Vuokraaminen ja majoittaminen

Taloyhtiössä asuu ihmisiä monenlaisilla sopimuksilla. Osa asukkaista on osakkeenomistajia, jotka asuvat omistamassaan asunnossa. Osa asukkaista on puolestaan vuokralaisia, jotka vuokraavat asuntoaan osakkeenomistajalta – olipa tämä sitten yksityishenkilö, taloyhtiö, kaupungin vuokrataloyhtiö tai vaikkapa asuntosijoitusyhtiö.

Näiden asukkaiden lisäksi taloyhtiössä voi asua alivuokralaisia, jotka vuokraavat vain osaa asunnosta, tai väliaikaisesti esimerkiksi majoituspalvelun, kuten AirBnB-palvelun, asiakkaita. Taloyhtiössä voi olla myös liiketiloja ja muita taloyhtiön hallinnassa olevia huoneistoja.

Hyvä vuokratapa -ohjeistus

Hyvä vuokratapa -ohjeistukseen on kiteytetty vuokralaisten ja vuokranantajien näkemys siitä, millaisten periaatteiden mukaan he haluavat vuokrasuhteen toimivan. Ohjeistuksen ovat laatineet yhteistyössä Vuokralaisten Keskusliitto, Suomen Vuokranantajat SVA, Suomen Kiinteistöliitto ja RAKLI. Ohjeistus on julkistettu vuonna 2008.

Hyvä vuokratapa -ohjeistus auttaa ennaltaehkäisemään ja välttämään ongelmia. Ohjeistus valottaa esimerkiksi, miten vuokrasuhteen alkaessa sovitaan loppusiivouksesta ja vuokran korotuksesta. Sekä vuokralaiset että vuokranantajat ovat kokeneet ohjeistuksen tärkeäksi ohjenuoraksi ja sitoutuneet siihen.

Hyvässä vuokrasuhteessa molemmat voittavat – vuokralaisen vuokra pysyy kohtuullisena ja vuokranantaja välttää turhat kulut. Hyvään vuokratapaan kuuluu myös hyvä naapuruus asuinyhteisössä. Asuinyhteisön hyvinvointi perustuu siihen, että asukkaat ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista ja huomioivat muut asukkaat.

Lue lisää Suomen Vuokranantajien sivuilta.

Jakamistalous ja majoittaminen

Uudet majoituspalvelujen muodot, kuten Airbnb-palvelu, ovat yleistyneet 2010-luvulla. Airbnb-palvelussa asunnon haltija vuokraa asuntoaan matkailijoille. Palvelulla on paljon tyytyväisiä käyttäjiä, mutta joskus asia voi aiheuttaa närää taloyhtiössä. Erityisesti vierailijoiden mahdollisesti aiheuttamat häiriöt tai vahingot voivat nostaa esiin keskustelun palvelujen rajoittamisesta taloyhtiössä.

Taloyhtiö voi kieltää majoitustoiminnan sekä rajoittaa vuokraustoiminnan yhtiöjärjestyksessä. Mikäli majoitustoiminta ei ole kielletty eikä vuokraustoiminta ole rajoitettu yhtiöjärjestyksessä, vaaditaan kiellon sekä rajoituksen lisäämiseen jokaisen osakkaan suostumus.

Jos asunto on vuokrattuna, asunnon omistaja voi vuokrasopimuksessaan kieltää vuokralaista luovuttamasta asunnon hallintaa eteenpäin esimerkiksi Airbnb-palvelun kautta.

Majoittaminen

Asunnon omistaja saa itse päättää, miten asuntoaan käyttää ja montako asukasta asunnossa asuu. Laki ei siis aseta tälle rajoituksia. Jos taloyhtiössä keskustellaan esimerkiksi asumisen aiheuttamasta melusta tai vedenkulutuksesta, näihin asioihin on helpointa puuttua keskustellen, talon järjestysmääräyksillä sekä asukaskohtaisella vesimaksulla.

Asunnon omistaja ei toisaalta voi rajoittaa esimerkiksi vuokralaisen mahdollisuutta alivuokrata asuntoaan, kunhan asunto kokonsa puolesta siihen soveltuu. Vuokralaisen mahdollisuuksista luovuttaa asunto edelleen kerrotaan lisää Suomen Vuokranantajien sivuilla.

Yhtiön hallinnassa olevat huoneistot

Taloyhtiön hallinnassa voi olla liiketiloja tai esimerkiksi talonmiehen asunto, joista taloyhtiö saa vuokratuottoa kulujen kattamiseen. Käytännössä vuokratulot siis pienentävät osakkailta perittävää hoitovastiketta.

Määräaikainen sopimus on aina tehtävä kirjallisesti. Jollei kirjallista vuokrasopimusta ole, katsotaan sopimuksen olevan voimassa toistaiseksi. Toki vuokrasopimus kannattaa muutenkin aina tehdä kirjallisesti.

Jos taloyhtiö omistaa asuntoja, niiden vuokraamista säätelee laki asuinhuoneiston vuokraamisesta. Lisätietoa löytyy Suomen Vuokranantajien sivuilta.

Asuntojen lisäksi voi yhtiön hallinnassa olla liikehuoneistoja. Liikehuoneistolla tarkoitetaan juridisesti kaikkia muita kuin asuntoja eli esimerkiksi toimistoja, liiketiloja, varasto- ja teollisuustiloja. Liikehuoneiston vuokraamista säätelee laki liikehuoneiston vuokrauksesta. Vuokrasopimus voidaan tehdä määräajaksi tai olemaan voimassa toistaiseksi. Vuokraajan ja vuokranantajan oikeuksista ja velvollisuuksista säätelee laki liikehuoneiston vuokrauksesta. Tietyistä lain säännöksistä voidaan sopia toisin vuokrasopimuksessa.

Kiinteistömedia Oy:n verkkokaupasta voi tilata painettuja asuinhuoneiston vuokrasopimus -lomakkeita ja liikehuoneiston vuokrasopimus -lomakkeita. Lomakkeet ovat saatavilla myös sähköisinä versioina sopimuslomake.net -palvelussa.

Vuokraamisen neuvontapalvelut

Asunnon vuokraukseen neuvontaa vuokralaiselle ja vuokranantajalle tarjoaa Suomen vuokranantajat sekä Kiinteistöliiton maksullinen puhelinneuvonta.

Vuokralaisille sekä vuokranantajille on tarjolla neuvontaa vuokrasuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Oikeat tiedot ja menettelyt jo vuokrasuhdetta tehtäessä koituvat kummankin osallisen eduksi ja vältytään monilta tarpeettomilta epäselvyyksiltä.

Vuokrasuhteisiin liittyvää neuvontaa tarjoavat jäsenilleen Suomen Vuokranantajat ja Vuokralaiset VKL ry.

Vuokranantajien neuvonta jäsenille

Suomen Vuokranantajat pyrkii edistämään hyvää huoneenvuokratapaa ja reiluja menettelytapoja vuokralaisen ja vuokranantajan välisissä suhteissa. Tarkoituksena on edistää oikean tiedon leviämistä huoneenvuokrasuhdetta koskevista asioista. Suomen Vuokranantajien jäseneksi hyväksytään yksityisiä henkilöitä ja oikeuskelpoisia yhteisöjä, jotka tarjoavat vuokralle asuin- tai liikehuoneistoja. Yhdistys on tarkoitettu kaikille huoneistonomistajille, jotka toimivat vuokranantajana.

Suomen Vuokranantajat keskittyy toiminnassaan jäsenekseen liittyneiden vuokranantajien palvelemiseen koko Suomen alueella. Jäsenpalveluihin kuuluu muun muassa juridinen puhelinneuvonta huoneenvuokraukseen liittyvissä kysymyksissä.

Maksullista neuvontaa vuokranantajille

Vuokranantajia, jotka eivät ole Suomen Vuokranantajien jäseniä, palvelee Kiinteistöliiton maksullinen puhelinneuvonta numerossa 0600 0 1122. Neuvontapalvelun hinta on 1,98 euroa minuutissa + paikallisverkkomaksu (3/2017).

Vuokralaisten neuvonta

Vuokralaiset VKL ry on valtakunnallinen vuokralaisten etuja ja oikeuksia valvova ja edistävä järjestö. Tietoa vuokralla asumiseen liittyvistä asioista löytyy osoitteesta www.vuokralaiset.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.6.2018

Airbnb majoitus koetaan luotettavana

Kolme supermajoittajaa kertoo, miksi kotimajoittaminen on antoisaa. Airbnb:n toiminta on heidän mielestään luotettavaa eikä isoja epäkohtia ole ilmennyt. Kuten kiinteistönvälityksessäkin, kannattaa Airbnb:ssä satsata hyviin ja totuuden mukaisiin kuviin vuokrattavasta asunnosta.

11.6.2018

Kodin kesävuokraaminen kasvattaa suosiotaan – vakuutus ei aina korvaa vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja

Moni suunnittelee kotinsa vuokraamista kesäloman aikana. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa kodin vuokraaminen kesälomalla ja suurten yleisötapahtumien aikaan on kasvattanut suosiotaan. Vakuutus ei kaikissa tilanteissa korvaa vuokralaisten aiheuttamia mahdollisia vahinkoja.

15.11.2021

Asianajaja kertoo, mitä asunnon lyhytaikaisessa vuokraamisessa pitää ottaa huomioon

Hämeenlinnalainen asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo Hämeen Sanomissa, että perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa kuitenkin olla määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa. Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen.

27.6.2019

Näistä kaupungeista kannattaa ostaa sijoitusasunto – VertaaEnsin.fi selvitti

Sijoitusasunnon sijaintiin pätee sijoittamisen yleinen sääntö tuoton ja riskin suhteesta. Reuna-alueilla tuotot voivat olla hyviä, mutta riski tyhjistä kuukausista on suurempi. Ammattimaiset asuntosijoittajat etsivät tuottoja usein kaupunkien potentiaalisimmilta reuna-alueilta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti