Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa.

Suomen Kiinteistölehti julkaisee yhteistyössä Suomen Vuokranantajien kanssa Suomen Rahatiedon Seppo Rekosen laatimia lainakorkojen vertailuja.

Vertailussa kysyttiin taloyhtiölainaa Länsi-Helsingissä sijaitsevaan, 1960-luvulla rakennettuun kerrostaloon, johon on suunnitteilla remontti. Talossa tehdyn kartoituksen perusteella remontin kustannusarvio on 400 000 euroa. Taloyhtiöllä on yhden asunnon myynnistä kertynyt omarahoitusta 100 000 euroa. Rahoitustarve on siis 300 000 euroa.

Osa asukkaista on ilmoittanut isännöitsijän tekemän asukaskyselyn tuloksena maksavansa rahoitusosuutensa kerralla pois. Taloyhtiö tarvitsee remonttiin lainarahaa 250 000 euroa. Hallituksen laskelmien mukaan laina-ajaksi tarvitaan tällöin 15 vuotta. Lainaa lyhennetään puolivuosittain ja lyhennystapa on annuiteetti. Vakuudeksi lainalle tarjotaan kiinteistökiinnityksiä.

Tällaisia tarjouksia pankit antoivat:

Uusien taloyhtiölainojen keskimarginaali nousi 0,02 prosenttiyksikköä kesäkuusta, kun Handelsbanken nosti marginaaliaan enemmän kuin Danske Bank laski omaansa. Vuoden euribor oli nyt 31.8.2022 lukemissa + 1,778 prosenttia. Uuden taloyhtiölainan hinta on siis noussut reippaasti. Edullisimmankin taloyhtiölainan todellinen kokonaiskorko on 2,38 prosenttia.

–Myös vuoden euriboriin taloyhtiölainansa sitoneet taloyhtiöt tuntevat muutoksen korkojakson vaihtuessa vanhassa taloyhtiölainassa. Yhdessä energian hinnan nousun kanssa tilanne kasaa paineita vastikkeiden nousulle. Nyt ei kannata siirtää ainakaan suunnitteilla olevaa energiaremonttia, toteaa Seppo Rekonen.

Myös sijoitusasuntolainan hinta nousussa

Toisessa vertailussa kysyttiin 150 000 euron sijoituslainaa, jonka laina-aika on 25 vuotta ja lyhennys puolivuosittain. Kohteena on pääkaupunkiseudulla sijaitseva hyväkuntoinen sijoitusasunto, johon pankki antaa lainatarjouksen luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla.

Pankit tarjosivat lainaa seuraavin ehdoin:

Uusien sijoitusasuntolainojen hinta on noussut selvästi korkojen nousun tahdittamana. Edullisimman sijoitusasuntolainan todellinen kokonaiskorko oli syyskuun alussa 2,62 prosenttia, kun se oli vielä kesäkuun alussa 1,26 prosenttia. Samalla kustannustason nousu tulee Rekosen mukaan näkymään monessa taloyhtiössä vastikkeiden nousuna.

Uusia sijoitusasuntolainoja nostettiin 110 miljoonalla eurolla heinäkuussa 2022. Määrä on 29 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Sijoitusasuntolainojen lainakanta oli heinäkuun lopussa 8,8 miljardia euroa. Asuntosijoittajan syksy näyttääkin Rekosen mukaan haasteelliselta.

Lähde: Suomen Rahatieto. Korot 1.9.2022 tilanteen mukaan. Todellinen kokonaiskorko sisältää marginaalin, viitekoron, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna. Viitekorko on kummassakin lainassa ja kaikilla tarjouksen antaneilla pankeilla 12 kk euribor.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille