Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

vuokranantajan vakuutus

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei välttämättä aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Vuokralaisen kotivakuutuksen voimassaoloa on vaikeaa valvoa vuokrasuhteen aikana, eikä vuokralaista voi velvoittaa vakuutuksen käyttämiseen vahinkotilanteessa.

Vuokranantajien tarpeisiin on kuitenkin tarjolla erilaisia vakuutuksia täyttämään vuokralaisen kotivakuutuksen ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen aukkoja, selviää Vuokranantajien tilaamasta vakuutusvertailusta.

Kotivakuutus on pääsääntöisesti olemassa asunnossa asuvien omaisuuden suojaksi. Vuokra-asunnossa kotivakuutus on siis ennen kaikkea vuokralaisen turvana.

Kotivakuutuksissa on yleensä niin sanottu vastuuvakuutus. Siitä voidaan korvata sellaisia kustannuksia, joista vakuutettu itse olisi vahingonkorvausvastuussa. Vuokrasopimuksessa kannattaakin edellyttää vuokralaiselta vastuuvakuutuksen sisältävää kotivakuutusta, järjestö suosittaa.

Vuokralaisen kotivakuutus tai taloyhtiön kiinteistövakuutus eivät yleensä kata vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahinkoja. Joskus myös vuokratulon saaminen voi keskeytyä vaikkapa vesivahinkoremontin ajaksi. Mahdotonta ei ole sekään, että vuokrasuhteen osapuolet joutuvat ratkomaan erimielisyyksiään tuomioistuimessa suurella kuluriskillä.

– Vuokranantajan vakuutus voi tuoda tällaisissa tilanteissa toivottua lisäturvaa, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Saara Penttilä.

Millainen vakuutus vuokranantajan kannattaa ottaa?

Vuokranantajan vakuutusten valintaan vaikuttaa usea tekijä: onko asuntoja yksi vai useampi, millaisia asuntoja vuokrataan, kuinka kattavan turvan vuokranantaja haluaa, mikä on hänen riskinkantokykynsä ja miten hän vuokraa kohteitaan.

Lisäksi valintaan vaikuttaa vuokranantajan jo käyttämä vakuutusyhtiö. Myös vakuutusehtoihin on syytä tutustua tarkkaan vakuutusta hankkiessa, sillä niissä voi olla suurtakin vaihtelua vakuutusyhtiöiden välillä.

– Vakuutus kannattaa valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen. Markkinoilla on nykyisin yhä enemmän vaihtoehtoja, ja perusturvan lisäksi niihin on saatavissa lisätuotteita vuokratulon keskeytymisen tai oikeusprosessien varalle, Penttilä toteaa.

Kuten muissakin sijoitusmuodoissa, myös asuntosijoittamiseen kuuluu riskejä, eikä kaikkiin mahdollisiin riskeihin voi varautua.

– Vuokranantaja voi vakuutusten lisäksi vähentää riskejä merkittävästi omalla toiminnallaan, sillä esimerkiksi vuokralaisen valinnalla on suuri merkitys. Myös rahallinen puskuri on hyvä olla takataskussa yllättävien tilanteiden varalta, Penttilä muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

3.3.2022

Miten vuokraan asunnon sotaa pakenevalle ukrainalaiselle?

• Maksutonta majoitusta Ukrainasta pakeneville ihmisille voi tarjota esimerkiksi Host4Ukraine-sivuston kautta: https://www.host4ukraine.com/ • Lyhytaikaisempaan majoitukseen asuntoa voi tarjota esim. Airbnb-palvelun kautta. Tällöin vuokrausta voi olla kuitenkin vaikea rajata koskemaan vain Ukrainasta pakeneville ihmisille eikä vuokralaisvalintaa voi tehdä etnisin perustein.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Hyvä suunnittelu takaa hyvän hallintotavan

Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti