Vuokralainen kaipaa ohjeita kodin kunnossapitoon

Vuokralla asuja joutuu huolehtimaan asunnosta, joka on toisen ihmisen tai tahon omaisuutta. Asunnon huolelliseen hoitoon kuuluu paitsi siivous myös pienten huoltotöiden tekeminen. Aina vuokralaiset eivät tiedä, millaisia huoltotöitä heidän kuuluu kotonaan tehdä ja kenelle asunnon mahdollisista vioista tulisi ilmoittaa. Tänään ilmestyvä Vuokrakodin huolto-opas on tehty avuksi tähän ongelmaan.

Asunnon kunnossapitovastuu hämmentää

Asunnon kunnossapidosta vastaa taloyhtiössä omistaja. Kun omistaja vuokraa asunnon, osa kunnossapitotehtävistä siirtyy vuokralaiselle. Osa kunnossapitotehtävistä jää kuitenkin edelleen asunnon omistajalle. Tämä on omiaan herättämään hämmennystä vuokrasuhteen osapuolissa.

Yksityisiä vuokranantajia edustavassa Suomen Vuokranantajat ry:ssä on huomattu, että vuokra-asunnon kunnossapito herättää kysymyksiä. ”Meiltä kysellään paljon vuokralaisen ja vuokranantajan vastuunjaosta – siis esimerkiksi siitä, kuka asunnon erilaisten vikojen korjaamisesta vastaa”, kertoo yhdistyksessä lakimiehenä toimiva Anne Vatanen.

Tästä syntyi idea kirjoittaa aiheesta kirja. Vuokrakodin huolto-oppaassa (Kiinteistöalan Kustannus Oy) kerrotaan, mitä huoltotöitä vuokralaisen kuuluu tehdä asunnossa itse ja mitkä työt kuuluvat vuokranantajien vastuulle. Opas julkistetaan tänään Vuokranantajatapahtuma 2015 -seminaarissa Helsingissä.

Vuokralaisen kuuluu siivota ja tehdä tietyt huoltotyöt

Anne Vatasen mukaan vuokrasuhteissa esiintyy ongelmia siivouksen tasossa, etenkin loppusiivouksissa. Osa vuokralaisista ei ymmärrä, mitä asunnon puhtaanapitoon kuuluu. Tämä voi selittyä osin kokemattomuudella. ”Nuoret vuokralaiset eivät ole välttämättä tehneet lapsuudenkodissaan juurikaan kotiaskareita imuroimisen tai astianpesukoneen täytön lisäksi”, Vatanen sanoo.

Vaikka siivoaminen luonnistuisi, vuokralaiselta voivat jäädä kodin pienet huoltotyöt tekemättä. Töitä ei aina laiminlyödä tahallaan, vaan vuokralainen ei välttämättä edes tiedä, että tietyt työt kuuluvat hänen vastuulleen.

”Vuokralaisen kuuluu puhdistaa säännöllisesti muun muassa lattiakaivo, liesituulettimen rasvasuodatin, pesualtaiden vesilukot sekä korvaus- ja poistoilmaventtiilit. Myös pakastin on hyvä sulattaa säännöllisesti. Lisäksi palovaroittimien toimivuus on hyvä testata silloin tällöin”, Vatanen selventää.

Oppaasta toimintaohjeet vuokralaiselle ja vuokranantajalle

Säännöllisten huoltotöiden laiminlyönnistä voi aiheutua hyvinkin vakavia ongelmia; esimerkiksi tukkeutuneesta vesilukosta voi seurata vesivahinko. Anne Vatanen suositteleekin, että vuokranantaja muistuttaa vuokralaista vuokrasuhteen alussa huoltotöistä ja opastaa tarvittaessa niiden tekemisessä.

Helppo keino on hankkia vuokralaiselle Vuokrakodin huolto-opas. Vuokralaiselle kannattaa lisäksi antaa ohjeet hätätilanteiden varalle. ”Äkillisissä vahingoissa vuokralaisen pitää ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön, jonka yhteystiedot löytyvät esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululta”, Vatanen muistuttaa.

Vuokrakodin huolto-oppaasta on apua myös vuokranantajalle, joka ei ole varma siitä, kenen kuuluisi korjata asunnossa ilmennyt vika. Vatasen mukaan osa vuokranantajista tuntee vastuunsa todella hyvin, mutta eivät kaikki.

”Neuvonnastamme kysytään esimerkiksi sitä, kenen vastuulla on lamppujen vaihto tai lattiakaivojen puhdistus. Molemmat kuuluvat vuokralaiselle”, Vatanen kertoo. ”Tietenkin on myös tulkinnanvaraisia tilanteita, joissa ei selviä pelkällä maalaisjärjellä. Tällöin voi ottaa avuksi Vuokrakodin huolto-oppaan.”

Vuokrakodin huolto-opas ilmestyi 25.9.2015. Oppaassa kerrotaan, mitä huoltotöitä vuokralaisen kuuluu asunnossa tehdä itse ja millaisista vioista hänen on ilmoitettava vuokranantajalle tai taloyhtiölle. Oppaassa annetaan myös ohjeet tavallisimpien huoltotöiden tekemiseen ja kerrotaan, miten usein työt tulee tehdä. Oppaan on tuottanut Suomen Vuokranantajat ry ja kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

9.3.2023

Vuokranantaja, muista nämä vähennykset veroilmoituksessa

Vuokranantajalla on oikeus vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta aiheutuneet menot. Tehdyt vähennykset pienentävät verotettavan vuokratulon määrää ja maksettavia veroja.

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti