VATT:n tutkijat kritisoivat varainsiirtoveroa – tuotot arvioitu yläkanttiin

Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa julkaistussa artikkelissa VATT:n tutkijat Essi Eerola ja Teemu Lyytikäinen tutkivat vuonna 2013 tehtyä korotusta asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroon. Verokanta nousi tuolloin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin ja veropohja laajeni. Verrokkiryhmänä olivat omakotiasujat, joiden maksama varainsiirtovero ei muuttunut.

Tutkijat arvioivat veronkorotuksen vähentäneen muuttamisten määrää yli seitsemän prosenttia osakehuoneistoissa. Myös omakotitaloissa muuttaminen väheni.

Kauppalehti toteaa artikkelissaan, että tulokset ovat linjassa taloustieteen kirjallisuuden kanssa, jonka mukaan kotitaloudet eivät pysty sopeuttamaan asumistaan muuttuviin tarpeisiin. Eerolan ja Lyytikäisen mielestä tämä kannustaa nuoria liian suuren omistusasunnon hankkimiseen ja asuntolainan ottamiseen.

− Tärkeä hyvin toimivan verojärjestelmän ominaisuus on se, että se kerää julkisiin palveluihin ja tulonsiirtoihin tarvittavan rahoituksen aiheuttamalla mahdollisimman vähän haittaa talouden toiminnalle. Varainsiirtovero ei täytä tätä vaatimusta, tutkijat kirjoittavat.

Tulot jäivät odotuksista ja hyvinvointi kutistui

Varainsiirtoveron noston arveltiin aikanaan lisäävän verotuloja noin 80 miljoonaa euroa. Tämä laskelma ei kuitenkaan ottanut huomioon kaupankäynnin laskun vaikutusta.

Eerola ja Lyytikäinen laskevat, että seitsemän prosentin lasku kauppamäärissä pienensi oletettua lisäystä noin kolmanneksella. Pienentävää vaikutusta tuli myös omakotitalokauppojen määrän vähenemisestä.

Suurempi negatiivinen vaikutus tulee kuitenkin veronkorotuksen hyvinvointivaikutuksista.

− Laskelmiemme perusteella tästä veronkorotuksesta aiheutuva haitta kotitalouksille on suurta suhteutettuna verotulon lisäykseen, tutkijat arvioivat.

Kauppalehden tietojen mukaan hallituspuolueista löytyy kannatusta varainsiirtoveron uudistamiseen, mutta toimenpiteitä ei ole tällä kaudella odotettavissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

putkiremontti lämmitys

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Putkiremontti siirtyi, lämmitys alkoi toimia

Kun kahteen taloyhtiöön asennettiin ennakoivasti Bauer-vedenkäsittelylaite, putkistot puhdistuivat ja lämmönkulutus alkoi laskea. Bauerin toiminta perustuu nanokupliin, jotka syntyvät sähkömagneettisen vedenkäsittelyn tuloksena.

Bauer Solutions Oy

varainsiirtovero

13.10.2023

Asuntokaupan varainsiirtovero alenemassa

Hallitus esittää, että kiinteistöjen sekä asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee. Jos laki hyväksytään, uudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa, mutta sitä sovelletaan takautuvasti jo nyt. Hallitus esittää myös ensiasunnon verovapauden poistamista.

27.9.2023

Milloin johtohenkilö on vahingonkorvausvelvollinen?

Hallituksen jäsenillä ja isännöitsijällä on velvollisuus edistää huolellisesti taloyhtiön etua. Mikäli johtohenkilö toimii tämän huolellisuusvelvoitteen vastaisesti ja tästä toiminnasta aiheutuu vahinkoa yhtiölle, saattaa johtohenkilö olla vahingonkorvausvelvollinen.

Tilaajille

hyvä sähkösopimus

6.10.2023

Hyvä sähkösopimus pelasti As Oy Nunnanmetsän hintashokilta

Rahoitus- ja hoitovastikkeiden nousu on ollut viimeisen vuoden aikana huimaa. Monet As Oy Nunnanmetsän asukkaat ovat kuitenkin selviämässä hintojen noususta ennakoitua helpommin, kun sähkön hinnan nousu jäi lyhytaikaiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti