Viruskriisin vaikutukset asuntomarkkinoihin eriytymistä vahventavia

Kauppalehden Markkinaraadin asiantuntijat eivät odota koronakriisin jatkumisen romahduttavan asuntojen hintoja. Pörsseissä on jo nähty rajuja heilahduksia.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa ei usko, että hintojen romahdukseen, sillä asuntomarkkinoiden ja pörssin talouden perustat ovat erilaiset. Pankit myöntävät yhä asuntolainaa ja korot ovat matalat. Sen sijaan alueelliset hintaerot voivat kasvaa vielä entisestään, jos pankit alkavat arvioida, mille alueille voivat myöntää lainaa.

Tiedossa on isoja tukipaketteja, joiden avulla yritetään välttää massiiviset työpaikkojen menetykset sekä yritysten ja rahoituksen ongelmat eli pidempiaikaisen systeemimuutoksen taloustilanteessa, sanoo Taalerin kiinteistörahaston vastaava johtaja Jouni Alho. Alhonkin mukaan kriisi tulee näkymään jossain määrin Suomen sisäisessä polarisaatiossa. Kiihtyvään hintaerotteluun voi vaikuttaa se, että laskevien hintojen seutujen yritykset ja muu toiminta voi olla vielä enemmän vaikeuksissa kuin suuremmissa kaupungeissa.

Lisää asiantuntijoiden arvioita KL:n videoartikkelissa

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

18.4.2023

Asuntosäätiö: Pula kohtuuhintaisista asunnoista pahenee

Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Tämä uhkaa kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa, varoittaa yleishyödyllinen Asuntosäätiö. Hiipumisen syynä on rakennuskustannusten ja korkojen nousu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti