Vuokra-asuntojen saatavuuden ja työvoimapulan sovittamaton ristiriita asuntomarkkinoilla näyttää Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan helpottaneen.
Muun muassa vuosien 2000 ja 2007 kovaksi äityneeseen työvoimapulaan yhdistyi keskeisesti kasvukeskusten krooninen asuntopula, johon työnantajat harmittelivat työn perässä muuttamisen kompastuvan.
− Nyt kaikissa kasvukeskuksissa asuntoja ja erityisesti vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla. Jos työnantajan tarjoamat vetovoimatekijät ovat tarpeeksi vahvat, työn perässä muuttaminen ei enää edes pääkaupunkiseudulla kompastu asunnon saamiseen. Tällä on merkitystä myös Suomen kansainväliselle kilpailukyvylle, koska esimerkiksi Tukholma rämpii yhä vain syvemmissä vaikeuksissa työn perässä muuttamisen näkökulmasta, Metsola sanoo.
Vuokranantajien keskuudessa nykyinen tilanne Suomen kasvukeskuksissa nähdään jopa ylitarjontana, mutta ainakin muuttovoiton ja työvoiman saatavuuden kannalta saatetaan olla lähellä optimaalista tasapainotilaa.
Riski jopa ylitarjonnasta
Vuokraturvan mukaan ylitarjontaan ajautumisen riski on suurista kaupungeista lähinnä 120 000 asukkaan Lahdessa, jonka keskimääräinen vuosittainen väestönkasvu on vuoden 2010 jälkeen ollut ainoastaan kolme promillea.
Tilanne on hyvin tasapainossa suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Vantaalla. Esimerkiksi Tampereen 400 000 asukkaan kaupunkiseutu kasvaa Tilastokeskuksen mukaan reipasta reilun prosentin vuosivauhtia eikä asuntojen tarjontakaan näyttäisi muodostavan pullonkaulaa Tampereen kasvulle.
Turun asema vaikuttaa vakaalta. Seudulla on historiallisista syistä johtuvaa ylisukupolvista vaurautta, josta pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta muut kasvukeskukset voivat lähinnä vain haaveilla. Oulu on puolestaan noussut yli 200 000 asukkaan kaupunkien sarjaan ja sen valttina on kaiken aikaa ollut muihin saman kokoluokan kaupunkeihin nähden edullinen asuminen.
Keskisuurten kaupunkien, kuten Lahden, Jyväskylän ja Kuopion asuntomarkkinoiden pitkän aikavälin näkymät ovat Vuokraturvan mukaan huolestuttavat.
− Vuokraturva Oy on omalta osaltaan vetänyt johtopäätöksensä, kun se lopettaa lähikuukausina välitystoimintansa Lahdessa, Metsola kertoo.
Vuokrien nousu on taittumassa
Kuudessa suurimmassa kaupungissa asuntojen tarjonta ei enää muodosta estettä työvoiman saamiselle. Niiden näkymät kuluvalle vuosikymmenelle ovat hyvät, mutta asumiskustannusten nousu näyttää niissä toistaiseksi asettumisen merkkejä ainoastaan vuokra-asuntojen puolella.
− Löysä rahapolitiikka siivittää yhä jatkuvaa asuntojen hintojen nousua, ja rakennusten ylläpitokustannusten nopea nousu ei edelleenkään näyttäisi taittuvan. Asuntosijoittamisen yhtälö on siksi menneistä vuosista vaikeutunut. Parhaista vuokralaisista käydään kovaa kilpailua, Metsola tietää.
Lisäksi maantieteellinen jako voittajiin ja häviäjiin on Metsolan mielestä julma.
− Koko maasta ei enää löydy edellytyksiä menneiden vuosien tapaan kannattavalle asuntosijoittamiselle. Tuolta epämiellyttävältä tosiasialta on alan toimijoiden ja pankkien yhä vaikeampaa ummistaa silmiään.
Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat vuoden 2021 heinä–syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia ja muualla Suomessa 1,0 prosenttia vuodessa. Eniten vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Turussa (1,7 prosenttia) sekä Tampereella (1,5) ja vähiten Jyväskylässä (0,2) sekä Porissa (0,0). Vapaarahoitteiset vuokrat laskivat Mikkelissä (–0,1 prosenttia).
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään