lisärakentaminen

Uusimmat artikkelit

lisärakentaminen

7.12.2022

Lisärakentaminen – mitä, miten ja miksi?

Lisärakentamisessa olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, korotetaan tai tontille rakennetaan täysin uusi rakennus puretun tilalle. Usein lisärakentaminen toteutetaan rakentamalla yksi tai kaksi uutta kerrosta vanhan rakennuksen päälle.

Tilaajille

5.12.2019

Vähähiilisen rakentamisen taloudelliset ohjauskeinot selvitetty

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tekemän selvityksen mukaan lisärakennusoikeus ja korjausavustukset ovat toimivia taloudellisia ohjauskeinoja vähähiilisen asuinrakentamisen edistämisessä. Taloudelliset ohjauskeinot kuuluvat ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekarttaan, kirjoittaa Rakennuslehti. SYKEn selvitys arvioi keinoja, joilla julkishallinto voi siivittää rakennusalaa kohti vähähiilistä rakentamista.

28.11.2019

Kerrostalon peruskorjaaminen ympäristöystävällisempää ja halvempaa kuin uuden rakentaminen

Helsingin asuntotuotannon (ATT) teettämän selvityksen mukaan vanhan kerrostalon korjaaminen ja lisäkerrosten rakentaminen tuottaa pienemmän hiilijalanjäljen kuin talon purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle. Lisäksi korjausrakentaminen on edullisempi vaihtoehto, kirjoittaa Rakennuslehti. Selvityksessä on tarkasteltu kahta Helsingin kaupungin vuokrakerrostaloa viidenkymmenen vuoden aikaperspektiivissä.

2.4.2019

Keskittyykö omistus taloyhtiössä tai kiinnostaako lisärakentaminen?

Asunto-osakeyhtiölain muutos ns. purkavasta uusrakentamisesta on voimassa 1.3.2019 alkaen. Lakimuutos tarjoaa vaihtoehtoja huonokuntoisten rakennusten korjaamiselle.

2.5.2018

Lisärakentaminen putkiremontin rahoituskeinona

Taloyhtiöllä on mahdollisuus rahoittaa putkiremonttia täydennysrakentamalla. Silti vain 12 prosenttia taloyhtiöistä on edes harkinnut lisärakentamista rahoittamiskeinona, paljastaa Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2018. Lisärakentamisella tarkoitetaan sitä, että remontin yhteydessä esimerkiksi ullakolle tehdään uusia asuntoja, laajennetaan kiinteistöä tai myydään tontilta rakennusoikeutta uutta kiinteistöä varten.

16.4.2018

Purkavasta lisärakentamisesta vaihtoehto korjaamiselle

Monessa taloyhtiössä on käynnistymässä lähivuosina laajamittainen peruskorjaus- tai -parannushanke, mahdollisesti useampikin. Aina korjaaminen tai uudistaminen ei ole teknistaloudellisesti järkevää. Jos kaupunki on valmis kaavoittamaan tontille lisärakennusoikeutta, kannattaisiko rakennus sittenkin purkaa ja hyödyntää lisärakennusoikeus rakentamalla laajempi rakennuskokonaisuus?

4.12.2017

Pysäköintiruuduista tulossa tonttimaata Matinkylässä – taloyhtiöt ihmeissään

Espoon kaupunki on neuvotellut Matinkylän huollon johtajan kanssa autopaikkojen muuttamisesta asuinkäyttöön. Liki 50 vuotta vanhan sopimuksen takia pysäköintikentät omistaa huoltoyhtiö, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Matinkylässä asuntomarkkinat ovat kuumentuneet Länsimetron myötä.

28.9.2017

Laptilta Tontista tuottoa -palvelu taloyhtiöille helpottamaan lisärakennusoikeuden hankintaa

Vetovoimaisilla ja väljään rakennetuilla asuinalueilla edistetään lisärakentamista voimakkaasti taloyhtiöille myönnetyillä lisärakentamisoikeuksilla. Lapti on tuonut markkinoille taloyhtiöille Tontista tuottoa -palvelun helpottamaan eri tyyppisten hankkeiden asemakaavamuutosten ja lisärakennusoikeuden hakemisessa. Kaavamuutokset ovat aikaa vieviä hankkeita, joista kertyy taloyhtiölle kustannuksia.

8.3.2017

Lisä- ja täydennysrakentamisella rahoitusta taloyhtiöiden peruskorjauksiin

Taloyhtiöissä ei osata hyödyntää lisä- ja täydennysrakentamisen mahdollisuuksia yhtiön korjaushankkeiden rahoituksessa. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan joka viidennessä asunto-osakeyhtiössä suunnitellaan suurta peruskorjausta seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Kiinteistöliiton korjausrakentamisen barometri puolestaan kertoo, että korjaushankkeiden ensisijainen rahoitusmuoto on pankkilaina (56 % hankkeista).

16.11.2016

Taloyhtiölle tuottoa tontista

Useilla taloyhtiöillä on hyödyntämätöntä tonttialaa, jota kehittämällä asuntoyhtiö voi rahoittaa esimerkiksi merkittävän osan tulevasta linjasaneerauksestaan sekä luoda kaikille osakkaille arvonnousua koko alueen yleisilmeen kohentuessa. Rakennusliike Lapti tuo markkinoille palvelun taloyhtiöille madaltamaan täydennysrakentamisen kynnystä. Palvelussa Lapti hoitaa täydennysrakentamisen taloyhtiöille tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella.

16.11.2016

Taloyhtiön purkaminen helpottunee

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy selvitti asunto-osakeyhtiöiden purkavan lisärakentamisen päätöksenteon helpottamisen vaikutuksia. Huonokuntoisten asunto-osakeyhtiöiden rakennusten purkaminen osoittautui joissakin tapauksissa kannattavaksi vaihtoehdoksi. Selvityksen tuloksia käytetään asunto-osakeyhtiölain muutostarpeen arvioinnissa.

10.8.2016

Helsingin rakennuslautakunnalta ehdotus pienten asuinrakennusten luvituksen keventämisestä

Helsingin rakennuslautakunta ehdottaa, että maankäyttö- ja rakennuslakiin harkittaisiin säännöstöä, joka mahdollistaa pienten asuinrakennusten toteuttamisen lisärakentamisena tietyin reunaehdoin ilman yhteiskunnan mainittavaa väliintuloa. Esimerkiksi Ruotsissa voi rakentaa enintään 25-neliöisen lisärakentamiskohteen pientalotontille ilman rakennuslupaa. Ehdotus on kirjattu lausuntoon, jonka rakennuslautakunta eilisessä kokouksessaan päätti antaa Helsingin kaupunginkanslialle.