Vuokralainen kaipaa ohjeita kodin kunnossapitoon

Vuokralla asuja joutuu huolehtimaan asunnosta, joka on toisen ihmisen tai tahon omaisuutta. Asunnon huolelliseen hoitoon kuuluu paitsi siivous myös pienten huoltotöiden tekeminen. Aina vuokralaiset eivät tiedä, millaisia huoltotöitä heidän kuuluu kotonaan tehdä ja kenelle asunnon mahdollisista vioista tulisi ilmoittaa. Tänään ilmestyvä Vuokrakodin huolto-opas on tehty avuksi tähän ongelmaan.

Asunnon kunnossapitovastuu hämmentää

Asunnon kunnossapidosta vastaa taloyhtiössä omistaja. Kun omistaja vuokraa asunnon, osa kunnossapitotehtävistä siirtyy vuokralaiselle. Osa kunnossapitotehtävistä jää kuitenkin edelleen asunnon omistajalle. Tämä on omiaan herättämään hämmennystä vuokrasuhteen osapuolissa.

Yksityisiä vuokranantajia edustavassa Suomen Vuokranantajat ry:ssä on huomattu, että vuokra-asunnon kunnossapito herättää kysymyksiä. ”Meiltä kysellään paljon vuokralaisen ja vuokranantajan vastuunjaosta – siis esimerkiksi siitä, kuka asunnon erilaisten vikojen korjaamisesta vastaa”, kertoo yhdistyksessä lakimiehenä toimiva Anne Vatanen.

Tästä syntyi idea kirjoittaa aiheesta kirja. Vuokrakodin huolto-oppaassa (Kiinteistöalan Kustannus Oy) kerrotaan, mitä huoltotöitä vuokralaisen kuuluu tehdä asunnossa itse ja mitkä työt kuuluvat vuokranantajien vastuulle. Opas julkistetaan tänään Vuokranantajatapahtuma 2015 -seminaarissa Helsingissä.

Vuokralaisen kuuluu siivota ja tehdä tietyt huoltotyöt

Anne Vatasen mukaan vuokrasuhteissa esiintyy ongelmia siivouksen tasossa, etenkin loppusiivouksissa. Osa vuokralaisista ei ymmärrä, mitä asunnon puhtaanapitoon kuuluu. Tämä voi selittyä osin kokemattomuudella. ”Nuoret vuokralaiset eivät ole välttämättä tehneet lapsuudenkodissaan juurikaan kotiaskareita imuroimisen tai astianpesukoneen täytön lisäksi”, Vatanen sanoo.

Vaikka siivoaminen luonnistuisi, vuokralaiselta voivat jäädä kodin pienet huoltotyöt tekemättä. Töitä ei aina laiminlyödä tahallaan, vaan vuokralainen ei välttämättä edes tiedä, että tietyt työt kuuluvat hänen vastuulleen.

”Vuokralaisen kuuluu puhdistaa säännöllisesti muun muassa lattiakaivo, liesituulettimen rasvasuodatin, pesualtaiden vesilukot sekä korvaus- ja poistoilmaventtiilit. Myös pakastin on hyvä sulattaa säännöllisesti. Lisäksi palovaroittimien toimivuus on hyvä testata silloin tällöin”, Vatanen selventää.

Oppaasta toimintaohjeet vuokralaiselle ja vuokranantajalle

Säännöllisten huoltotöiden laiminlyönnistä voi aiheutua hyvinkin vakavia ongelmia; esimerkiksi tukkeutuneesta vesilukosta voi seurata vesivahinko. Anne Vatanen suositteleekin, että vuokranantaja muistuttaa vuokralaista vuokrasuhteen alussa huoltotöistä ja opastaa tarvittaessa niiden tekemisessä.

Helppo keino on hankkia vuokralaiselle Vuokrakodin huolto-opas. Vuokralaiselle kannattaa lisäksi antaa ohjeet hätätilanteiden varalle. ”Äkillisissä vahingoissa vuokralaisen pitää ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön, jonka yhteystiedot löytyvät esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululta”, Vatanen muistuttaa.

Vuokrakodin huolto-oppaasta on apua myös vuokranantajalle, joka ei ole varma siitä, kenen kuuluisi korjata asunnossa ilmennyt vika. Vatasen mukaan osa vuokranantajista tuntee vastuunsa todella hyvin, mutta eivät kaikki.

”Neuvonnastamme kysytään esimerkiksi sitä, kenen vastuulla on lamppujen vaihto tai lattiakaivojen puhdistus. Molemmat kuuluvat vuokralaiselle”, Vatanen kertoo. ”Tietenkin on myös tulkinnanvaraisia tilanteita, joissa ei selviä pelkällä maalaisjärjellä. Tällöin voi ottaa avuksi Vuokrakodin huolto-oppaan.”

Vuokrakodin huolto-opas ilmestyi 25.9.2015. Oppaassa kerrotaan, mitä huoltotöitä vuokralaisen kuuluu asunnossa tehdä itse ja millaisista vioista hänen on ilmoitettava vuokranantajalle tai taloyhtiölle. Oppaassa annetaan myös ohjeet tavallisimpien huoltotöiden tekemiseen ja kerrotaan, miten usein työt tulee tehdä. Oppaan on tuottanut Suomen Vuokranantajat ry ja kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.2.2022

Huonosti tehty loppusiivous voi tulla kalliiksi

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa asuntoon jälkiä, eikä vuokranantaja voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, jollei toisin ole sovittu. Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan ajan myötä ja vähitellen tapahtuvaa kulumista.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

7.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Parempaa tietoturvaa ja sujuvuutta kotiverkkoon – pistä kodin WiFi kuntoon helpoilla nikseillä

Sinullakin on kodissasi varmasti useita eri laitteita, joihin on tallennettuna henkilökohtaisia tietojasi: maksukorttitietoja, henkilötietoja ja tietenkin salasanat ja tunnukset, joilla pääset sisään käyttämiisi palveluihin. Jos kotiverkko ja siihen kytkettyjen laitteiden tietoturva ei ole ajan tasalla, saattaa pääsy näihin tietoihin aueta netissä liikkuville hämäräveijareille. Onneksi jo muutamalla suhteellisen yksinkertaisella keinolla digikonnien metkuja voi huomattavasti hankaloittaa.

DNA

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti