TV-kanavien taajuudet muuttuvat pääkaupunkiseudulla

Digitan antenniverkon 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Espoon TV-aseman D-, E- ja H-kanavanippujen kanavien – kuten Jim, Kutonen ja TV5 – taajuusmuutostyöt alkavat 8.9. Lisäksi useiden maksullisten kanavien taajuudet muuttuvat. Muutostöiden aikana ohjelmia lähetetään rinnakkain uudella ja vanhalla taajuusalueella 10.10. saakka.

Espoon Latokaskessa sijaitsevan päälähetysaseman masto kohoaa 326 metrin korkeuteen. Aseman peittoalueella asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä Tammisaaresta Porvooseen ulottuvalla alueella. Viestintäviraston arvion mukaan heistä noin puolet vastaanottaa TV-lähetyksiä antenniverkon kautta.

Antenniverkon lähetyksiä seuraavissa omakotitaloissa kanavat voi virittää rinnakkaislähetysten aikana itse uudelle taajuusalueelle television ja digiboksin kanavahausta, mutta taloyhtiöiden ja muiden suurten kiinteistöjen yhteisantennijärjestelmien säätäminen edellyttää antenniasentajan kutsumista paikalle. Taajuusmuutos saattaa edellyttää myös yhteisantennijärjestelmän keskusvahvistimen uusimista.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Taloverkko Oy:n toimitusjohtaja Hannu Liimataisen ja antenniasentaja Juha Girsenin mukaan isommissa, ammattilaisten isännöimissä taloyhtiöissä taajuusmuutoksesta aiheutuvat korjaukset on tehty jo suurelta osin valmiiksi, mutta varsinkin pienemmistä rivitaloyhtiöistä on tullut viime aikoina runsaasti soittoja.

– Muutostöiden yhteydessä meidän tavoitteenamme on ollut tarkastaa, että taloyhtiössä voidaan vastaanottaa kaikki kanavat, mitä mahdollista. Tässä vaiheessa isompia muutostöitä ei välttämättä ehditä kuitenkaan enää tekemään ennen taajuuksien vaihtumista, Hannu Liimatainen ja Juha Girsen kertovat.

Niin ikään pääkaupunkiseudulla toimivan Sähkö-Huhta Oy:n antenniasentaja Jarmo Salolla on riittänyt kiireitä jo useamman viikon ajan.

– Minulla ja meidän toisella antenniasentajalla alkaa olla jo kolmesataa kohdetta sovittuna kalenterissa rinnakkaislähetysten ajaksi. Aika vauhdikkaasti saa mennä paikasta toiseen, Jarmo Salo kertoo.

Muutokset eivät vaikuta kaapelitelevisioverkon kiinteistöihin tai pelkästään IPTV-lähetyksiä seuraaviin taloyhtiöihin.

Lisätietoja:

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n taajuusmuutossivut

Digitan taajuusmuutossivut

Viestintäviraston taajuusmuutossivut

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti