Vähähiilisen rakentamisen taloudelliset ohjauskeinot selvitetty

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tekemän selvityksen mukaan lisärakennusoikeus ja korjausavustukset ovat toimivia taloudellisia ohjauskeinoja vähähiilisen asuinrakentamisen edistämisessä. Taloudelliset ohjauskeinot kuuluvat ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekarttaan, kirjoittaa Rakennuslehti.

SYKEn selvitys arvioi keinoja, joilla julkishallinto voi siivittää rakennusalaa kohti vähähiilistä rakentamista. Uudisrakentamisen lisäksi selvityksessä tarkasteltiin myös korjausrakentamista, sillä vanha rakennuskanta sisältää merkittäviä mahdollisuuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Uudisrakentamisessa arvioidut ohjauskeinot olivat valtion taloudellinen avustus, kiinteistöverosta vapauttaminen ja lisärakennusoikeuden myöntäminen. Korjausrakentamisen arvioitu ohajuskeino oli avustus asuinkerrostalojen vähähiilisiin korjauksiin.

Valtion tuki erittäin vähähiiliselle uudisrakentamiselle ja asuinkerrostalojen vähähiilisten korjausten avustukset tuottaisivat vähähiilisiä asuinkerrostaloja sekä korjausrakentamisessa taloudellisia päästövähennyksiä. Kiinteistöverosta vapauttaminen viideksi vuodeksi ei selvityksen mukaan ole riittävä kannustin erittäin vähähiilisten asuinkerrostalojen rakentamiselle. Riittävä kannuste rakentajalle olisi lisärakennusoikeuden myöntäminen, mutta sen käyttöönoton laajuus riippuu kuntien halukkuudesta ottaa ohjauskeino käyttöön.

Lue lisää Rakennuslehdestä

Taloudellisten kannusteiden käyttö vähähiilisen rakentamisen ohjauksessa:
TALO-hankkeen loppuraportti

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

26.9.2023

Rakennusteollisuus: Rakentamisen niukkuus näivettää taloutta

Asuntoaloitusten kokonaismäärä painuu tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi Rakennusteollisuus RT suhdanne-ennusteessaan. Korjausrakentamisen osalta juuri päättynyt budjettiriihi toi pettymyksen.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti