Vinkit taloyhtiöille: Näitä korjauksia kannattaa yhdistää putkiremonttiin

Putkiremontin hankesuunnittelussa taloyhtiön kannattaa tähyillä vesi- ja viemärijärjestelmää laajemmalle. Iso korjausrakennushanke on hyvä tilaisuus teettää myös muita korjauksia ja parannuksia – usein kätevämmin ja halvemmalla.

Putkiremontti on edessä noin 20 000 suomalaisessa kerrostalohuoneistossa joka vuosi. Linjasaneeraus on iso päätös ja projekti niin taloyhtiön hallitukselle, isännöitsijälle kuin asukkaille. Siksi siitä kannattaa ottaa täysi hyöty irti.

– Perinteiseen tyyliin toteutettavassa putkiremontissa kerrosten välillä kulkevat kuilurakenteet joudutaan joka tapauksessa avaamaan, joten talon infrastruktuuria voidaan silloin uusia laajemminkin. Remonttihankkeen suunnitteluvaiheessa kannattaa selvittää vesi- ja viemäriputkiston kunnon lisäksi myös esimerkiksi lämmitysjärjestelmän, sähkö- ja telejärjestelmän ja ilmanvaihdon tilanne, vinkkaa korjausrakennusyhtiö Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Remontteja yhdistämällä säästyy rahaa ja aikaa, kun päästään yksillä purku- ja pintatöillä. Linjasaneerauksen aikana asukkaat asuvat tyypillisesti muualla, jolloin remonttitöitä päästään tekemään keskeytyksettä. Korjauksia kannattaa yhdistää myös siksi, että harva asukas nauttii jatkuvasta remonttihäiriöstä.

– Kustannus- ja aikasäästöihin päästään sitä paremmin kiinni, mitä perusteellisemmin pohjatyö tehdään. Parasta on, jos osakkaiden lisäksi niin remontin suunnittelija ja toteuttaja kuin taloyhtiön isännöitsijäkin ovat projektin alkumetreiltä saakka mukana. Silloin saadaan kaikki mahdollinen asiantuntemus käyttöön. Hankesuunnittelun aikana tehdyt ratkaisut määrittävät hyvin pitkälle koko hankkeen sujuvuutta ja kustannustasoa, Sami Kokkonen jatkaa.

5 taloyhtiön korjausremonttia, jotka voidaan yhdistää putkiremonttiin:

1) Sähköremontti

Putkiremontin yhteydessä voidaan uusia esimerkiksi talon pää- ja mittarikeskus, asuntoihin tulevat sähkönousut sekä asuntokohtaiset ryhmäkeskukset. Samalla voidaan asentaa suojajohdin ja vikavirtasuojaus keittiön ja kylpyhuoneen sähköihin. Sähköturvallisuus paranee, ja joskus asukas saattaa viimein saada haaveilemansa kiukaan tai induktiolieden.

2) Lämmitysjärjestelmän uusinta

Lämmitysputkiston käyttöikä on usein vesi- ja viemäriputkia pidempi, mutta joskus nekin on uusittava. Vanha putkisto voi olla tukossa ja hukata suotta energiaa. Lämmitysjärjestelmän uusimisella saatetaan  päästä eroon myös monia taloyhtiöitä vaivaavista isoista lämpötilaeroista asuntojen välillä.

3) Ilmanvaihdon parannukset

Putkiremontti on hyvä sauma tutkia talon ilmanvaihtoreittien kunto ja toteuttaa tarvittavat huolto- ja parannustoimet. Myös siirtymistä osittain tai kokonaan koneelliseen ilmanvaihtoon voi harkita.

4) Nopeammat nettiyhteydet

Toimiva ja nopea laajakaista on monelle jo suorastaan asumismukavuuden edellytys. Taloyhtiölaajakaista on usein kätevä ja kustannustehokas tapa tuoda sukkela nettiyhteys kaikkiin asuntoihin. Tarvittavat valokaapelit on helppo vetää putkiremontin yhteydessä.

5) Kylpyhuoneiden saneeraus

Useimmissa putkiremonteissa kylpyhuoneet joudutaan purkamaan joka tapauksessa. Vaikka näin ei olisikaan, taloyhtiön kannattaa harkita kylpyhuoneiden remontointia. Vanhojen talojen vesieristykset eivät useinkaan ole  tätä päivää, ja tästä voi koitua harmia ja kuluja koko yhtiölle.

Vinkit antoi putkiremontteihin erikoistuneen korjausrakennusyhtiö Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti