Vuokranantaja ei saa kysellä henkilökohtaisuuksia

Sosiaalisen median asunnonhakuilmoituksissa kerrotaan avoimesti omista elämäntavoista, kuten päihteettömyydestä, liikunnallisuudesta ja säntillisyydestä.

Yle kertoo artikkelissaan, että Ilmiötä on luonnehdittu Instagram-maailman valumiseksi vuokramarkkinoille, ja siitä on oltu vuokralaisjärjestöissä myös huolissaan.

Vuokralaisten etujärjestössä toivotaan, että hyvän maun raja ymmärretään eli se, mitä itsestä kerrotaan ja kuinka paljon näytetään. Muuten voi tapahtua ylilyöntejä.

– Markkina ei ole aivan tasapainossa, jos aivan tavallisilla perusteilla ei saa asuntoa. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntotuotantoa pitäisi olla niin paljon, ettei tarvitsisi olla markkinamies asunnon saadakseen, sanoo vuokralaisten neuvonta- ja edunvalvontajärjestö Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Se mitä ei kysytä, kerrotaan

Vuokralle hakeva saa tietysti itse päättää, mitä itsestään ja omasta tilanteestaan kertoo. Jos asetelmaa pohtii toisin päin, niin että vuokranantaja kysyisi vuokralaiselta, onko tämä esimerkiksi raskaana, olisi tilanne aivan eri.

– Silloin oltaisiin aivan katastrofialueella. Ei missään nimessä saa kysyä! parahtaa Viita. Kyseessä ei ole sellainen asia, joka kuuluisi vuokranantajalle asunnonhakuvaiheessa. Ei ennen kuin sitten, kun vauva on syntynyt. Vuokranantajalla on kyllä oikeus tietää, kuinka monta lasta vuokralaisella on, sillä henkilömäärä vaikuttaa esimerkiksi vesimaksuun.

Vuokranantajajärjestössä ei vuokralaisten avoimuutta pidetä ongelmallisena asiana. Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes sanoo, että koska kyse on vuokralaisten itse esittämistä asioista, ei sitä vuokranantaja voi estääkään.

Jos asunnolle on paljon hakijoita, vuokralainen pystyy Hughesin mukaan erottautumaan kertomalla itsestään oma-aloitteisesti ja markkinoimalla itseään.

Viita kertoo, että ilmoituksia asiattomista, esimerkiksi yhdenvertaisuuslaissa tarkoitetuista syrjivistä kysymyksistä tulee Vuokralaiset ry:lle edelleen tasaisesti. Määrä on kuitenkin vähentymään päin.

Ylen juttu on luettavissa kokonaisuudessaan tästä!

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2022

Häiriköintiä ja huumepiikittelyä rappusten alla – Oikeuden mielestä asukasta ei saanut häätää

Helsingin Sanomat uutisoi turkulaisnaisen saamasta häädöstä ja sen yllättävästä lopputuloksesta oikeudessa. Nainen asui isossa taloyhtiössä, jonka omistaa suuri turkulainen vuokranantaja. Häätöyritykset johtuivat naisen, hänen puolisonsa sekä pariskunnan vieraiden metelöinnistä.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

28.1.2022

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa

Vuokranantajakyselyssä kysyttiin uuden sijoitusasunnon ostoaikeista tulevan vuoden aikana. Noin puolet yli 2100 vastaajasta arvioi, etteivät he aio hankkia uutta sijoitusasuntoa, vaikka sopivakin kohde ilmaantuisi myyntiin. Vastaajien osuus, jotka eivät aio ostaa uutta asuntoa seuraavan vuoden aikana, kasvoi edellisen vuoden kyselystä noin viidellä prosenttiyksiköllä.

24.1.2022

Asuntonäytöt ja huoltokäynnit vaativat erityistä tarkkuutta ja joustavuutta korona-aikana

Yhteiskuntaa koetteleva korona hankaloittaa arkea myös asumisessa. Vuokralaiset ry:n neuvonnassa on tullut vastaan tapauksia, joissa erityisesti vuokra-asunnossa käyminen korona-aikana on aiheuttanut kitkaa vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. − Asukkaalla on oikeus olla päästämättä vuokranantajaa asuntoon, mikäli on sairastunut koronaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti