Varainsiirtoveron poistaminen lisäisi liikkuvuutta työmarkkinoilla

Ympäristöministeriön asumisen tuki- ja verojärjestelmien vaikuttavuutta arvioinut hanketyöryhmä on esittänyt asunto- ja kiinteistökaupan verokannan yhtenäistämistä. SKVL vaatii varainsiirtoveron poistamista tai vähintään asunto- ja kiinteistökaupan verokannan yhtenäistämistä 2 prosenttiin. Varainsiirtoveron yhtenäistäminen elvyttäisi kiinteistö- ja asuntokauppaa ja sitä kautta myös korjaamista ja saneerausta. Muutos tulisi toteuttaa viipymättä vähintään määräajaksi.

”Nykyinen asuntokaupan verotus vääristää markkinoita, koska varainsiirtovero kohtelee asuntokauppoja eri tavoin niiden omistusmuodosta riippuen”, kummeksuu Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas. Kiinteistön kauppahinnasta peritään 4 prosentin varainsiirtovero. Täysin vastaavan osakeyhtiömuotoisen kiinteistön osakekaupasta perittävä vero on 2 prosenttia. Kokonaisen rakennuksen, asuntotontin tai esimerkiksi omakotitalon kaupasta maksettava vero on siis 2-kertainen osakekaupan verotukseen nähden. Eri veroprosenteille ei ole mitään järkevää perustetta.

”Varainsiirtovero on asuntojen kohdalla puhtaasti muuttovero, jolla valtio käytännössä heikentää työn perässä muuttavien ihmisten taloudellista asemaa ja kannustaa ihmisiä asumaan elämäntilanteen ja työmatkojen kannalta sopimattomissa asunnoissa. Suuremmissa kaupungeissa kauppahinnan päälle maksettava varainsiirtovero on omakotitaloissa toistakymmentä tuhatta euroa”, muistuttaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: ”Varainsiirtoverolla siis rankaistaan niitä, jotka joutuvat muuttamaan työn perässä.Jostain syystä erityisesti työn perässä muuttavia lapsiperheitä halutaan rankaista kaksinkertaisella verolla.”

Kotitalouksien kiinteistö- ja asuntokaupat rahoitetaan pääsääntöisesti asuntolainalla, jonka määrää kotitaloudet joutuvat korottamaan varainsiirtoveron maksamiseksi. Valtion verotus syventää erityisesti omakotitalouksien ja asumishistoriansa alkupäässä olevien lapsiperheiden velkataakkaa. Asumismuotojen erilainen verokohtelu on myös johtanut tarpeettomiin hallinnollisiin ratkaisuihin, kun rakennusliikkeet ovat perustaneet asunnonostajille edullisempia keinotekoisia pieniä asunto-osakeyhtiömuotoisia omakotiyhtiöitä.

SKVL sen sijaan vastustaa Ympäristöministeriön hanketyöryhmän esitystä ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden poistamisesta. Vuonna 1990 tehtiin merkittävä sosiaalinen leimaverolain muutos, jolla leimaverolakiin otettiin säännökset leimaverovapaudesta. Tavoitteena oli helpottaa nuorten henkilöiden ensiasunnon hankkimista. ”Onko nyt tarkoitus tehdä toiseen suuntaan sosiaalisesti merkittävä muutos, jolla lisätään eriarvoisuutta ja asetetaan nuoret ensiasunnon ostajat huonompaan asemaan”, kysyy Anttila-Kangas.

Valtiovarainministeriö arvioi vuoden 2015 varainsiirtoveron tuotoksi noin 618 milj. euroa. Varainsiirtoveron yhdenmukaistaminen 2 prosenttiin laskisi valtion verotuloja, mutta kiinteistö- ja asuntomarkkinoiden elpyminen kerrannaisvaikutuksineen väistämättä kompensoisi verotulojen menetyksen.

SKVL vaatii uudelta hallitukselta uusia ja monipuolisempia keinoja kiinteistö- ja asuntokaupan elvyttämiseksi. Kaupan esteiden purkaminen olisi hallitukselta tehokas ja edullinen toimenpide ja pienentäisi tätä kautta tehokkaasti pitkään kestänyttä taantumaa, tukien näin työllisyyden positiivista kehitystä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistövero

8.9.2022

Kiinteistöveron uudistaminen jäihin

Kiinteistöverotuksen uudistusta koskevaa hallituksen esitystä ei anneta eduskunnalle tällä hallituskaudella. Hallitus on arvioinut, että nykyisessä tilanteessa ei ole syytä antaa eduskunnalle uudistusesitystä, joka lisäisi taloudellista epävarmuutta asumisen kustannusten noustessa.

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

asunnottomuuden

11.10.2022

Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä

Kustannusten nousu voi lisätä asunnottomuutta, varoittaa Y-Säätiö. Myös sote-uudistus tuo riskejä. Säätiö toivoo, että tulevina vuosina asunnottomuus saataisiin poistettua Suomesta kokonaan.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti