VTT ja Aalto-yliopisto selvittävät pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa hyvän sisäilman edellytykset – käyttäjät mukana kehittämässä

Smart & Clean -sisäilmaltaan laadukkaat ja kustannustehokkaat tilat -hankkeessa käytetään uudenlaisia tutkimusmenetelmiä. Mukana olevat Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat valinneet koekohteiksi uusia ja peruskorjattuja rakennuksia. Kiinteistöissä tehdään reaaliaikaisia mittauksia, ja tilojen käyttäjät pääsevät vaikuttamaan antamalla palautetta. Tuloksien valmistuttua ymmärretään hyvän sisäilman osatekijät, luodaan kriteerit laadukkaalle sisäilmalle ja tiedetään, miten tilojen sisäilma pidetään käyttäjän kannalta hyvänä. Tämä avaa myös mahdollisuuksia luoda puhtaasta sisäilmasta uutta palveluliiketoimintaa.

– Keväällä käynnistyneessä, vuoden kestävässä hankkeessa luomme hyvän sisäilman kriteerit yhteistyössä pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa. Hyvän sisäilman hankkiminen, tuottaminen ja ylläpito on tulevaisuudessa helpompaa ja kustannustehokkaampaa, kun tiedämme, mistä hyvä ilma koostuu ja miten tilojen käyttäjät kokevat sen. Osatekijöiden parempi ymmärtäminen tukee päätöksentekoa ja resurssien tehokkaampaa kohdistamista. On voitava jatkuvasti osoittaa, että rakennus ja erityisesti sisäilma pysyvät sellaisina, jossa tilojen käyttäjät voivat hyvin, sanoo hankkeen projektipäällikkö Esa Nykänen VTT:ltä.

Hankkeessa keskitytään alkuvaiheessa kouluihin ja päiväkoteihin, mutta tulevaisuudessa menetelmää sovelletaan myös muihin rakennustyyppeihin.

Kouluissa ja päiväkodeissa seurataan esimerkiksi hiilidioksidipitoisuuksia, lämpötiloja, suhteellista kosteutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, pienhiukkasia ja paine-eroja ulko- ja sisäilman välillä. Mitattuja tietoja yhdistetään energiankulutustietoihin, sääennusteisiin sekä tietoihin, miten ja milloin kiinteistöä käytetään. Tulokset ovat heti hyödynnettävissä myös kiinteistönhuollossa.

Aalto-yliopisto tutkii projektissa sisäilman laatua mittaavien mittareiden yhteismitallisuutta. Tästä hyötyvät sisäilman laatua monitoroivien mittareiden käyttäjät sekä yritykset.

– Reaaliaikaisia sisäilmaolosuhdemittauksia käyttämällä voimme aiempaa varhaisemmin reagoida koulujen ja muiden palvelurakennusten lämpötila- ja ilmanvaihto-ongelmiin. Käyttäjiltä saadun palautteen avulla arvioimme, miten hyvin tavoitteeksi asetetut olosuhteet ja koetut olosuhteet vastaavat toisiaan, sanoo johtava asiantuntija Marianna Tuomainen, Helsingin kaupungilta.

– Pääsemme vertaamaan tilakohtaisia mittaustuloksia samanaikaisesti kerättyyn käyttäjäpalautteeseen. Siten saamme käsityksen siitä, millaiset pienetkin muutokset sisäilman laadussa vaikuttavat käyttäjäkokemukseen. Tämän tiedon valossa hankkeessa on tavoitteena luoda hyvän sisäilman kriteeristö. Pilottihankkeen lisäksi tavoittelemme pysyvää olosuhdeseurantaa mahdollisimman monessa kohteessa ja pitkäaikaista mittausdataa, toteaa tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius Vantaan kaupungilta.

Hyvä sisäilma palveluna

– Kaupungeilla ja kunnilla on samoja ongelmia sisäilmakohteissa. Yhteistyö kaupunkien ja VTT:n kanssa antaa mahdollisuuden selvittää sisäilmaongelmia sekä luoda uusia toimintatapoja. Tilojen käyttäjät voivat vaatia oikea-aikaista ja ymmärrettävää tilannetietoa, kertoo Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Konseptin liiketoiminta- ja vientipotentiaali Suomessa on satoja miljoonia ja globaalisti jopa miljardeja euroja.

Hanke tuo yhteen kaupungit, yritykset sekä tutkimus- ja kehitysorganisaatiot. Siinä luodaan pohjaa uusille toiminta-, palvelu- ja hankintamalleille. Mittaaminen, avoin tiedon hallinta ja käsittely tarjoavat uusia mahdollisuuksia alan toimijoille. Eri käyttäjäryhmien ja yritysten kanssa selvitetään tavoitteet, edellytykset ja uuden palveluliiketoiminnan tarve hyvän sisäilman ylläpitämiseksi. Hyvä sisäilma palveluliiketoimintana on uusi ajattelutapa haasteiden ratkaisuun.

VTT koordinoi hanketta, jossa ovat mukana Helsinki, Vantaa ja Espoo sekä Aalto-yliopisto. Hanke kuuluu pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön muutostekoihin. Päärahoittajana on Uudenmaan liitto, joka myönsi hankkeelle valtion AIKO-rahoituksen (alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen) osana Uudenmaan älykkään osaamisen strategiaa, Helsinki Smart Region https://www.helsinkismart.fi/.

Lue lisää hankkeesta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sisäilma

18.10.2023

Kuukauden kasvo: Puhtaan sisäilman puolesta

Kodin sisäilman laatu vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen, myös asukkaan terveyteen. Sisäilman laatuun taas vaikuttavat muun muassa valitut pintamateriaalit, ilmanvaihdon toiminta ja ylläpito sekä omat teot. Jokainen asukas voi parantaa sisäilmaa omilla toimillaan.

sähköautonlataushanke

10.3.2023

Sähköautonlataushanke sai vauhtia avustuksesta

Helsingissä 29 taloyhtiötä hankki viiden autohallin yhteensä 845 autopaikkaan sähköautojen latausmahdollisuudet. ARAn avustus auttoi kustannusten kattamisessa. Nyt latauslaitteita on jo 200 autopaikassa.

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti