Vähähiilisen rakentamisen taloudelliset ohjauskeinot selvitetty

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tekemän selvityksen mukaan lisärakennusoikeus ja korjausavustukset ovat toimivia taloudellisia ohjauskeinoja vähähiilisen asuinrakentamisen edistämisessä. Taloudelliset ohjauskeinot kuuluvat ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekarttaan, kirjoittaa Rakennuslehti.

SYKEn selvitys arvioi keinoja, joilla julkishallinto voi siivittää rakennusalaa kohti vähähiilistä rakentamista. Uudisrakentamisen lisäksi selvityksessä tarkasteltiin myös korjausrakentamista, sillä vanha rakennuskanta sisältää merkittäviä mahdollisuuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Uudisrakentamisessa arvioidut ohjauskeinot olivat valtion taloudellinen avustus, kiinteistöverosta vapauttaminen ja lisärakennusoikeuden myöntäminen. Korjausrakentamisen arvioitu ohajuskeino oli avustus asuinkerrostalojen vähähiilisiin korjauksiin.

Valtion tuki erittäin vähähiiliselle uudisrakentamiselle ja asuinkerrostalojen vähähiilisten korjausten avustukset tuottaisivat vähähiilisiä asuinkerrostaloja sekä korjausrakentamisessa taloudellisia päästövähennyksiä. Kiinteistöverosta vapauttaminen viideksi vuodeksi ei selvityksen mukaan ole riittävä kannustin erittäin vähähiilisten asuinkerrostalojen rakentamiselle. Riittävä kannuste rakentajalle olisi lisärakennusoikeuden myöntäminen, mutta sen käyttöönoton laajuus riippuu kuntien halukkuudesta ottaa ohjauskeino käyttöön.

Lue lisää Rakennuslehdestä

Taloudellisten kannusteiden käyttö vähähiilisen rakentamisen ohjauksessa:
TALO-hankkeen loppuraportti

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.9.2018

Puurakentamisen odotetaan kaksinkertaistuvan lähivuosina

Rakennusliikkeiden kasvava kiinnostus puun käyttöä kohtaan, tuoteosatoimittajien ja rakentajien kumppanuus sekä puurakentamisen tekninen valmius ja sääsuojaus nousivat pääteemoiksi Koskisen Oy:n taloteollisuuden järjestämässä puurakentamisen ajankohtaisseminaarissa. – Asiakkailta saadun palautteen perusteella voidaan sanoa, että puurakentamisen lastentaudit on voitettu ja puu on valmis yleishyödyllisten kohteiden lisäksi vapaarahoitteiseen tuotantoon. Meillä on puurakentamiseen teknisesti valmis konsepti, jota voidaan toistaa kustannustehokkaasti […]

27.11.2014

Vanhojen kerrostalojen lisäkerrosrakentaminen kasvussa

Puurakenteisiin suurelementteihin perustuva vanhojen kerrostalojen lisäkerrosrakentaminen yleistyy taloyhtiöiden peruskorjausten rahoitustarpeen myötä. Lisäkerrosrakentamisella rahoitetaan yhä useammin taloyhtiön linjasaneerauksen tai julkisivu- ja energiatehokkuuskorjauksen kustannuksia. Kaupungit suhtautuvat lisäkerrosten rakentamiseen lähtökohtaisesti myönteisesti, koska samalla ne lisäävät asuntotarjontaa ja tiivistävät kaupunkirakennetta.

31.3.2017

Ministeri Lintilä: Suomi tarvitsee terveitä rakennuksia

Homeesta pitää päästä eroon. Tarvitsemme uusia terveitä julkisia rakennuksia. Kun puurakentaminen kykenee sellaisia tutkitusti tuottamaan, on siihen mahdollisuuteen tartuttava, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

5.2.2016

Onnettomuustutkimuskeskus parantaisi kerrostalojen paloturvallisuutta

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa ympäristöministeriötä ryhtymään useisiin toimiin kerrostalojen paloturvallisuuden kohentamiseksi. – Toivomme ministeriöltä pitkän aikavälin suunnitelmaa siitä, asennetaanko uusiin ja peruskorjattaviin kerrostaloihin ja mahdollisesti muihin asuinrakennuksiin automaattinen sammutuslaitteisto, sanoo Onnettomuustutkimuskeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi. Paloturvallisuutta säännellään ja ohjataan sekä sisä- että ympäristöministeriöissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti