Vanhuusiän asumiseen löytyy tietoa ja tukea

Kodin esteettömyys on tärkeää etenkin seniori-ikäisille. Muutto helpompaan asuntoon on hyvä vaihtoehto, mutta usein asuntoa voidaan myös parantaa korjauksilla, kirjoittaa Viva (8/2020).

Eniten remontteja joudutaan tekemään peseytymistiloissa. Jo pelkkä ammeen poistaminen tuo lisää tilaa. Tasainen lattia ja avara suihkupaikka on turvallisin vaihtoehto, joten ahdasta suihkukoppia ei ammeen tilalle kannata sijoittaa. Kodissa kulkemista helpottavat useaan paikkaan sijoitetut kaiteet ja tasoitetut kynnykset.

Ennen remonttia on oltava yhteydessä taloyhtiöön tai vuokranantajaan asiasta sopimiseksi.

Mistä tietoa esteettömyydestä ja muusta vanhuuteen varautumisesta?

Vanhustyön keskusliitto on esteettömän asumisen asiantuntija. Liiton Vanheneminen.fi -sivustolla on esimerkiksi esteettömän asumisen tarkistuslista, jota voi käyttää apuna arvioidessa kodin riittävyyttä toimintakyvyn alentuessa.

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta palvelee esimerkiksi arvioimalla asuntojen korjaus- ja muutostarpeita, edistämällä korjauksia ja auttamalla avustushakemuksissa. Liiton materiaalipankista löytyy paljon tietoa asumisenkin tueksi. Esimerkiksi Tietoa ikäihmisille asumisen turvaksi -opas on tiivis ja kattava tietopaketti, joka myös ohjaa lisätiedon lähteille sekä tarjoaa tärkeitä yhteystietoja.

Korjausavustuksista yksityishenkilöille ja taloyhtiöille saa lisätietoa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:sta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

28.10.2021

Uusi verkkokirjasto tuo varmuutta hallitustyöhön

Hallituksen työ on taloyhtiössä äärimmäisen tärkeää. Hallitustyöskentely ei ole edes ole vaikeaa, jos ottaa perusasioista selvää ja pitää tietonsa ajan tasalla. Yksittäisiä asioita voi aina googlata, mutta luotettavaa ja ajantasaista tietoa löytyy myös kootusti.

10.2.2017

Espoo tarjoaa avointa dataa käyttöön uudella tavalla

Espoon karttapalvelusta löytyy nyt uusi kokonaisuus Avoin data, jonka kautta kuntalaiset pääsevät tutustumaan avoimiin aineistoihin ja lataamaan mm. kaupungin 3D-rakennusmalleja. Espoo avaa kaupunkilaisten käyttöön avointa dataa uudella tapaa karttapalvelussaan.

13.12.2021

KL: Asuntolainaa voi lyhentää Kelan tuilla

Kauppalehti kertoo artikkelissaan Kelan maksaneen viime vuonna asumistukea omistusasunnossa asuville runsaat 40,5 miljoonaa euroa. Summa on ollut kasvussa, koska omistusasujien asumistukia maksettiin vuonna 2019 vajaat 38,6 miljoonaa euroa. Kelan mukaan 17 112 omistusasunnossa asuvaa ruokakuntaa sai asumistukea vuonna 2020.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti