Useita koteja palanut tasapainolautojen vuoksi

Erilaiset sähköpotkulaudat, sähköpyörät ja tasapainolaudat yleistyvät suomalaisissa kodeissa ja taloyhtiöissä. Akkukäyttöiset laitteet ovat aiheuttaneet useita tulipaloja ja tuhonneet perheiden koteja. Safetum Oy:n pelastusvalvojat ovat kiinnittäneet huomiota riskitekijän yleistymiseen pelastustarkastuksillaan.

Akkuja on nykyään monissa laitteissa ilman, että asiaa tulee välttämättä edes ajatelleeksi. Laitteisiin ja akkuihin liittyy aina turvallisuusriskejä, käyttäjä voi altistua akun sisällä oleville haitallisille kemikaaleille tai akku voi aiheuttaa jopa räjähdysmäisen tulipalon. Useimmiten akkujen turvallisuusongelmat johtuvat väärinkäytöstä, valmistusvirheistä tai vioista akkua suojaavassa elektroniikassa.

– Akussa on pakattu suuri määrä energiaa pieneen tilaan. Jos tämä energia pääsee purkautumaan akusta hallitsemattomasti, tuloksena voi olla hyvinkin voimakas reaktio, kertoo tohtorikoulutettava Taina Rauhala Aalto-yliopiston Sähkökemiallisen energiantuotannon ja varastoinnin tutkimusryhmästä.

Kun otetaan huomioon käytössä olevien akkujen valtava määrä, ovat ongelmatilanteet kuitenkin hyvin harvinaisia. Harvinaisuudestaan huolimatta onnettomuuksia kuitenkin sattuu – yksi viimeisimmistä vakavista tulipaloista sattui heinäkuussa Espoossa. Yöllä latauksessa ollut tasapainolauta räjähti rivitaloasunnon keittiössä. Asunnossa olleet neljä ihmistä pääsivät pakenemaan paloa ikkunoiden kautta.

Tasapainolaudoista syttyneet tulipalot ovat usein tuhoisia mm. siksi, että niitä ladataan öisin, kertoo Safetum Oy:n riskipäällikkö Miko Kortesalo.

– Tavallinen syy akun ylikuumenemiseen on oikosulku tai ulkoinen vaurio. Akku voi vaurioitua laitteen pudotessa tai akun vääntyessä. Vaikka vauriot eivät välttämättä näy akusta ulospäin, se voi johtaa akun sisäiseen oikosulkuun ja sen myötä pahimmillaan akun syttymiseen. Akuille haastavia ovat laitteet, jotka ovat alttiita iskuille ja olosuhteiden muutoksille, kuten lämpötilan vaihteluille. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi tasapainolaudat. Joskus sisäisiä oikosulkuja voivat aiheuttaa myös valmistusvaiheessa akkuun päässeet epäpuhtaudet tai viat, toteaa Taina Rauhala.

Vakuutusyhtiöt edellyttävät vastuullista toimintaa

Riskipäällikkö Miko Kortesalo muistuttaa omaisuusvakuutusten vakuutusehdoissa ja suojeluohjeissa olevan velvoittavia ohjeita akkujen turvalliseen lataamiseen sekä sähkölaitteiden käyttöön liittyen. Velvoitteiden laiminlyönti voi johtaa vakuutuskorvauksen pienentämiseen tai jopa eväämiseen.

Miten toimitaan oikein?

– Kullakin akkutyypillä on omat tarkkaan määritellyt olosuhteensa, joissa akun sisäiset kemialliset reaktiot tapahtuvat oikein ja turvallisesti. Valmistajan antamia ohjeita akun käytöstä ja säilytyksestä tulisikin aina noudattaa tarkasti. Esimerkiksi älypuhelimen akun altistuminen liialle lämmölle vaikkapa kesällä suorassa auringonpaisteessa auton kojelaudalla on akulle haitallista. Valmistusvirheisiin akun käyttäjä ei voi vaikuttaa, mutta omaan toimintaansa sen sijaan voi”, päättää Taina Rauhala Aalto Yliopistosta.

Pelastusvalvojan muistilista tasapainolautailijalle:

  1. Lue aina laitteen käyttöohjeet ja noudata niitä
  2. Käytä vain luotettavan valmistajan akkuja ja laitteen omaa laturia. (Halpojen vaihtoakkujen valmistuksessa on voitu tinkiä tuotteen laadusta ja siten myös turvallisuudesta).
  3. Tarkasta ennen lataamista, että latauspistokkeet ovat ehjiä eikä laitteessa ole merkkejä mahdollisista vaurioista.
  4. Litiumioniakkua ei saisi ladata akun ollessa kylmä (alle 0 °C). Anna akun ensin lämmetä huoneenlämpötilaan ja lataa vasta sitten.
  5.  Mikäli litiumioniakku syttyy palamaan, sitä ei pidä yrittää sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esimerkiksi hiekalla, sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella
  6. Älä lataa akkua ilman, että se on jatkuvan valvonnan alla
  7. Tilassa, jossa akkua ladataan, on syytä olla toimiva palovaroitin
  8. Älä lataa akkua pienessä tai ahtaassa tilassa tai lähellä syttyvää materiaalia
  9. Varmista, että myös kotona on riittävä alkusammutuskalusto (sammutuspeite, käsisammutin) käyttökunnossa ja saatavilla.
  10. Huolehdi, että kaikki osaavat toimia hätätilanteessa oikein.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Radonia poistavat korjaustyöt parantavat myös sisäilmaa

Sisäilmassa voi esiintyä hajuton, mauton ja näkymätön vaara: radioaktiivinen radon, joka aiheuttaa keuhkosyöpää. Radonia on mahdollista vähentää korjaamalla rakenteita. Samalla parantuu sisäilma.

Raksystems

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

myönteisiä muutoksia

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti