Unelmien kämppäkavereita etsitään nyt älypuhelimella

Asuntoja on haettu verkosta jo pitkään. Nyt pääkaupunkiseudun opiskelijat voivat etsiä itselleen myös asuinkumppaneita uuden Kämppishaku-palvelun avulla. Vastaavaa ei ole kehitetty missään muualla Euroopassa.

Yhteisöasumisen trendi kasvattaa suosiotaan etenkin kaupungeissa, joissa asunnoista on pulaa ja vuokrat ovat korkeita. Erityisen mielellään asunnon jakavat opiskelijat, joita edullisten vuokrien lisäksi houkuttelevat asumismuodon sosiaalisuus ja mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

Haittapuolena on, ettei asuinkumppaneitaan voi yleensä valita itse.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin kehittämän Kämppishaku-palvelun avulla yhteisöasumisesta voivat nyt nauttia myös ne, joita katon jakaminen ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa ei houkuttele.

– Kämppishaun avulla tulevan asuinkumppaninsa voi valita itse sen sijaan, että vuokranantaja sijoittaisi kaksi toisiaan tuntematonta henkilöä samaan asuntoon. Kyseessä on täysin uusi asumismuoto, joka yhdistää solu- ja kaveriasumisen parhaat puolet, kertoo Hoasin kehityspäällikkö Tommi Ora.

Kämppishaun toimintaperiaate muistuttaa vaalikonetta. Käyttäjä syöttää profiiliinsa tiedot itsestään ja unelmakämppiksestään, minkä jälkeen sovellus etsii tälle kuvausta parhaiten vastaavat ehdokkaat.

Halutut opiskelija-asunnot nopeammin uusien asukkaiden käyttöön

Kämppishaku on ensimmäinen asuinkumppaneiden hakuun kehitetty verkkopalvelu koko Euroopassa. Palvelun kehittäminen käynnistyi Hoasin teettämän laajan asiakastutkimuksen pohjalta. Kyselyn perusteella säätiön tyytyväisimmät asiakkaat asuvat kaveriasunnossa.

– Hoasin asuntokannasta kolmasosa on jaettuja asuntoja, jotka ovat pohjaratkaisultaan käytännössä samanlaisia kuin kaveriasunnot. Silti niissä viihdytään keskimäärin vain vähän aikaa. Kämppishaun tavoitteena on lisätä jaettujen asuntojen houkuttelevuutta ja parantaa niiden asumisviihtyvyyttä, Ora sanoo.

Viime kädessä tämä tuo myös taloudellisia säästöjä. Mitä vähemmän asunnoissa tehdään muuttoja, sitä pienemmän osan vuodesta ne ovat tyhjillään. Asuntojen käyttöasteen parantaminen tuo helpotusta myös pääkaupunkiseudun opiskelija-asuntopulaan.

– Epävarmuus tulevista kämppiksistä on yksi syy siihen, että jaettuihin asuntoihin ei hakeuduta niin paljon kuin muihin asumismuotoihin. Kämppishaun avulla vapaat asunnot saadaan nopeammin ja tehokkaammin uusien asukkaiden käyttöön, Ora sanoo.

Kaveriasumisen hyödyt kaikkien ulottuville

Noin 20 prosenttia pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijoista asuu Hoasin asunnoissa. Se tekee kaikkiaan 18 000 asukasta – enemmän kuin Forssan kokoisessa kaupungissa.

Tulevaisuudessa määrä ei tule ainakaan vähenemään. Pääkaupunkiseudun asukasluvun ennustetaan jatkavan kasvuaan, ja myös Hoas nostaa tulevina vuosina asuntotuotantoaan nykyisestä 200:sta noin 400–500 opiskelijan kotiin vuodessa.

Valtaosa pääkaupunkiseudulle muualta Suomesta muuttavista korkeakouluopiskelijoista aloittaa itsenäisen elämänsä juuri jaetusta asunnosta vuokratussa huoneessa.

– Hoas on monen opiskelijan ensimmäinen oma koti. Muutto pois kotoa ja mahdollisesti uuteen kaupunkiin on iso elämänmuutos. Kämppishaku tarjoaa uusille kämppäkavereille mahdollisuuden tutustua toisiinsa jo ennalta, mikä vähentää muuttoon liittyvää jännitystä, Ora kertoo.

Kämppishaku lyhyesti

  • Kämppishaku-palvelun avulla Hoasin asunnonhakijat voivat etsiä itselleen sopivia asuinkumppaneita ja tutustua näihin jo ennen muuttoa. Myös asunnon jo jakavat asukkaat voivat hakea itselleen uutta kämppistä esimerkiksi pois muuttavan asukkaan tilalle.
  • Palvelun käyttö on helppoa. Käyttäjä rekisteröityy Kämppishakuun ja syöttää tililleen tiedot itsestään ja unelmiensa kämppiksestä. Viisiportainen asteikko kertoo, onko käyttäjä esimerkiksi himourheilija vai sohvaperuna, siisti vai huoleton, rauhallinen vai vilkas. Kun sopiva kämppiskandidaatti on löytynyt, voi hänen kanssaan aloittaa keskustelun ja hakea yhdessä asuntoa.
  • Kämppishaku on kehitetty yhteistyössä Innofactor Oyj:n kanssa. Palvelua tullaan kehittämään käyttäjien palautteen ja ideoiden perusteella, ja sen soveltuvuutta muihin tarkoituksiin, kuten opetukseen, kartoitetaan.
  • Palvelu toimii selaimessa ja skaalautuu käytettävän laitteen mukaan. Se sopii hyvin käytettäväksi millä tahansa älylaitteella.

Lisätietoa Kämppishausta: www.hoas.fi/kamppishaku

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

4.4.2022

Yksiöistä halutaan nyt eroon

Yksiöiden tarjonnan kasvu näkyy asuntojen myyntisivustolla. Etuovi.comissa oli tammi–maaliskuussa myynnissä yksiöitä 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja Helsingissä peräti 33 prosenttia enemmän. Kokonaisuudessaan asuntoja oli myynnissä 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

helle

4.5.2022

Helteet tekevät kodeista vaarallisen kuumia – Tulevaisuuden jäähdytystarpeet selvityksessä

Tukalat helteet ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen myötä. Ne aiheuttavat epämukavien olojen lisäksi ennenaikaisia kuolemia, joten asuntoihin etsitään nyt jäähdytyskeinoja. Aalto-yliopiston tuore tutkimushanke selvittää rakennusten lämpötilojen vaikutusta ihmisten viihtyvyyteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti