
Pidä patteriverkosto kunnossa
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Putkiremontin hankesuunnittelussa taloyhtiön kannattaa tähyillä vesi- ja viemärijärjestelmää laajemmalle. Iso korjausrakennushanke on hyvä tilaisuus teettää myös muita korjauksia ja parannuksia – usein kätevämmin ja halvemmalla.
Putkiremontti on edessä noin 20 000 suomalaisessa kerrostalohuoneistossa joka vuosi. Linjasaneeraus on iso päätös ja projekti niin taloyhtiön hallitukselle, isännöitsijälle kuin asukkaille. Siksi siitä kannattaa ottaa täysi hyöty irti.
– Perinteiseen tyyliin toteutettavassa putkiremontissa kerrosten välillä kulkevat kuilurakenteet joudutaan joka tapauksessa avaamaan, joten talon infrastruktuuria voidaan silloin uusia laajemminkin. Remonttihankkeen suunnitteluvaiheessa kannattaa selvittää vesi- ja viemäriputkiston kunnon lisäksi myös esimerkiksi lämmitysjärjestelmän, sähkö- ja telejärjestelmän ja ilmanvaihdon tilanne, vinkkaa korjausrakennusyhtiö Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen.
Remontteja yhdistämällä säästyy rahaa ja aikaa, kun päästään yksillä purku- ja pintatöillä. Linjasaneerauksen aikana asukkaat asuvat tyypillisesti muualla, jolloin remonttitöitä päästään tekemään keskeytyksettä. Korjauksia kannattaa yhdistää myös siksi, että harva asukas nauttii jatkuvasta remonttihäiriöstä.
– Kustannus- ja aikasäästöihin päästään sitä paremmin kiinni, mitä perusteellisemmin pohjatyö tehdään. Parasta on, jos osakkaiden lisäksi niin remontin suunnittelija ja toteuttaja kuin taloyhtiön isännöitsijäkin ovat projektin alkumetreiltä saakka mukana. Silloin saadaan kaikki mahdollinen asiantuntemus käyttöön. Hankesuunnittelun aikana tehdyt ratkaisut määrittävät hyvin pitkälle koko hankkeen sujuvuutta ja kustannustasoa, Sami Kokkonen jatkaa.
1) Sähköremontti
Putkiremontin yhteydessä voidaan uusia esimerkiksi talon pää- ja mittarikeskus, asuntoihin tulevat sähkönousut sekä asuntokohtaiset ryhmäkeskukset. Samalla voidaan asentaa suojajohdin ja vikavirtasuojaus keittiön ja kylpyhuoneen sähköihin. Sähköturvallisuus paranee, ja joskus asukas saattaa viimein saada haaveilemansa kiukaan tai induktiolieden.
2) Lämmitysjärjestelmän uusinta
Lämmitysputkiston käyttöikä on usein vesi- ja viemäriputkia pidempi, mutta joskus nekin on uusittava. Vanha putkisto voi olla tukossa ja hukata suotta energiaa. Lämmitysjärjestelmän uusimisella saatetaan päästä eroon myös monia taloyhtiöitä vaivaavista isoista lämpötilaeroista asuntojen välillä.
3) Ilmanvaihdon parannukset
Putkiremontti on hyvä sauma tutkia talon ilmanvaihtoreittien kunto ja toteuttaa tarvittavat huolto- ja parannustoimet. Myös siirtymistä osittain tai kokonaan koneelliseen ilmanvaihtoon voi harkita.
4) Nopeammat nettiyhteydet
Toimiva ja nopea laajakaista on monelle jo suorastaan asumismukavuuden edellytys. Taloyhtiölaajakaista on usein kätevä ja kustannustehokas tapa tuoda sukkela nettiyhteys kaikkiin asuntoihin. Tarvittavat valokaapelit on helppo vetää putkiremontin yhteydessä.
5) Kylpyhuoneiden saneeraus
Useimmissa putkiremonteissa kylpyhuoneet joudutaan purkamaan joka tapauksessa. Vaikka näin ei olisikaan, taloyhtiön kannattaa harkita kylpyhuoneiden remontointia. Vanhojen talojen vesieristykset eivät useinkaan ole tätä päivää, ja tästä voi koitua harmia ja kuluja koko yhtiölle.
Vinkit antoi putkiremontteihin erikoistuneen korjausrakennusyhtiö Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen.
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.
Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.
Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään