Varo allaspaloja – ulkotulista löytyi vaarallisia puutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt ulkotulien turvallisuutta. Kymmenestä testatusta tuotteesta kaksi todettiin vaaraa aiheuttavaksi. Polar-ulkotuli juhlaroihu sangossa -niminen tuote poistettiin markkinoilta ja Puttipaja-ulkotuli 8 cm sai myyntikiellon. Tuotteet syttyivät testattaessa allaspaloon. Tukes muistuttaa, että ulkotulia käytettäessä kannattaa lukea tarkkaan tuotteen varoitusmerkinnät ja noudattaa turvaetäisyyksiä. Allaspaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla.

Tukes testautti yhteensä kymmenen ulkotulta VTT Expert Services Oy:ssä keväällä 2018. Kahdesta ulkotulesta löytyi vaaraa aiheuttavia puutteita: ne syttyivät vaaralliseen allaspaloon. Allaspalossa ulkotulen sula kynttilämassa syttyy palamaan koko pinta-alaltaan aiheuttaen odottamattoman suuren liekin. Muista tuotteista löytyi vähäisempiä puutteita esimerkiksi merkinnöissä. Niistä annettiin toimijoille huomautuksia.

  Vaaraa aiheuttaviksi todetut ulkotulet:

  • Polar-ulkotuli juhlaroihu sangossa, malli 235136
  • Puttipaja-ulkotuli 8 cm, vaaleankeltainen.

Tukes määräsi Polar-ulkotulen poistettavaksi markkinoilta ja Puttipaja-ulkotulen myyntikieltoon.

Ulkotulien turvallisuutta tutkittiin havainnoimalla tulen palamista alusta loppuun sekä mittaamalla lämpötilaa tuotteen pohjasta. Ulkotulet eivät saa syttyä vaaraa aiheuttavaan allaspaloon.

Jos ulkotulen pohjan lämpötila nousee liian korkeaksi, se voi vaurioittaa ulkotulen alustaa. Jos ulkotuli on asetettu käyttöohjeiden vastaisesti esimerkiksi puiselle alustalle, voi alusta jopa syttyä palamaan, kun pohjan lämpötila nousee liian korkeaksi.

– Polarin ulkotulen kohdalla havaittiin näin korkeita lämpötiloja, pohjan lämpötila nousi maksimissaan jopa 541 C -asteeseen, kertoo projektista vastannut Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

Ulkotulissa on varoitusmerkintöjä, jotka kannattaa lukea tarkkaan ja joita pitää noudattaa.  Ulkotulia ei saa pitää lähellä palavaa materiaalia. Varoitusmerkinnöissä ilmoitetaan turvalliset etäisyydet. Allaspalo on aina vaaratilanne, mutta vaara on suurempi, jos lähellä on palavaa materiaalia. Allaspaloon syttynyttä ulkotulta ei saa koskaan sammuttaa vedellä, sillä siitä syntyy höyrystyvä tulipallo.

– Sammuta allaspalo aina tukahduttamalla! Pekkanen opastaa.

Näin käytät ulkotulia turvallisesti

  • Noudata ulkotulen varoitusmerkintöjä!
  • Ulkotulia ei saa polttaa parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla, ettei tuli vahingossa tartu ympäristöön.
  • Ulkotulta saa polttaa vain palamattomassa astiassa, tai telineessä tai asetettuna tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa esimerkiksi pensaisiin tai muualle palavien materiaalien luo.
  • Ulkotulen lähellä ei saa olla palavaa materiaalia.
  • Ulkotulet kannattaa sijoittaa vähintään 1–3 metrin etäisyydelle aidasta tai muista rakenteista ja kulkuteistä.
  • Ulkotulia on valvottava.
  • Sammuta ulkotuli aina tukahduttamalla, älä koskaan vedellä!
  • Jos alkaa sataa, tuli kannattaa sammuttaa, sillä sateessa tulikuuma massa voi roiskua.
  • Jos siirrät ulkotulta, sammuta se ensin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.11.2023

Taloyhtiön paloturvallisuus rakentuu yhteistyössä

Lähtökohtaisesti kiinteistön turvallisuudesta ja sen valvonnasta vastaa kiinteistön omistaja, mutta asukkaillakin on oma roolinsa paloturvallisuuden ylläpitämisessä. Vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta siirtyy ensi vuonna asukkailta taloyhtiölle.

24.5.2023

Kattoyritykselle yhteisösakkoja puutteista työturvallisuudessa

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut kattoalan yritykselle 25 000 euron yhteisösakot työturvallisuuspuutteista. Yrityksellä on takanaan lukuisia aiempia yhteisösakkoja. Erityisesti puutteita oli putoamissuojauksessa ja asbestityön turvallisuudessa.

osakkaan maksukyvyttömyys

27.3.2023

Kuinka toimia osakkaan ollessa maksukyvytön?

Kotitalouksien maksuvaikeudet ovat lisääntyneet inflaation kiihtymisen ja korkojen nousun myötä. Asunto-osakeyhtiöissä tämä ilmenee kasvavina vastikerästeinä. Taloyhtiö voi yrittää periä vastiketta osakkaalta, ja jos se ei onnistu, yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa.

Tilaajille

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti