
Älyä valaistukseen
Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.
Valaistuksen laatutekijöillä tarkoitetaan esimerkiksi valotehokkuutta, värilämpötilaa tai valonlähteen käyttöikää. Laatutekijät oikein huomioimalla löytyy oikeanlainen ja häikäisemätön valaistusratkaisu. Valaistusratkaisun valintaan liittyy myös paljon teknisiä näkökohtia jotka tulee huomioida, kuten laitteen kesto tietyssä lämpötilassa.
Värilämpötila
Värilämpötila kuvaa valkoisen valon sävyä. Sen yksikkö on kelvin (K). Lämmin valkoinen on värilämpötilaltaan 2700-3200K, neutraali valkoinen 3200-4000K ja kylmä valkoinen 4000-6500K.
Valotehokkuus
Valotehokkuus kertoo valaisimen valontuoton suhteessa järjestelmän ottamaan tehoon. Sen yksikkö on lm/W.
Käyttöikä
Valonlähteen käyttöikä kertoo, kuinka kauan valonlähdettä voi keskimäärin käyttää ennen sen vikaantumista tai ennen kuin valovirta on laskenut alle halutun arvon. Koska valaisin sisältää monia komponentteja, valaisimen käyttöikä ei välttämättä ole sama kuin valonlähteen elinikä.
Valovirta
Valovirta kuvaa valonlähteestä lähtevän valon määrää. Sen yksikkö on lumen (lm).
Värintoistokyky
Värintoistokyky kertoo, kuinka hyvin valonlähde toistaa esineen värejä. Täydellinen värintoistoindeksi on 100, suositeltava indeksi sisätiloihin on 80. Ulkotiloissa värintoisto voi olla matalampi.
Valaistusvoimakkuus
Valaistusvoimakkuus kuvaa pinnalle osuvan valon määrää. Sen yksikkö on luksi (lx). Ihminen näkee värit hyvin, kun valaistusvoimakkuus on yli 10 lx. Auringonvalon voimakkuus voi olla jopa 100 000 lx.
Häikäisy
Häikäisy en epämiellyttävä ja näkemistä haittaava tunne, joka aiheutuu näkökenttään osuvista kirkkaista alueista. Häikäisyn voimakkuuteen vaikuttavat kohteen kirkkaus, koko ja sijainti näkökentässä.
Teho
Teho kertoo, kuinka paljon energiaa kuluu tietyssä ajassa. Sen yksikkö on watti.
Valaisimella tulee olla CE-merkintä, joka kertoo, että tuote täyttää Euroopan unionin turvallisuusvaatimukset.
Nyrkkisääntö: mikäli valaisimeen tehdään rakenteellisia muutoksia, CE-merkintä ei ole enää voimassa.
Valaisinkomponenteilla (esim. valonlähde, linssi, heijastin, muuntaja, liitäntälaite) on kullakin oma elinkaarensa.
Nyrkkisääntö: hinta kertoo käytettyjen komponenttien laadusta.
Kukin valaisin soveltuu tietylle käyttölämpötila-alueelle. Mikäli ympäristö on kuumempi tai kylmempi kuin missä valaisinta on tarkoitettu käytettäväksi, valaisin saattaa vikaantua ennenaikaisesti.
Nyrkkisääntö: ledit eivät sovellu kuumiin tiloihin, kuten saunaan.
IP-luokitus kertoo valaisimen suojauksesta vettä ja pölyä vastaan. Mitä korkeampi luokitus on, sitä vaativampiin olosuhteisiin valaisin soveltuu.
Nyrkkisääntö: tyypillinen sisätiloihin soveltuva valaisin on IP2X.
IK-luokitus kertoo valaisimen mekaanisesta iskunkestosta.
Nyrkkisääntö: mitä korkeampi luokitus on, sitä paremmin se kestää esimerkiksi ilkivaltaa.
Laitevalmistajan tulee antaa tuotteelleen takuu. Yleensä takuu valaisimille on kaksi tai viisi vuotta.
Nyrkkisääntö: suosimalla tunnettujen valmistajien tuotteita, saat todennäköisimmin apua vikatilanteessa.
Valaisimen teho tai valovirta ei kerro kaikkea vaan niiden lisäksi tulee tietää, mihin suuntaan valaisin antaa valoa.
Nyrkkisääntö: kohdistettu valo vaikuttaa kirkkaammalta kuin useaan suuntaan säteilevä valo, vaikka niiden valontuotto olisi yhtäläinen.
Suora valaistusperiaate on energiatehokkaampi kuin epäsuora valaistusperiaate.
Nyrkkisääntö: käytä epäsuoraa valoa luomaan tunnelmaa ja suoraa valaistusperiaatetta, kun valoa tarvitaan paljon.
Valaistuksessa tulee välttää taivaalle siroavaa valoa eli valosaastetta.
Nyrkkisääntö: käytä ulkovalaistuksessa ensisijaisesti valaisimia, jotka rajaavat valon alaspäin.
Valaisimen voi asentaa monella tavalla. Asuinkiinteistössä valaisimen tyypillisimmät asennustavat ovat uppoasennus, ripustaminen tai pinta-asennus joko seinään tai kattoon. Ulkona käytetään lisäksi valaisinpylväitä, pollareita, valonheittimiä ja maahan upotettavia valaisimia.
Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.
Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.
Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.
Oikeanlaisen isännöinnin valinta on yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä päätöksistä. Isännöitsijän on oltava osaava ja luotettava, jotta taloyhtiö voi toimia tehokkaasti, taloudellisesti ja suunnitelmallisesti.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään