Venäjän valtion omistus ei estä taloyhtiön lainansaantia

huoneistotietojärjestelmä

Venäjän valtion omistamat asunto-osakkeet eivät estä taloyhtiön lainansaamista, linjaa ulkoministeriö tuoreissa pakotteiden tulkintaohjeissaan. Asiasta on pyytänyt ohjeistusta muun muassa Suomen Kiinteistöliitto.

Venäjän federaatio, maan suurlähetystö tai konsulaatit Suomessa eivät ole EU:n Venäjään kohdistaman henkilö- ja yhteisöpakotejärjestelmän kohteena. Näin ollen pakotteet eivät sovellu myöskään taloyhtiöön, jossa Venäjä tai sen lähetystö on osakkaana, ulkoministeriö linjaa.

Lainan myöntämiselle ei ole estettä, jos Venäjän valtio omistaa usean huoneiston taloyhtiössä vain joidenkin huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet, mutta ei osakkeiden enemmistöä.

Ministeriön mukaan lainansaantia tulisi harkita erikseen, mikäli Venäjän valtiolla olisi osake-enemmistö tai muutoin määräävä asema taloyhtiössä.

Ulkoministeriön tiedossa ei ole tilannetta, jossa Venäjän federaation omistus- tai määräysvalta taloyhtiössä olisi niin suuri, että lainan myöntäminen estyisi pakotteiden vuoksi.

Julkisuudessa on esiintynyt muutamia taloyhtiöitä, joilla on ollut vaikeuksia saada taloyhtiölainaa korjaushankkeisiinsa Venäjän valtion omistamien huoneistojen vuoksi.

Ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikönpäällikkö Juha Rainne toteaa, että pankeilla voi olla myös muita perusteltuja syitä olla myöntämättä lainaa taloyhtiöille. Ulkoministeriö haluaa hänen mukaansa tulkintaohjeillaan poissulkea virhetulkinnan, jonka mukaan Venäjän valtion omistus yksin estäisi lainan myöntämisen.

Lisää aiheesta: Sota saattaa lisätä venäläisten osakkaiden maksuvaikeuksia

Mirva Brola

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden päätoimittaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön turvallisuus

17.5.2022

Kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta?

Ukrainan sota on saanut suomalaisten turvallisuudentunteen järkkymään. Taloyhtiöissäkin pohditaan nyt asioita, joita ei ennen tarvinnut miettiä: kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta, ja voiko taloyhtiössä elää jatkossakin turvallisesti?

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti