Vain harva taloyhtiö on suojannut lainansa korkojen nousun varalle

OP Ryhmä kertoo, että sen korkosuojattujen uusien asuntolainojen euromääräinen osuus oli helmikuussa 55 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Korkokatto suojaa asuntolainaa korkojen nousulta ja pitää lainan kustannukset kohtuullisina myös nykyistä korkeammassa korkoympäristössä. Korkokattoja otetaan nyt erityisesti uusiin asuntolainoihin ja pitkälle laina-ajalle: uusista korkokattosopimuksista 83 prosentissa suojaus on mitoitettu 10 vuodelle tai sitä pidemmälle ajalle.

Helmikuussa 2022 OP:n asuntolainakannassa korkosuojattuja lainoja oli 30 prosenttia, ja uusien asuntolainojen korkosuojausaste oli 41 prosenttia. Korkosuojauksia on eniten käytetyissä omakotitaloissa, joista lähes puolet on suojattu korkojen nousun varalta.

– Eniten korkosuojaus kiinnostaa nuoria ja pienituloisia uusien asuntolainojen ottajia. Korkokattojen kysyntä painottuu pitkiin suojausaikoihin ja mataliin korkokattotasoihin. Ylivoimaisesti suosituin korkokattotaso on 0,01 prosenttia, kertoo OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

OP Ryhmä on arvioinut, että monien asuntolainojen pohjalla oleva 12 kuukauden euribor-viitekorko ylittää nollatason vuoden 2022 aikana ja nousee yhteen prosenttiin vuoden tai kahden aikana.

Korkojen nousu tuntuu etenkin suurissa taloyhtiölainoissa

Taloyhtiölainoissa korkoja suojataan selkeästi heikommin kuin asuntolainoissa. OP:n taloyhtiölainakannasta vain vajaa kuusi prosenttia on korkosuojattua.

– Alhaisen korkosuojausasteen suurin syy on, ettei taloyhtiölainojen korkosuojausmahdollisuuksista olla tietoisia, eivätkä ne siten tule puheeksi yhtiökokouksissa. Mahdollisuus korkosuojaukseen kannattaa kuitenkin selvittää, sillä korkojen nousu iskee erityisesti suuriin taloyhtiölainoihin, OP:n pk-yrityksistä vastaava johtaja Heikki Peltola selventää.

Keskimääräinen taloyhtiölainan suuruus on 300 000 euroa, mutta osassa yhtiöistä on otettu jopa miljoonaluokan lainoja. Suuria taloyhtiölainoja on etenkin uudiskohteissa, joissa on yleensä rakennuttamisen jälkeen isot yhtiölainat osakkaiden hoidettavina, sekä putki- tai julkisivuremontteja tehneissä yhtiöissä.

– Yhdenkin prosenttiyksikön koronnousu tuntuu osakkaan kukkarossa. Jos osakas maksaa taloyhtiölainaa korkoineen 900 euroa vuodessa, ja korot nousevat yhdestä prosentista kahteen prosenttiin, nousevat osakkaan lainanhoitokulut 17 prosenttia eli 1 050 euroon vuodessa, Peltola laskee.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti