Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Energian hinnannousu osuu kipeästi taloyhtiöihin ja niiden asukkaisiin. Aktiivinen viestintä asukkaiden omista energiansäästömahdollisuuksista kasvattaa kokemusta energiansäästön tärkeydestä, havaittiin Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmastoinfon hankkeessa.

Juuri päättyneessä Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa taloyhtiöiden hallituksille tarjottiin tukea energia-asioista viestimiseen.

– Etenkin nyt, kun energian hinta on hurjassa nousussa, taloyhtiöpäättäjiä ja tavallisia asukkaita kiinnostaa saada tietoa energiansäästökeinoista. Loimme taloyhtiöiden avuksi valmiit käytännön työtä helpottavat viestintäpohjat energiaviestintään, kertoo projektipäällikkö Auli Honkanen.

Hankkeen verkkosivuilla on vapaasti taloyhtiöiden käytettävissä oppaat ”Energiatehokkaan asumisen avaimet” ja ”Taloyhtiön hallituksen viestintäopas energiatehokkuudesta”.

Aktiivisella viestinnällä on merkitystä

Hankkeen aikana neljässä pilottitaloyhtiössä kokeiltiin energiatehokkuuteen tähtäävän asukasviestinnän vaikutuksia käytännössä. Asukkaille ja osakkaille jaettiin tietoa siitä, miten jokainen voi säästää energiaa ja miten se vaikuttaa asumiskustannuksiin.

Asukkaille jaettiin opas energiatehokkaasta asumisesta, porraskäytäviin ripustettiin julisteita, sosiaalisen median ryhmissä tehtiin tietoiskuja ja taloyhtiöissä järjestettiin asukasiltoja.

Asukkaiden tietoisuus energiansäästömahdollisuuksia kasvoi merkittävästi hankkeen aikana. Hankkeen alussa ja lopussa tehtyjen kyselyjen perusteella asukkaat kokivat aktiivisen energiaviestinnän vaikuttavaksi.

Vaikka vastaajat kokivat energian säästämisen tärkeäksi jo lähtötilanteessa, lähes puolet vastaajista kertoi energiansäästämisen tärkeyden kasvaneen entisestään.

– Jo viestinnän määrän lisääminen kasvattaa asukkaiden tyytyväisyyttä. Energia-aihe on selvästi kiinnostava, sillä asukkaat olivat tyytyväisiä myös viestinnän sisältöön. On hienoa, että asukkaat kokivat energian säästämisen sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän tietoa he siitä saivat, Honkanen kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

laitetilojen lukitus

28.11.2022

Laitetilojen lukituksesta on tärkeää huolehtia

Taloyhtiö vastaa laitetilojensa lukitus- ja tietoturvasta, joten laitetilojen lukitus on pidettävä ajan tasalla. Laitetilojen lukituksella turvataan asukkaiden viestintäsalaisuutta ja muuta tietoturvallisuutta. Tärkein taloyhtiön laitetiloista on talojakamo.

Tilaajille

lämmitysverkoston perussäädöt

4.9.2023

Lämmitysverkoston perussäädöt kuntoon

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän täytyy olla säädetty oikein, jotta lämmitysenergiaa ei kulu hukkaan ja asunnoissa saavutetaan viihtyisät sisäolot. Jos rakennuksen lämmitysverkosto on epätasapainossa, voi eri asuntojen sisälämpötilojen välillä olla suuria eroja.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti