Vuokraturva: Pienten kaksioiden ylituotanto ongelma asuntomarkkinoilla

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kritisoi Vuokraturvan blogissa rakennusliikkeitä liiallisesta pienten kaksioiden rakentamisesta.

Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että kun kaavoituksella rajoitetaan yksiöiden tuotantoa, keskittyvät rakennusliikkeet pienten kaksioiden rakentamiseen. Tämä tuo kuitenkin ongelmia asuntomarkkinoille, sillä pienten kaksioiden hinnat ovat korkeita, samoin kuin vuokrat. Näin ollen niiden kohderyhmä on pieni hyvätuloisten joukko.

Vuokramarkkinoilla pienten kaksioiden ylituotanto johti keväällä 2016 siihen, ettei pienille vuokrakaksioille riittänytkään kysyntää ja asuntorahastot joutuivat vähentämään vuokra-asuntotuotannon aloittamista kaksiopainotteisissa hankkeissa. Metsolan mukaan kohderyhmään kuuluvat mieluummin ostavat kuin vuokraavat kaksion tilanteessa, jossa korkotaso on alhainen. Pienten kaksioiden ylituotanto on hänen mukaansa tästä huolimatta ilmeistä ja näkyy myös uusien kaksioiden kaupankäynnin hiljentymisenä viime aikoina.

Lue lisää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan puheenvuorosta Vuokraturvan blogista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.4.2018

Sisäilma ja sen moninaiset ongelmat

Ei ole lainkaan yhdentekevää minkälainen sisäilma on niissä tiloissa, joissa työskentelemme ja ennen kaikkea niissä, joissa asumme. Tässä jutussa keskityn ensisijaisesti kotien sisäilmaan ja sen erilaisiin ongelmakohtiin. Entisessä asumisterveysohjeessa / asumisterveysoppaassa on STM luetteloinut sisäilman suhteen mitattavissa olevia olosuhteita asuinhuoneistojen sisäilman osalta.

29.9.2016

Suomalaisten vuokra-asuntojen arvioidaan kiinnostavan ulkomaalaisia sijoittajia

Vahva vuokrakysyntä houkuttelee lisää investointeja vuokra-asuntomarkkinoille. Kaikkien omistajaryhmien ennakoidaan kasvattavan asunto-omistuksiaan. Kiivas asuntorakentaminen nostaa rakentamisen kustannuksia ja kiristää työvoiman saatavuutta, vastaajat arvioivat.

5.12.2016

Asuntosijoittaminen on kuin shakkipeli

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola vertaa blogissaan kiinteistösijoittamista shakin tai tammen pelaamiseen. Muutokset laudalla ovat hitaita ja näyttävät aluksi harmittomilta, kun yhtä nappulaa kerrallaan siirretään. Kuitenkin jokainen siirto on tärkeä.

13.1.2017

Talouden myönteinen vire näkyy myös asuntomarkkinoilla

Positiiviset uutiset Suomen taloudesta ja kuluttajien vankistunut luottamus näkyvät vuonna 2017 myös asuntomarkkinoilla. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n asuntomarkkinaennusteen mukaan hintojen ja vuokrien nousu jatkuu, ja vetureina toimivat kasvavat kaupungit. Koko maan tasolla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat 1,8 prosenttia, uudet ja vanhat vapaarahoitteiset vuokrat 2,4 prosenttia ja ARA-vuokrat 2,0 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti