
Älyä valaistukseen
Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.
Energiatehokas led-valaistus, johon on yhdistetty älykäs valaistuksen ohjaus, on mukava ja parempi vaihtoehto valojen sammuttelulle.
Älykkäät järjestelmät tulevat muuttamaan tapaamme säästää energiaa. Automatiikka huolehtii optimaalisesta huonelämpötilasta ja valaistuksen ohjausjärjestelmä tunnistaa, milloin tiloissa ollaan ja sammuttaa tai himmentää valot kun tiloissa tai kaduilla ei ole liikettä.
– Valojen sammuttamisen muistamisesta tulee tällöin tarpeetonta, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.
Säästöpotentiaalia piilee muun muassa toimistojen, varastojen, teollisuuden, kauppakeskusten ja pysäköintihallien valaistuksessa ja niiden valaistuksen ohjauksessa.
– Ylipäätään tiloissa, jotka sisältävät alueita joilla ei oleilla jatkuvasti, on ohjausjärjestelmä yleensä kannattava investointi. Hyvin suunnitellussa, älykkäässä valaistuksessa saadaan valaisimien päälläoloaika ja energiankulutus vähennettyä murto-osaan, Päivi Suur-Uski sanoo.
Nylund-Group toimittaa useita kymmeniä tuhansia valaistuksen ohjaukseen liittyvää tuotetta vuosittain erilaisiin tiloihin Suomessa. Nylund-Groupin tuotepäällikkö Aku Braggen mukaan valaistuksen ohjaus on jo normi uudisrakennus- ja saneerauskohteissa.
– Älykäs valaistus on parhaimmillaan sellaista, mitä ei edes huomaa, koska se muuttuu käyttäjien tarpeen ja tilan aktiviteetin mukaan, Bragge sanoo.
Hyvä esimerkki tästä on luokkahuoneissa käytetty tasapainotettu päivänvalo-ohjaus. Lähellä ikkunoiden puoleista seinää valaistuksen tehoa voidaan laskea, mistä syntyy säästöjä. Toisaalta valaistusolosuhteet säilyvät hyvänä myös luokan hämärämmällä seinustalla.
– Älykäs valaistus ei välttämättä vaadi hirveän monimutkaisia laitteita ja ominaisuuksia, vaan fiksu valaistus syntyy ennen kaikkea käyttäjien tarpeet huomioimalla, Bragge toteaa.
Käyttömukavuuden lisäksi älykäs ohjaus tuo myös rahallisia säästöjä. Vantaan PostNordin logistiikkakeskuksessa vuonna 2015 toteutetulla valaistuksen uudistuksella saavutettiin 75 % säästöt aiempaan tilanteeseen nähden. Nyt valot syttyvät hyllyväleissä sitä mukaa kun trukit lähestyvät niitä, ja osa väleistä on pimeänä silloin kun siellä ei ole liikettä. Valojen himmennysohjaus pidentää myös valaisimien käyttöikää. Säästöä sähkölaskussa kertyy kaikkiaan 100 000 euroa vuodessa investoinnin takaisinmaksuajan ollessa noin kuusi vuotta.
Onnistunut valaistushankinta lähtee tarpeiden määrittelystä ja hyvästä valaistussuunnittelusta. Älyvalaistusta voidaan käyttää turvallisuuden lisäämiseen esimerkiksi ulkoilualueilla, teollisuudessa tai varastoissa kirkastamalla valaistusta siellä, missä ihmisiä tai koneita liikkuu.
Valaistushankinnoissa on syytä määritellä tarkasti takuut, jotta yllätyksiä ei tule siinä vaiheessa jos valaisimia hajoaa tai ohjausjärjestelmä ei toimikaan luvatulla tavalla. Kun uusi järjestelmä on asennettu, on myös huolehdittava käyttäjien riittävästä opastamisesta.
– Ohjausjärjestelmä jota ei osata hyödyntää ja käyttää, on turha investointi, Suur-Uski muistuttaa.
Motiva järjestää syksyn aikana kaksi valaistusseminaaria, jossa perehdytään hankinnan vaiheisiin, elinkaarikustannusten laskentaan ja kuullaan esimerkkejä uusimmista älykkään valaistuksen toteutuksista Suomessa.
Onnistu kiinteistön valaistushankinnassa -seminaari ja minimessut 25.10.2017, Helsinki
Päivitä valaistusratkaisut ajan tasalle -seminaari ja VALTTI laskurikoulutus 16.11.2017, Tampere
Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.
Loisteputkilampuille heitetään hyvästit lähivuosina, kun laajasti käytettyjä T5- ja T8-putkia ei saa enää tuoda markkinoille vuoden 2023 elokuun jälkeen. Tämä vauhdittaa taloyhtiöiden siirtymistä energiatehokkaisiin ledeihin.
Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.
Tähtiartikkeli
Tilaajille
KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta. Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan […]
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään