Vuokralainen vastaa itse aiheuttamistaan vahingoista

Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole säännöksiä osakkaan vuokralaisen vahingonkorvausvastuusta. Vuokralaisen vahingonkorvausvastuu muodostuukin muun sääntelyn puuttuessa vahingonkorvauslain perusteella. Näin ollen vuokralainen vastaa tahallisesti tai huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista taloyhtiötä ja muita asukkaita kohtaan. Vahingosta vastaa lähtökohtaisesti aina vahingon aiheuttaja itse, mikäli vahingonkorvauksen edellytykset täyttyvät.

Vuokralaisen aiheuttaessa vahinkoa taloyhtiölle, voi yhtiö vaatia vahingonkorvausta edellä mainitun vahingonkorvauslain nojalla. Tällöin taloyhtiön täytyy näyttää toteen vahingonaiheuttajan tuottamus ja vahinko sekä näiden välinen syy-yhteys. Taloyhtiön lisäksi myös yhtiön osakkaat voivat vaatia vahingonkorvausta heille aiheutuneista vahingoista vahingonkorvauslain perusteella. Huolimattomuudella aiheutetun laajan vesivahingon osalta naapurit voivat vaatia vahingonkorvausta esimerkiksi sijaisasumisen kustannuksista tai alakerran sijoitusasunnon osakkeenomistaja voi vaatia korvausta vuokratulon menetyksestä.

Vuokranantajaosakkaalta ei voi lähtökohtaisesti vaatia vahingonkorvausta tämän vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, sillä vuokralaisen huolimattomassa toiminnassa ei ole kyse osakkaan huolimattomasta toiminnasta. Osakas ei pysty vaikuttamaan vuokralaisensa menettelyyn, eikä siten esimerkiksi estämään sitä, että vuokralainen unohtaa keittiön hanan auki.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Jaakko Lindfors

Kirjoittaja on vanhempi lakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

jälleenvuokraus

27.6.2023

Vuokralainen, huomioi nämä suunnitellessasi jälleenvuokrausta

Vuokralainen voi jälleenvuokrata kotinsa lyhyeksi ajaksi, kunhan vuokraukseen on saatu vuokranantajan lupa. Puolet asunnosta voi jälleenvuokrata myös ilman vuokranantajan lupaa, mutta koko asunnon jälleenvuokraukseen tarvitaan aina lupa.

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.