Energian hinnannousu osuu kipeästi taloyhtiöihin ja niiden asukkaisiin. Aktiivinen viestintä asukkaiden omista energiansäästömahdollisuuksista kasvattaa kokemusta energiansäästön tärkeydestä, havaittiin Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmastoinfon hankkeessa.
Juuri päättyneessä Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa taloyhtiöiden hallituksille tarjottiin tukea energia-asioista viestimiseen.
– Etenkin nyt, kun energian hinta on hurjassa nousussa, taloyhtiöpäättäjiä ja tavallisia asukkaita kiinnostaa saada tietoa energiansäästökeinoista. Loimme taloyhtiöiden avuksi valmiit käytännön työtä helpottavat viestintäpohjat energiaviestintään, kertoo projektipäällikkö Auli Honkanen.
Hankkeen verkkosivuilla on vapaasti taloyhtiöiden käytettävissä oppaat ”Energiatehokkaan asumisen avaimet” ja ”Taloyhtiön hallituksen viestintäopas energiatehokkuudesta”.
Aktiivisella viestinnällä on merkitystä
Hankkeen aikana neljässä pilottitaloyhtiössä kokeiltiin energiatehokkuuteen tähtäävän asukasviestinnän vaikutuksia käytännössä. Asukkaille ja osakkaille jaettiin tietoa siitä, miten jokainen voi säästää energiaa ja miten se vaikuttaa asumiskustannuksiin.
Asukkaille jaettiin opas energiatehokkaasta asumisesta, porraskäytäviin ripustettiin julisteita, sosiaalisen median ryhmissä tehtiin tietoiskuja ja taloyhtiöissä järjestettiin asukasiltoja.
Asukkaiden tietoisuus energiansäästömahdollisuuksia kasvoi merkittävästi hankkeen aikana. Hankkeen alussa ja lopussa tehtyjen kyselyjen perusteella asukkaat kokivat aktiivisen energiaviestinnän vaikuttavaksi.
Vaikka vastaajat kokivat energian säästämisen tärkeäksi jo lähtötilanteessa, lähes puolet vastaajista kertoi energiansäästämisen tärkeyden kasvaneen entisestään.
– Jo viestinnän määrän lisääminen kasvattaa asukkaiden tyytyväisyyttä. Energia-aihe on selvästi kiinnostava, sillä asukkaat olivat tyytyväisiä myös viestinnän sisältöön. On hienoa, että asukkaat kokivat energian säästämisen sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän tietoa he siitä saivat, Honkanen kertoo.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään