Vuokranantaja-barometri: Tampere nousussa

Tampere

Tampereesta on tullut entistäkin houkuttelevampi asuntosijoittajien silmissä, käy ilmi Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista. Tampereen kehitysnäkymät ovat barometrin historian parhaat. Myös pohjalaiskaupunkien sijoitukset ovat kohentuneet. Vaasa on kiilannut ohi Oulun, minkä lisäksi sijoitustaan ovat parantaneet huomattavasti myös Kokkola ja Seinäjoki.

– Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle investoidaan paljon ja työllisyystilanne on vahva. Kaupunkien asuntosektorien täytyy pohtia, miten ne valmistautuvat mahdollisten lisäinvestointien tuomaan asuntokysyntään. Lisäksi opiskelijat ovat löytäneet takaisin, ja esimerkiksi Seinäjoella on puhuttu jopa asuntopulasta, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson kertoo.

Vuokraovi.com-palvelun tilastot paljastavat, että Kokkolassa, Seinäjoella ja Vaasassa vuokralainen on löytynyt viimeisen vuoden aikana keskimäärin noin kahdessa viikossa. Myös barometrissa nämä nähdään kaupunkeina, joissa vuokralaisen löytäminen on ollut kaikkein helpointa.

– Vaikka asuntosijoittamisen toimintaympäristö on tällä hetkellä haastava, nähdään kaupunkien kehitysnäkymät yleisellä tasolla positiivisempina kuin kevään barometrissa. Pohjalaiskaupunkien ohella Rauma ja Riihimäki ovat ottaneet merkittävät harppaukset, Karlsson sanoo.

Pääkaupunkiseudun runsas tarjonta näkyy vuokrakehityksessä

Yksityisten vuokranantajien näkökulmasta negatiivisimmat näkymät ovat barometrin mukaan Kouvolassa, Mikkelissä, Kotkassa ja Kajaanissa. Vuodentakaiseen verrattuna näkymät ovat heikentyneet hieman Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja Jyväskylässä. Myös vuokralaisen löytämisessä suurimmat haasteet ovat pääkaupunkiseudulla, sillä kuuden heikoimman kaupungin joukkoon mahtuvat Kerava, Vantaa, Espoo ja Helsinki.

Tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä pääkaupunkiseudulla vuokrakehitys oli hyvin maltillista ja osin negatiivista. Kokkolassa ja Seinäjoella vuokrat nousivat eniten. Myös barometrin mukaan vuokralaisen saaminen on helpointa niissä kaupungeissa, joissa vuokrat nousivat eniten ja vaikeinta kaupungeissa, joissa vuokrakehitys oli maltillisinta.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrissa kartoitetaan kaupunkikohtaisesti yksityisten vuokranantajien ajankohtaisia näkemyksiä vuokramarkkinoiden kehityksestä. Tämän syksyn kyselyyn vastasi 2354 yksityistä vuokranantajaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantaja vahingonkorvausvastuu

14.8.2023

Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Vuokralainen on lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen aiheuttamansa vahingot. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi vaatia vuokranantajalta korvausta vuokralaisen vahingoittaessa yhtiölle kuuluvia rakennuksen osia.

Tilaajille

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

jälleenvuokraus

27.6.2023

Vuokralainen, huomioi nämä suunnitellessasi jälleenvuokrausta

Vuokralainen voi jälleenvuokrata kotinsa lyhyeksi ajaksi, kunhan vuokraukseen on saatu vuokranantajan lupa. Puolet asunnosta voi jälleenvuokrata myös ilman vuokranantajan lupaa, mutta koko asunnon jälleenvuokraukseen tarvitaan aina lupa.

vuokranantajan vakuutus

31.10.2023

Vuokranantajan vakuutus tuo lisäturvaa

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Vuokranantajien tarpeisiin on kuitenkin tarjolla vakuutuksia, jotka täyttävät vuokralaisen kotivakuutuksen ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen aukkoja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti