Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

vuokra-asuntomarkkina

Vuokra-asuntomarkkina on palautumassa pandemiasta. Vuokrakehitys vauhdittui alkuvuodesta ja vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen julkaisemista vuoden 2022 toisen neljänneksen vuokratilastoista.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 0,8 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli muualla Suomessa pääkaupunkiseutua 0,7 prosenttia suurempi.

– Pääkaupunkiseudulla yksiöiden vuokrat nousivat selvästi vähemmän kuin muualla Suomessa, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Myös kolmioiden ja suurempien vuokra-asuntojen vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla selvästi yksiöitä ja kaksioita suurempi.

Eniten vuokrat nousivat Turussa, Rovaniemellä sekä Tampereella. Missään kaupungissa vuokrataso ei laskenut, mutta Jyväskylässä ja Mikkelissä vuokrat pysyivät ennallaan. Vuokrat pysyivät lähes muuttumattomina viime vuoteen verrattuna Kajaanissa, Porissa sekä Helsingissä.

– Vuokra-asuntojen kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinan kesäsesonki on koko maan tasolla ollut asuntojen markkinointiaikojen näkökulmasta tarkasteltuna vastaavanlainen kuin kesä 2019 ennen koronapandemiaa. Myös pääkaupunkiseudulla markkinointiajat ovat olleet laskussa Vuokraovi.com-sivustolla, mutta edelleen vuokra-asunnon etsijöillä on ollut valinnanvaraa enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Rokkanen.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla vuokrat olivat laskeneet kaksi vuosineljännestä peräkkäin, mutta nyt vuokrat kääntyivät jälleen kasvutrendille. Vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa Helsingissä 0,4 prosenttia ja koko pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia verrattuna kuluvan vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen. Vuokrien neljännesvuosimuutos oli kuitenkin edelleen 0,9 prosenttia pienempi pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

21.12.2015

Vuokrasuhteen purkaminen-vuokranmaksun laiminlyönti

Jos vuokrasopimus puretaan, se päättyy välittömästi. Mitään irtisanomisaikaa ei siis tällöin ole. Vuokranantaja voi kuitenkin halutessaan antaa vuokralaiselle muuttoaikaa kohtuulliseksi katsomansa ajan, esimerkiksi viikon verran.

17.6.2016

Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Hyvä vuokrasopimus on aina tehty kirjallisesti selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Vuokrasopimusehtojen miettiminen tarkkaan kannattaa poikkeuksetta. Hyvin laadittu vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman ja pitkäaikaisen vuokrasuhteen.

1.7.2015

Vuokralaisen remonttivimma

Vuokralainen on asettunut aloilleen ja viihtyy uudessa kodissaan hyvin. Elämää nähneet seinät ovat kuitenkin alkaneet vähitellen tympiä, ja vuokralainen päättääkin pirauttaa vuokranantajalle. Vuokranantaja suostuu empimättä maalausaikeisiin, saahan hän valkoiset seinät kellastuneiden tilalle, ja vieläpä ilmaiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti