Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

vuokra-asuntomarkkina

Vuokra-asuntomarkkina on palautumassa pandemiasta. Vuokrakehitys vauhdittui alkuvuodesta ja vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen julkaisemista vuoden 2022 toisen neljänneksen vuokratilastoista.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 0,8 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli muualla Suomessa pääkaupunkiseutua 0,7 prosenttia suurempi.

– Pääkaupunkiseudulla yksiöiden vuokrat nousivat selvästi vähemmän kuin muualla Suomessa, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Myös kolmioiden ja suurempien vuokra-asuntojen vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla selvästi yksiöitä ja kaksioita suurempi.

Eniten vuokrat nousivat Turussa, Rovaniemellä sekä Tampereella. Missään kaupungissa vuokrataso ei laskenut, mutta Jyväskylässä ja Mikkelissä vuokrat pysyivät ennallaan. Vuokrat pysyivät lähes muuttumattomina viime vuoteen verrattuna Kajaanissa, Porissa sekä Helsingissä.

– Vuokra-asuntojen kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinan kesäsesonki on koko maan tasolla ollut asuntojen markkinointiaikojen näkökulmasta tarkasteltuna vastaavanlainen kuin kesä 2019 ennen koronapandemiaa. Myös pääkaupunkiseudulla markkinointiajat ovat olleet laskussa Vuokraovi.com-sivustolla, mutta edelleen vuokra-asunnon etsijöillä on ollut valinnanvaraa enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Rokkanen.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla vuokrat olivat laskeneet kaksi vuosineljännestä peräkkäin, mutta nyt vuokrat kääntyivät jälleen kasvutrendille. Vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa Helsingissä 0,4 prosenttia ja koko pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia verrattuna kuluvan vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen. Vuokrien neljännesvuosimuutos oli kuitenkin edelleen 0,9 prosenttia pienempi pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti