Sota saattaa lisätä venäläisten osakkaiden maksuvaikeuksia

Sota heikentää venäläisten maksukykyä

Ukrainan sodan myötä yhä useampi taloyhtiö saattaa joutua perimään vastikkeita venäläisiltä osakkailta. Rahaliikenne Suomen ja Venäjän välillä on vaikeutunut, kun venäläisiä pankkeja vastaan on asetettu pakotteita.

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltian mukaan ongelmia on ollut jo pitkään.

– Varsinkin Kaakkois-Suomesta on tullut paljon kysymyksiä tästä aiheesta jo useamman vuoden ajan.

Kaakkois-Suomessa venäläisomistus on erityisen suurta, sillä monella venäläisellä on siellä kakkosasunto.

Jos osakas ei maksa vastikkeitaan, taloyhtiö voi ottaa osakkaan huoneiston hallintaansa. Hallintaanotto on lakisääteinen pakkokeino, joka antaa taloyhtiölle oikeuden ottaa huoneisto yhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi. Huoneisto voidaan tällöin vuokrata ja vuokratuloilla kattaa maksamattomat vastikkeet.

Jos hallintaanotettava huoneisto on asuttu tai täynnä tavaraa, tarvitaan häätö. Huoneistossa asuvan vuokralaisen kanssa voidaan kuitenkin tehdä uusi sopimus, jolloin vuokranmaksu kääntyy taloyhtiölle.

Ennen hallintaanottoa taloyhtiön hallituksen täytyy antaa osakkaalle kirjallinen varoitus. Jos osakas ei reagoi varoitukseen, taloyhtiön hallitus voi kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään hallintaanotosta. Hallintaanottopäätös tulee toimittaa osakkaalle tiedoksi 60 päivän sisällä yhtiökokouksesta.

Tiedoksiantaminen Venäjälle ei ole helppoa. Kansainväliset sopimukset määrittävät tiedoksiantamisen väylät, ja Venäjään liittyy tiettyjä erityispiirteitä. Venäjä esimerkiksi vaatii, että asiakirjat tulee kääntää venäjäksi.

Venäjällä tiedoksianto toimii tuomioistuimen kautta, mikä vie paljon aikaa. Tiedoksiannot voidaan kuitenkin toimittaa myös diplomaattista tietä eli ulkoministeriön kautta.

– Kun lähtee hakemaan oikeutta Venäjällä asuvan henkilön suhteen, täytyy olla luova ja kekseliäs, sanoo Haltia.

Maksamaton vastike täytyy väliaikaisesti rahoittaa muiden osakkaiden kukkaroista. Jos tilanne pitkittyy, se voi käydä rasittavaksi muille osakkaille.

Jos venäläinen osakas asuu Suomessa, asia on helpompi selvittää. Venäjällä asuvia osakkaita taas voi olla hankala tavoittaa, varsinkin nykyisessä tilanteessa. Asia selviää sitä helpommin, mitä nopeammin siihen puututaan.

– Vielä ei ole näkynyt erityistä kasvua venäläisten osakkaiden vastikkeiden maksamatta jättämisessä, mutta jää nähtäväksi, miten tämä kehittyy nykytilanteen myötä, Haltia toteaa.

Elli Kummala

Kirjoittaja on Kiinteistölehden verkkotuottaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

24.6.2022

Pienten yhtiöiden ongelmatilanteita

Pienessä taloyhtiössä riitaisuudet ovat yleisiä ja voivat pahimmillaan halvaannuttaa koko yhtiön toiminnan. Laskuja ei saada maksettua, remontit seisovat ja vastikerahat kuluvat käräjöintiin. Tällaisessa tilanteessa auttaa, kun asioista sovitaan ja hallinto toimii avoimesti.

3.3.2022

Miten vuokraan asunnon sotaa pakenevalle ukrainalaiselle?

• Maksutonta majoitusta Ukrainasta pakeneville ihmisille voi tarjota esimerkiksi Host4Ukraine-sivuston kautta: https://www.host4ukraine.com/ • Lyhytaikaisempaan majoitukseen asuntoa voi tarjota esim. Airbnb-palvelun kautta. Tällöin vuokrausta voi olla kuitenkin vaikea rajata koskemaan vain Ukrainasta pakeneville ihmisille eikä vuokralaisvalintaa voi tehdä etnisin perustein.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti