Vuokra-asuntotilanne ei enää pahenna työvoimapulaa

Vuokra-asuntojen saatavuuden ja työvoimapulan sovittamaton ristiriita asuntomarkkinoilla näyttää Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan helpottaneen.

Muun muassa vuosien 2000 ja 2007 kovaksi äityneeseen työvoimapulaan yhdistyi keskeisesti kasvukeskusten krooninen asuntopula, johon työnantajat harmittelivat työn perässä muuttamisen kompastuvan.

− Nyt kaikissa kasvukeskuksissa asuntoja ja erityisesti vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla. Jos työnantajan tarjoamat vetovoimatekijät ovat tarpeeksi vahvat, työn perässä muuttaminen ei enää edes pääkaupunkiseudulla kompastu asunnon saamiseen. Tällä on merkitystä myös Suomen kansainväliselle kilpailukyvylle, koska esimerkiksi Tukholma rämpii yhä vain syvemmissä vaikeuksissa työn perässä muuttamisen näkökulmasta, Metsola sanoo.

Vuokranantajien keskuudessa nykyinen tilanne Suomen kasvukeskuksissa nähdään jopa ylitarjontana, mutta ainakin muuttovoiton ja työvoiman saatavuuden kannalta saatetaan olla lähellä optimaalista tasapainotilaa.

Riski jopa ylitarjonnasta

Vuokraturvan mukaan ylitarjontaan ajautumisen riski on suurista kaupungeista lähinnä 120 000 asukkaan Lahdessa, jonka keskimääräinen vuosittainen väestönkasvu on vuoden 2010 jälkeen ollut ainoastaan kolme promillea.

Tilanne on hyvin tasapainossa suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Vantaalla. Esimerkiksi Tampereen 400 000 asukkaan kaupunkiseutu kasvaa Tilastokeskuksen mukaan reipasta reilun prosentin vuosivauhtia eikä asuntojen tarjontakaan näyttäisi muodostavan pullonkaulaa Tampereen kasvulle.

Turun asema vaikuttaa vakaalta. Seudulla on historiallisista syistä johtuvaa ylisukupolvista vaurautta, josta pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta muut kasvukeskukset voivat lähinnä vain haaveilla. Oulu on puolestaan noussut yli 200 000 asukkaan kaupunkien sarjaan ja sen valttina on kaiken aikaa ollut muihin saman kokoluokan kaupunkeihin nähden edullinen asuminen.

Keskisuurten kaupunkien, kuten Lahden, Jyväskylän ja Kuopion asuntomarkkinoiden pitkän aikavälin näkymät ovat Vuokraturvan mukaan huolestuttavat.

− Vuokraturva Oy on omalta osaltaan vetänyt johtopäätöksensä, kun se lopettaa lähikuukausina välitystoimintansa Lahdessa, Metsola kertoo.

Vuokrien nousu on taittumassa

Kuudessa suurimmassa kaupungissa asuntojen tarjonta ei enää muodosta estettä työvoiman saamiselle. Niiden näkymät kuluvalle vuosikymmenelle ovat hyvät, mutta asumiskustannusten nousu näyttää niissä toistaiseksi asettumisen merkkejä ainoastaan vuokra-asuntojen puolella.

− Löysä rahapolitiikka siivittää yhä jatkuvaa asuntojen hintojen nousua, ja rakennusten ylläpitokustannusten nopea nousu ei edelleenkään näyttäisi taittuvan. Asuntosijoittamisen yhtälö on siksi menneistä vuosista vaikeutunut. Parhaista vuokralaisista käydään kovaa kilpailua, Metsola tietää.

Lisäksi maantieteellinen jako voittajiin ja häviäjiin on Metsolan mielestä julma.

− Koko maasta ei enää löydy edellytyksiä menneiden vuosien tapaan kannattavalle asuntosijoittamiselle. Tuolta epämiellyttävältä tosiasialta on alan toimijoiden ja pankkien yhä vaikeampaa ummistaa silmiään.

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat vuoden 2021 heinä–syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia ja muualla Suomessa 1,0 prosenttia vuodessa. Eniten vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Turussa (1,7 prosenttia) sekä Tampereella (1,5) ja vähiten Jyväskylässä (0,2) sekä Porissa (0,0). Vapaarahoitteiset vuokrat laskivat Mikkelissä (–0,1 prosenttia).

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti