
Venäjän valtion omistus ei estä taloyhtiön lainansaantia
Lainan myöntämiselle ei ole estettä, jos Venäjän valtio omistaa usean huoneiston taloyhtiössä vain joidenkin huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet, mutta ei osakkeiden enemmistöä.
Ukrainan sodan myötä yhä useampi taloyhtiö saattaa joutua perimään vastikkeita venäläisiltä osakkailta. Rahaliikenne Suomen ja Venäjän välillä on vaikeutunut, kun venäläisiä pankkeja vastaan on asetettu pakotteita.
Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltian mukaan ongelmia on ollut jo pitkään.
– Varsinkin Kaakkois-Suomesta on tullut paljon kysymyksiä tästä aiheesta jo useamman vuoden ajan.
Kaakkois-Suomessa venäläisomistus on erityisen suurta, sillä monella venäläisellä on siellä kakkosasunto.
Jos osakas ei maksa vastikkeitaan, taloyhtiö voi ottaa osakkaan huoneiston hallintaansa. Hallintaanotto on lakisääteinen pakkokeino, joka antaa taloyhtiölle oikeuden ottaa huoneisto yhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi. Huoneisto voidaan tällöin vuokrata ja vuokratuloilla kattaa maksamattomat vastikkeet.
Jos hallintaanotettava huoneisto on asuttu tai täynnä tavaraa, tarvitaan häätö. Huoneistossa asuvan vuokralaisen kanssa voidaan kuitenkin tehdä uusi sopimus, jolloin vuokranmaksu kääntyy taloyhtiölle.
Ennen hallintaanottoa taloyhtiön hallituksen täytyy antaa osakkaalle kirjallinen varoitus. Jos osakas ei reagoi varoitukseen, taloyhtiön hallitus voi kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään hallintaanotosta. Hallintaanottopäätös tulee toimittaa osakkaalle tiedoksi 60 päivän sisällä yhtiökokouksesta.
Tiedoksiantaminen Venäjälle ei ole helppoa. Kansainväliset sopimukset määrittävät tiedoksiantamisen väylät, ja Venäjään liittyy tiettyjä erityispiirteitä. Venäjä esimerkiksi vaatii, että asiakirjat tulee kääntää venäjäksi.
Venäjällä tiedoksianto toimii tuomioistuimen kautta, mikä vie paljon aikaa. Tiedoksiannot voidaan kuitenkin toimittaa myös diplomaattista tietä eli ulkoministeriön kautta.
– Kun lähtee hakemaan oikeutta Venäjällä asuvan henkilön suhteen, täytyy olla luova ja kekseliäs, sanoo Haltia.
Maksamaton vastike täytyy väliaikaisesti rahoittaa muiden osakkaiden kukkaroista. Jos tilanne pitkittyy, se voi käydä rasittavaksi muille osakkaille.
Jos venäläinen osakas asuu Suomessa, asia on helpompi selvittää. Venäjällä asuvia osakkaita taas voi olla hankala tavoittaa, varsinkin nykyisessä tilanteessa. Asia selviää sitä helpommin, mitä nopeammin siihen puututaan.
– Vielä ei ole näkynyt erityistä kasvua venäläisten osakkaiden vastikkeiden maksamatta jättämisessä, mutta jää nähtäväksi, miten tämä kehittyy nykytilanteen myötä, Haltia toteaa.
Lainan myöntämiselle ei ole estettä, jos Venäjän valtio omistaa usean huoneiston taloyhtiössä vain joidenkin huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet, mutta ei osakkeiden enemmistöä.
Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.
Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.
Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään