiöremonttien osalta vuokranalennusneuvotteluihin kannattaa suhtautua erittäin suopeasti. ”Jos vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen remontin vuoksi, ovat remontinaikaiset tyhjät kuukaudet vuokranantajalle huomattavasti huonompi vaihtoehto ja suurempi lovi vuokratuottoon kuin reilunkin vuokranalennuksen kautta tuleva väliaikainen tuoton alentuminen”, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokrien nousua on hidastanut myös uusien toimijoiden tulo markkinoille ja vuokra-asumisen vaihtoehtojen lisääntyminen. Vapaarahoitteisissa kohteissa on vuokralaisille tarjolla paljon vaihtoehtoja niin kasvukeskuksissa kuin muuallakin.

Yleisen taloustilanteen heijastuminen vuokramarkkinoihin on ollut selvästi nähtävissä viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Markkinoilla on puhuttu paljon mahdollisesta hintakuplasta. Suomen Vuokranantajat kiistää puheet hintakuplasta: ”Kun palkat eivät kehity, se hidastaa asuntojen hintojen kehitystä ja viiveellä myös vuokrien nousua. Markkinan kehittyminen näin tarkoittaa, ettei kuplaa ole päässyt kehittymään, vaikka nousua onkin tapahtunut”, kommentoi Koro-Kanerva.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

9.12.2021

Asuntomarkkinoiden hurmos on rauhoittumassa, vuokralaisten markkinat jatkuvat

Kuluva vuosi on ollut asuntomarkkinoilla monin tavoin vilkas, ja erityisesti kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen kysyntä on ollut kovaa. Kolmannella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,6 prosenttia ja muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

osakeasuntojen

1.2.2022

Kiinteistövakuutuksissa huimia korotuksia – vakuutusyhtiöt sanovat silti seuraavansa vain yleisiä indeksejä

Helsinkiläinen paritaloyhtiö sai tammikuussa vakuutusyhtiö Pohjolalta uudet vakuutusehdot. Nousua oli 21,3 prosenttia. Taloyhtiölle kerrottiin, että laskenta oli tehty yleisindeksikorotusten perusteella, vaikka yleiskorotukset jäävät noin kymmeneen prosenttiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti