Vuokranantaja ei saa kysellä henkilökohtaisuuksia

Sosiaalisen median asunnonhakuilmoituksissa kerrotaan avoimesti omista elämäntavoista, kuten päihteettömyydestä, liikunnallisuudesta ja säntillisyydestä.

Yle kertoo artikkelissaan, että Ilmiötä on luonnehdittu Instagram-maailman valumiseksi vuokramarkkinoille, ja siitä on oltu vuokralaisjärjestöissä myös huolissaan.

Vuokralaisten etujärjestössä toivotaan, että hyvän maun raja ymmärretään eli se, mitä itsestä kerrotaan ja kuinka paljon näytetään. Muuten voi tapahtua ylilyöntejä.

– Markkina ei ole aivan tasapainossa, jos aivan tavallisilla perusteilla ei saa asuntoa. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntotuotantoa pitäisi olla niin paljon, ettei tarvitsisi olla markkinamies asunnon saadakseen, sanoo vuokralaisten neuvonta- ja edunvalvontajärjestö Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Se mitä ei kysytä, kerrotaan

Vuokralle hakeva saa tietysti itse päättää, mitä itsestään ja omasta tilanteestaan kertoo. Jos asetelmaa pohtii toisin päin, niin että vuokranantaja kysyisi vuokralaiselta, onko tämä esimerkiksi raskaana, olisi tilanne aivan eri.

– Silloin oltaisiin aivan katastrofialueella. Ei missään nimessä saa kysyä! parahtaa Viita. Kyseessä ei ole sellainen asia, joka kuuluisi vuokranantajalle asunnonhakuvaiheessa. Ei ennen kuin sitten, kun vauva on syntynyt. Vuokranantajalla on kyllä oikeus tietää, kuinka monta lasta vuokralaisella on, sillä henkilömäärä vaikuttaa esimerkiksi vesimaksuun.

Vuokranantajajärjestössä ei vuokralaisten avoimuutta pidetä ongelmallisena asiana. Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes sanoo, että koska kyse on vuokralaisten itse esittämistä asioista, ei sitä vuokranantaja voi estääkään.

Jos asunnolle on paljon hakijoita, vuokralainen pystyy Hughesin mukaan erottautumaan kertomalla itsestään oma-aloitteisesti ja markkinoimalla itseään.

Viita kertoo, että ilmoituksia asiattomista, esimerkiksi yhdenvertaisuuslaissa tarkoitetuista syrjivistä kysymyksistä tulee Vuokralaiset ry:lle edelleen tasaisesti. Määrä on kuitenkin vähentymään päin.

Ylen juttu on luettavissa kokonaisuudessaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

vuokralaisen vastuu

24.4.2023

Nämä viisi asiaa kuuluvat vuokralaisen vastuulle

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa vuokraamansa asuntoa hyvin ja pitää se kunnossa. Useimmat vuokralaisen kunnossapitovastuulle kuuluvat asiat voi tarkastaa vaikka kevätsiivouksen yhteydessä. Hoitovelvoitetta ei pidä laiminlyödä, sillä siitä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti