Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole säännöksiä osakkaan vuokralaisen vahingonkorvausvastuusta. Vuokralaisen vahingonkorvausvastuu muodostuukin muun sääntelyn puuttuessa vahingonkorvauslain perusteella. Näin ollen vuokralainen vastaa tahallisesti tai huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista taloyhtiötä ja muita asukkaita kohtaan. Vahingosta vastaa lähtökohtaisesti aina vahingon aiheuttaja itse, mikäli vahingonkorvauksen edellytykset täyttyvät.
Vuokralaisen aiheuttaessa vahinkoa taloyhtiölle, voi yhtiö vaatia vahingonkorvausta edellä mainitun vahingonkorvauslain nojalla. Tällöin taloyhtiön täytyy näyttää toteen vahingonaiheuttajan tuottamus ja vahinko sekä näiden välinen syy-yhteys. Taloyhtiön lisäksi myös yhtiön osakkaat voivat vaatia vahingonkorvausta heille aiheutuneista vahingoista vahingonkorvauslain perusteella. Huolimattomuudella aiheutetun laajan vesivahingon osalta naapurit voivat vaatia vahingonkorvausta esimerkiksi sijaisasumisen kustannuksista tai alakerran sijoitusasunnon osakkeenomistaja voi vaatia korvausta vuokratulon menetyksestä.
Vuokranantajaosakkaalta ei voi lähtökohtaisesti vaatia vahingonkorvausta tämän vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, sillä vuokralaisen huolimattomassa toiminnassa ei ole kyse osakkaan huolimattomasta toiminnasta. Osakas ei pysty vaikuttamaan vuokralaisensa menettelyyn, eikä siten esimerkiksi estämään sitä, että vuokralainen unohtaa keittiön hanan auki.
Artikkeli on tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään