Vain joka viides taloyhtiön hallitus keskittyy oikeisiin asioihin

Vain 22 prosentilla taloyhtiöiden hallituksista on kyky erottaa isot ja pienet asiat, käy ilmi Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä Hallitustyön laatu -kyselytutkimuksesta. Hallitus saattaa käyttää aikaa pyykkitelineen väristä vääntämiseen, kun pitäisi päättää isoista asioista. Isännöintiliiton asiantuntija Pekka Harjunkoski neuvoo taloyhtiöitä tarttumaan toimeen ja kehittämään strategisen tason työtään.

Isännöintiliitto kysyi suomalaisten taloyhtiöiden hallitustyön laadusta jäseniltään lokakuussa. Vastaajia oli vajaat 300. Vaikka selvästi yli puolet isännöitsijöistä arvioi hallitusten puheenjohtajien kantavan vastuunsa, strategista ajattelua arjen kehittämisessä löytyi vain joka viidennestä hallituksesta. Alle puolella hallituksista on halu kuunnella osakkaita, ja vain joka kolmas tekee työtä pitkän tähtäimen suunnitelman mukaan, isännöitsijät arvioivat.

– Koska hallituksilla on suuri vastuu ja päätösvalta, kannattaisi pohtia yhdessä isännöinnin kanssa, miten asukkaita kuunneltaisiin, miten viestintää parannettaisiin ja miten työskentelyä tehostettaisiin, Pekka Harjunkoski sanoo.

Asukkaiden mielipiteitä voi kartoittaa esimerkiksi erillisellä kyselyllä, josta voidaan saada yllättäviäkin tietoja taloyhtiön arjen parantamiseksi. Tulevaisuuden strategialla voidaan määritellä, miten taloyhtiötä halutaan kehittää kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden aikana. Strategia helpottaa taloyhtiön johtamista, koska se ohjaa hallituksen ja isännöinnin työtä.

”Isännöintiyritysten pitäisi auttaa osaamisen kehittämisessä”

Kyselytutkimukseen vastanneet arvioivat, että tärkeintä olisi nyt hallitusten jäsenten kouluttaminen hallitustyön kehittämiseksi. Kaksi kolmasosa vastaajista on sitä mieltä, että isännöintiyritysten pitäisi itse panostaa enemmän hallitusten osaamisen kehittämiseen.

– Usein toivoisi hallitukselta hieman enemmän perehtyneisyyttä asioihin. Tai sitten selvempiä pelisääntöjä: jos ei haluta perehtyä eikä käyttää aikaa, pitää luottaa ja antaa isännöitsijälle enemmän vastuuta, kiteyttää eräs kyselyyn vastannut monen muunkin tunnot.

Täältä löydät tutkimuksen kokonaisuudessaan: Hallitustyön laatu 2015.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

10.3.2016

Rohkeasti hallitukseen

Pian on taas yhtiökokousaika ja monessa taloyhtiössä aika valita kuluvalle vuodelle hallitus. Taloyhtiössä osakkaat saattavat tässä vaiheessa alkaa miettiä uskaltautuako hakemaan hallituksen jäseneksi. Hallitusjäsenyyttä saatetaan vierastaa ja hallitus saattaa joistakin osakkaista tuntua kaukaiselta toimijalta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti