Vuokralainen – uhka vai mahdollisuus?

Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet asunto-osakeyhtiössä poikkeavat hieman osakkeenomistajan oikeuksista ja velvollisuuksista, mutta loppujen lopuksi he ovat kuitenkin saman yhteisön yhdenvertaisia jäseniä. Toivottaako taloyhtiö kaikki tervetulleiksi taloon?

Useimmissa taloyhtiöissä on asukkaina sekä osakkeenomistajia että osakkeenomistajien tai taloyhtiön vuokralaisia. Valitettavan usein vuokralainen kuitenkin koetaan taloyhtiössä ulkopuolisena sekä häiritsevänä asukkaana ja vuokranantajaosakas riistävänä kapitalistina. Onneksi näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, vaan vuokralainen ja vuokranantaja ovat yleensä aivan tavallisia ihmisiä.

Hallitus ja isännöitsijä voi omalla toiminnallaan ohjata koko taloyhtiön käyttäytymistä ja suhtautumista vuokralaisiin sekä vuokranantajaosakkaisiin. Hallituksissa tulisikin miettiä, onko hallituksen ensimmäinen tervehdys vuokralaiselle varoitus tupaantuliaisista vai esittely hallituksesta ja taloyhtiöstä. Tärkeää on, että kaikki asukkaat voisivat tuntea asuvansa yhtiössä, jonka tuntevat kodikseen.

Asukkaiden osallistumisoikeus yhtiökokoukseen

Taloyhtiössä osakkeenomistajalla on luonnollisesti oikeus osallistua yhtiökokouksiin, käyttää osakkeiden tuottamaa äänimäärää päätöksenteossa ja vaatia asioita käsiteltäväksi yhtiökokouksessa.

Myös vuokralaisella ja vuokralaisen alivuokralaisella on oikeus osallistua sellaiseen yhtiökokoukseen, jossa käsitellään yhtiön järjestyssääntöjä, yhteisten tilojen käyttöä taikka sellaista kunnossapitoa tai uudistamista, joka vaikuttaa olennaisesti vuokralaisen huoneiston taikka yhteisten tilojen käyttöön. Vuokralaisten osallistumisoikeus koskee yhtiöitä, joissa on vähintään viisi osakehuoneistoa, joilla on eri omistajat. Vuokralaisilla on yhtiökokouksessa oikeus käyttää puhevaltaa, mutta vuokralaiset eivät voi osallistua yhtiökokouksen äänestyksiin. Mikään ei estä vuokralaista esittämästä päätösehdotuksia yhtiökokoukselle ja yhtiökokousta niitä hyväksymästä.

Laki edellyttää yhtiökokouksesta ilmoittamista viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta myös vuokralaisille silloin kun yhtiökokouksessa käsitellään edellä mainittuja asioita. Käytännössä ilmoitus kiinnitetään yleensä rappukäytävän ilmoitustaululle, josta se voidaan ohimennen lukea.  Hallituksen on hyvä painottaa ilmoituksessa, että myös vuokralaiset ovat tervetulleita yhtiökokoukseen ja että he pääsevät osallistumaan keskusteluun käsiteltävistä asioista. Näin vuokralaiset saadaan helpommin mukaan yhtiön toimintaan ja mahdollisesti jopa ideoimaan kerhohuoneen käyttöä.  Vuokralaisetkaan eivät aina tiedä oikeudestaan osallistua yhtiökokouksiin, vaan he kaipaavat hallituksen muistuttamista.

Ville Hopsu

Kirjoittaja on neuvontalakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jälleenvuokraus

27.6.2023

Vuokralainen, huomioi nämä suunnitellessasi jälleenvuokrausta

Vuokralainen voi jälleenvuokrata kotinsa lyhyeksi ajaksi, kunhan vuokraukseen on saatu vuokranantajan lupa. Puolet asunnosta voi jälleenvuokrata myös ilman vuokranantajan lupaa, mutta koko asunnon jälleenvuokraukseen tarvitaan aina lupa.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

vuokranantaja vahingonkorvausvastuu

14.8.2023

Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Vuokralainen on lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen aiheuttamansa vahingot. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi vaatia vuokranantajalta korvausta vuokralaisen vahingoittaessa yhtiölle kuuluvia rakennuksen osia.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti