Vain joka viides taloyhtiön hallitus keskittyy oikeisiin asioihin

Vain 22 prosentilla taloyhtiöiden hallituksista on kyky erottaa isot ja pienet asiat, käy ilmi Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä Hallitustyön laatu -kyselytutkimuksesta. Hallitus saattaa käyttää aikaa pyykkitelineen väristä vääntämiseen, kun pitäisi päättää isoista asioista. Isännöintiliiton asiantuntija Pekka Harjunkoski neuvoo taloyhtiöitä tarttumaan toimeen ja kehittämään strategisen tason työtään.

Isännöintiliitto kysyi suomalaisten taloyhtiöiden hallitustyön laadusta jäseniltään lokakuussa. Vastaajia oli vajaat 300. Vaikka selvästi yli puolet isännöitsijöistä arvioi hallitusten puheenjohtajien kantavan vastuunsa, strategista ajattelua arjen kehittämisessä löytyi vain joka viidennestä hallituksesta. Alle puolella hallituksista on halu kuunnella osakkaita, ja vain joka kolmas tekee työtä pitkän tähtäimen suunnitelman mukaan, isännöitsijät arvioivat.

– Koska hallituksilla on suuri vastuu ja päätösvalta, kannattaisi pohtia yhdessä isännöinnin kanssa, miten asukkaita kuunneltaisiin, miten viestintää parannettaisiin ja miten työskentelyä tehostettaisiin, Pekka Harjunkoski sanoo.

Asukkaiden mielipiteitä voi kartoittaa esimerkiksi erillisellä kyselyllä, josta voidaan saada yllättäviäkin tietoja taloyhtiön arjen parantamiseksi. Tulevaisuuden strategialla voidaan määritellä, miten taloyhtiötä halutaan kehittää kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden aikana. Strategia helpottaa taloyhtiön johtamista, koska se ohjaa hallituksen ja isännöinnin työtä.

”Isännöintiyritysten pitäisi auttaa osaamisen kehittämisessä”

Kyselytutkimukseen vastanneet arvioivat, että tärkeintä olisi nyt hallitusten jäsenten kouluttaminen hallitustyön kehittämiseksi. Kaksi kolmasosa vastaajista on sitä mieltä, että isännöintiyritysten pitäisi itse panostaa enemmän hallitusten osaamisen kehittämiseen.

– Usein toivoisi hallitukselta hieman enemmän perehtyneisyyttä asioihin. Tai sitten selvempiä pelisääntöjä: jos ei haluta perehtyä eikä käyttää aikaa, pitää luottaa ja antaa isännöitsijälle enemmän vastuuta, kiteyttää eräs kyselyyn vastannut monen muunkin tunnot.

Täältä löydät tutkimuksen kokonaisuudessaan: Hallitustyön laatu 2015.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

5.4.2022

Taloyhtiön hallitusjäsenillä keskimäärin 11 vuoden hallituskokemus

Taloyhtiön hallituksen jäsenet käyttävät Kiinteistöliiton tekemän kyselyn perusteella hallitustyöskentelyyn keskimäärin miltei neljä tuntia kuukaudessa. Puheenjohtajilla aikaa kuluu runsaat neljä tuntia ja muilla hallitusten jäsenillä keskimäärin kolme tuntia kuukaudessa. Tavallisin kokoontumistahti tavanomaisena vuonna ilman suuria hankkeita on kolmesta neljään kertaa vuodessa.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti