Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

vuokranantajan vakuutus

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei välttämättä aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Vuokralaisen kotivakuutuksen voimassaoloa on vaikeaa valvoa vuokrasuhteen aikana, eikä vuokralaista voi velvoittaa vakuutuksen käyttämiseen vahinkotilanteessa.

Vuokranantajien tarpeisiin on kuitenkin tarjolla erilaisia vakuutuksia täyttämään vuokralaisen kotivakuutuksen ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen aukkoja, selviää Vuokranantajien tilaamasta vakuutusvertailusta.

Kotivakuutus on pääsääntöisesti olemassa asunnossa asuvien omaisuuden suojaksi. Vuokra-asunnossa kotivakuutus on siis ennen kaikkea vuokralaisen turvana.

Kotivakuutuksissa on yleensä niin sanottu vastuuvakuutus. Siitä voidaan korvata sellaisia kustannuksia, joista vakuutettu itse olisi vahingonkorvausvastuussa. Vuokrasopimuksessa kannattaakin edellyttää vuokralaiselta vastuuvakuutuksen sisältävää kotivakuutusta, järjestö suosittaa.

Vuokralaisen kotivakuutus tai taloyhtiön kiinteistövakuutus eivät yleensä kata vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahinkoja. Joskus myös vuokratulon saaminen voi keskeytyä vaikkapa vesivahinkoremontin ajaksi. Mahdotonta ei ole sekään, että vuokrasuhteen osapuolet joutuvat ratkomaan erimielisyyksiään tuomioistuimessa suurella kuluriskillä.

– Vuokranantajan vakuutus voi tuoda tällaisissa tilanteissa toivottua lisäturvaa, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Saara Penttilä.

Millainen vakuutus vuokranantajan kannattaa ottaa?

Vuokranantajan vakuutusten valintaan vaikuttaa usea tekijä: onko asuntoja yksi vai useampi, millaisia asuntoja vuokrataan, kuinka kattavan turvan vuokranantaja haluaa, mikä on hänen riskinkantokykynsä ja miten hän vuokraa kohteitaan.

Lisäksi valintaan vaikuttaa vuokranantajan jo käyttämä vakuutusyhtiö. Myös vakuutusehtoihin on syytä tutustua tarkkaan vakuutusta hankkiessa, sillä niissä voi olla suurtakin vaihtelua vakuutusyhtiöiden välillä.

– Vakuutus kannattaa valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen. Markkinoilla on nykyisin yhä enemmän vaihtoehtoja, ja perusturvan lisäksi niihin on saatavissa lisätuotteita vuokratulon keskeytymisen tai oikeusprosessien varalle, Penttilä toteaa.

Kuten muissakin sijoitusmuodoissa, myös asuntosijoittamiseen kuuluu riskejä, eikä kaikkiin mahdollisiin riskeihin voi varautua.

– Vuokranantaja voi vakuutusten lisäksi vähentää riskejä merkittävästi omalla toiminnallaan, sillä esimerkiksi vuokralaisen valinnalla on suuri merkitys. Myös rahallinen puskuri on hyvä olla takataskussa yllättävien tilanteiden varalta, Penttilä muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

taloyhtiön verotuspäätös

18.5.2022

Taloyhtiön kiinteistöverot ja verotuspäätös kannattaa tarkistaa

Kiinteistöveron merkitys kasvaa, mikä on saanut yhä useamman taloyhtiön edustajat pohtimaan, onko niiden kiinteistöverotus toimitettu oikein. Kiinteistövero määrätään vuosittain kiinteistönomistajille kiinteistön teknisten ominaisuuksien perusteella. Kiinteistönomistajien kannattaa varmistaa, ettei se sisällä virheellisyyksiä.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Hyvä suunnittelu takaa hyvän hallintotavan

Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti