Väärin tehty loppusiivous voi vähentää kosteusvauriokorjausten hyötyjä

Riittämättömät korjaukset tai jopa väärin toteutettu korjausten jälkeinen siivous voivat vähentää kosteusvauriokorjausten vaikutuksia. Näin arvioi THL:n Asuinympäristö ja terveys -yksikön johtava tutkija Anne Hyvärinen, joka on tutkinut Suomen Akatemian rahoituksella kosteus- ja homevaurioiden ja niiden korjausten vaikutusta altistumiseen ja terveyteen.

”Kosteusvauriokorjausten jälkeen mikrobitoksiinipitoisuudet pölyssä yleensä vähenevät, mutta eivät siis aina”, kertoo Hyvärinen.

Vakavampien mikrobivaurioiden kodeissa asukkailla on enemmän hengitysoireita kuin asukkailla, joiden kodeissa on vähemmän vakava mikrobivaurio. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kosteusvauriot aiheuttavat terveyshaittoja, mutta yhteyttä mikrobialtistumiseen ei ole voitu vahvistaa.

Tutkimuksen mukaan kaikissa rakennuksissa esiintyy laajasti erilaisia homeiden ja bakteerien tuottamia myrkkyjä, mutta kosteus- ja homevaurioituneissa sisäympäristöissä niiden pitoisuudet ja monimuotoisuus ovat suuremmat kuin vaurioitumattomissa rakennuksissa.


Vanhoihin asuntoihin asennettu koneellinen ilmastointi voi heikentää sisäilman laatua

Mikrobien monimuotoisuus kasvaa kosteuden lisääntyessä ja vaihtelee rakennusmateriaalista riippuen.  Seinärakenteen sisällä oleva kosteus ja homekasvusto sekä tarpeettoman suuri alipaine rakennuksen sisällä heikentävät sisäilman laatua.

”Alipaine tuo hajua ja joissakin tapauksissa myös mikrobeja sekä homesieniä sisäilmaan. Ongelma korostuu, kun vanhoihin rakennuksiin asennetaan koneellinen ilmanvaihto. Rakenteiden pitää olla riittävän tiiviitä ja toisaalta korvausilman saanti riittävää, jotta hallitsemattomat ilmavuodot saadaan hallintaan ja sisäilman laatu paremmaksi”, sanoo FT Hannu Viitanen.

”Pelkkä rakennusmateriaalin valinta eli esimerkiksi hirren käyttö ei ehkäise kosteus- ja homeongelmia. Rakennustekniset tekijät kuten kosteuden hallinta pitää olla kunnossa”, lisää Viitanen.

Viitasen johtamassa Akatemian rahoittamassa hankkeessa on selvitetty home- ja laho-ongelmien syitä. Hankkeessa kehitettiin ja sovellettiin molekyylibiologisia menetelmiä rakennusmateriaalien homevaurioiden havaitsemiseen. Lisäksi simuloitiin rakenteen sisällä olevan homekasvuston vaikutusta sisäilman laatuun.

Teollistuneissa maissa tärkeimpiä sisäilmaongelmien syitä ovat rakennusten kosteusvauriot ja homekasvu, jotka ovat yleisiä kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2022

Suorituskyvyttömyysvakuus – todellista turvaa vai sanahelinää?

Miten ratkesi vaasalaisen pientaloyhtiön vuosia kestänyt taisto vakuutusyhtiötä vastaan? Entä miten ratkaisu selkeytti RS-virhevastuujärjestelmää?

21.1.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä korjaushankkeen hankesuunnitteluvaiheeseen kuuluu?

Hankesuunnittelua ei turhaan sanota taloyhtiön korjaushankkeen tärkeimmäksi vaiheeksi, sillä sen aikana määritetään hankkeen perusta. Vaiheen lopuksi hankkeelle on määritetty sisältö ja laajuus, alustava kustannusarvio sekä toteutustapa. Hankesuunnittelu alkaa, kun esiselvitysvaiheen jälkeen järjestettävässä yhtiökokouksessa on päätetty vaiheen rahoituksesta ja taloyhtiön hallitukselle on annettu valtuudet hankkeen valmisteluun.

Raksystems

21.2.2022

Huonosti tehty loppusiivous voi tulla kalliiksi

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa asuntoon jälkiä, eikä vuokranantaja voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, jollei toisin ole sovittu. Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan ajan myötä ja vähitellen tapahtuvaa kulumista.

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti