Vanhojen asuntojen kauppa käynyt vilkkaasti

Vanhojen asuntojen kauppa kävi vilkkaasti kesäkuussa. Myös vuoden alkupuolisko on edellisvuotta parempi, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Suomen käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi  tammi-kesäkuussa  lähes 3,2 prosenttia edellisvuoden vastaavaan tasoon verrattuna.  Kerrostalokauppa kasvoi 2,7, rivitalokauppa lähes 5  ja omakotitalokauppakin noin 2,2 prosenttia vuodentakaiseen tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Käytettyjä kerrostaloasuntoja välitettiin vuoden 2016 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana lähes 15200, rivitaloasuntoja noin 7450 ja omakotitaloja yli 6300 kappaletta.

Ensimmäistä vuosipuoliskon positiivisen vireen sinetöi kesäkuu, jolloin vanhoja asuntoja välitettiin lähes 5400 kappaletta, mikä oli lähes 5,8 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 kesäkuussa.  Käytettyjä kerrostaloasuntoja välitettiin kuluvan vuoden kesäkuussa  lähes 5, rivitaloasuntoja lähes 7 ja omakotitalojakin yli 6 prosenttia enemmän kuin viimevuoden  kesäkuussa.

”Kuluttajien luottamus talouteen on alkuvuonna vahvistunut.  Uutisvirrassa on entistä positiivisempi sävy ja ihmisten usko oman työpaikan säilymiseen on vahvistunut.  Tämä on näkynyt etenkin loppukevään ja alkukesän käytettyjen asuntojen kaupassa. Vielä käytettyjä asuntojakin vahvemmin käy aiempaan verrattuna uusien asuntojen kauppa. Uusien asuntojen osuus kaupan kokonaisvolyymistä on kuitenkin selvästi käytettyjen osuutta pienempi”, muistuttaa KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Asuntokaupan tasapainoinen toiminta ei ole itsestäänselvyys. Siihen vaikuttaa myös maan hallituksen toiminta.  KVKL peräänkuuluttaa hallitukselta viisautta tehdä pitkälle vaikuttavia  ratkaisuita siten, että myös omistusasumisen ja asuntomarkkinoiden näkökulmat otetaan yhteiskunnan suurissa ratkaisuissa  jatkossa huomioon.  ”Nyt kun vientisektori takkuilee,  asuntomarkkinoiden toiminta on tavattoman tärkeä asia Suomen kehitykselle.   Asumiseen vaikuttavat veroratkaisut ,  asuntopolitiikka osana sosiaali- ja terveydenhuollon ja  aluehallinnon järjestämistä sekä  yhteiskunnan digitalisoitumisen uudet hankkeet ovat  muutamia esimerkkejä tärkeistä teemoista, joissa myös kiinteistönvälitysala haluaa olla vaikuttamassa, jotta  asumisen ja asuntomarkkinoiden kannalta tasapainoiset ja toimivat ratkaisut aikaansaataisiin”,  Malila painottaa.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli koko maassa kesäkuussa 2016 keskimäärin 68 päivää. Käytettyjä rivitaloja myytiin kesäkuussa keskimäärin 85  ja  käytettyjä omakotitaloja keskimäärin 112 päivää.

Helsingissä käytettyjen kerrostaloyksiöiden keskimääräinen myyntiaika oli kesäkuussa keskimäärin 43 päivää.

Tiedot käyvät ilmi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelusta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

13.9.2017

Elokuu toi kaivattua puhtia myös käytettyjen asuntojen kauppaan

Vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli elokuussa edelleen asuntokaupan kasvua ylläpitävä johtorooli. Uusien asuntojen kauppa kävi vilkkaasti myös elokuussa. Kauppatahti oli selvästi viime vuotta vilkkaampaa muuten paitsi rivitalojen osalta.

12.8.2016

Asuntokauppa jatkoi kasvuaan tammi-heinäkuussa

Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-heinäkuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Heinäkuussa vanhojen asuntojen kaupassa vedettiin hieman henkeä toteutuneen vahvan toisen kauppakvartaalin jälkeen.  Uusien asuntojen kauppa oli heinäkuussakin edelleen vahvassa vedossa. Tammi-heinäkuussa 2016 vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli 1,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärän arvioidaan nousseen edellisvuoden tammi-heinäkuusta noin 18 prosenttia.

14.8.2017

Uusien asuntojen kauppa kasvussa

Suomen asuntokauppaa ryyditti tammi-heinäkuussa kaksi päälinjaa: vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli edelleen kasvua ylläpitävä johtorooli. Vanhojen asuntojen kauppa puolestaan polki osapuilleen edellisvuoden tammi-heinäkuun tasolla. Ilman vireää uudisasuntokauppaa Suomen asuntokauppaa leimaisi varsin tasapaksu poljento: käytettyjen asuntojen puolella alkuvuosi on edetty melko lailla edellisvuoden uomissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti